Αντιπροσωπεία του Βενετοκλείου - 1ου ΓΕΛ Ρόδου στο Βίγο της Ισπανίας

Αντιπροσωπεία του Βενετοκλείου - 1ου ΓΕΛ Ρόδου στο Βίγο της Ισπανίας

Αντιπροσωπεία του Βενετοκλείου - 1ου ΓΕΛ Ρόδου στο Βίγο της Ισπανίας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 612 ΦΟΡΕΣ

Αντιπροσωπεία του Βενετοκλείου – 1ου Γενικού Λυκείου Ρόδου συμμετείχε από 10 έως και 14 Φεβρουαρίου 2020 σε εκπαιδευτική συνάντηση στην πόλη Βίγο της Ισπανίας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Εrasmus+ ΚΑ229 “Educating citizens: Learning democracy through social action” («Εκπαιδεύοντας Πολίτες: Μαθαίνοντας τη Δημοκρατία μέσω Κοινωνικής Δράσης»).


Στο διετές πρόγραμμα “Educating Citizens”, εκτός από το 1ο ΓΕΛ Ρόδου, συμμετέχουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα: α) ProCivitas Privata Gymnasium AB Stockholm, Στοκχόλμη, Σουηδία, που είναι και συντονιστής του προγράμματος, β) Szabad Waldorf altalanos es Iskola és Gimnazium, Alapfoku Muvészeti Iskola, Σέγκεντ, Ουγγαρία και γ) IES do Castro, Βίγο, Ισπανία. Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η διαμόρφωση μαθητών – ενεργών πολιτών με κριτική σκέψη, δημοκρατικές ευαισθησίες και ανεπτυγμένη κοινωνική συνείδηση, σεβασμό στη διαφορετικότητα και κατανόηση της ανάγκης για ελεύθερη έκφραση, διαφάνεια, δικαιοσύνη και ενεργό, δημοκρατική και κοινωνικά υπεύθυνη συμμετοχή στις κοινωνικές και πολιτικές διεργασίες.

Την εκπαιδευτική συνάντηση της Ισπανίας οργάνωσε το IES do Castro της πόλης Βίγο, στη Γαλικία της Ισπανίας. Στη διάρκεια μιας δημιουργικής εβδομάδας, οι μαθητές των τεσσάρων σχολείων – εταίρων συμμετείχαν σε εργαστήρια, ομαδικές δημιουργικές δραστηριότητες και εκπαιδευτικές επισκέψεις, προετοιμασμένες από τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς του ισπανικού σχολείου.

Παράλληλα, οι μαθητές/μαθήτριες, φιλοξενούμενοι/ες στα σπίτια των Ισπανών συμμαθητών/συμμαθητριών τους και μέλη μιας μεγάλης πολυεθνικής ομάδας εργασίας, είχαν τη δυνατότητα να έρθουν σε στενή επαφή με την καθημερινότητα μιας άλλης κοινωνίας και να αλληλεπιδράσουν με συνομηλίκους τους από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες.

Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες της εβδομάδας ήταν ενταγμένες στη μέθοδο 5 επιπέδων “The Active Citizens Learning Journey” του Βρετανικού Συμβουλίου που ακολουθείται από το πρόγραμμα.

Οι δραστηριότητες αποσκοπούν στην καλλιέργεια δεξιοτήτων διαλόγου, στην ανάπτυξη μιας διαδραστικής σχέσης ανάμεσα στο «εγώ» και στο «εσύ», ανάμεσα στον «εαυτό μου» και τον «άλλο», στην ενίσχυση της αίσθησης της κοινότητας, του αισθήματος του «συνανήκειν» και της αμοιβαίας ευθύνης μεταξύ των μελών της κοινότητας.

Οι μαθητές ενημερώθηκαν με τρόπο βιωματικό και συζήτησαν δημιουργικά σημαντικά σύγχρονα προβλήματα για τα οποία είναι αναγκαίο να αναληφθεί δράση.


Αναλυτικότερα:
Την πρώτη ημέρα της συνάντησης, Δευτέρα 10/2, μετά από τη θερμή υποδοχή εκ μέρους του ισπανικού σχολείου, οι μαθητές των τεσσάρων σχολείων - εταίρων παρουσίασαν τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων που υλοποίησαν πριν από τη συνάντηση της Ισπανίας. Στη συνέχεια παρακολούθησαν μαθήματα από τους Ισπανούς καθηγητές.

Το απόγευμα συμμετείχαν σε κυνήγι θησαυρού στο Monte do Castro του Βίγο. Το πρωί της επόμενης ημέρας, Τρίτης 11/2, η ομάδα επισκέφθηκε τα κυριότερα αξιοθέατα του Βίγο και ξεναγήθηκε στο Δημαρχείο, όπου και συναντήθηκε με το Δήμαρχο της πόλης. Το πρωινό έκλεισε με την παρουσίαση προγραμμάτων Κοινωνικής Δράσης από Εθελοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Το απόγευμα έγινε μία πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση από τον εκπρόσωπο του παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στο Βίγο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και ακολούθησε αντίστοιχη δράση των μαθητών.

Την Τετάρτη 12/2, μαθητές και καθηγητές ξεναγήθηκαν στην πρωτεύουσα της Γαλικίας, το Santiago de Compostela, περιηγήθηκαν στη μεσαιωνική της πόλη, θαύμασαν τα αξιοθέατα και επισκέφτηκαν το Μουσείο Pobo Galego.

Το απόγευμα είχαν τη μοναδική ευκαιρία να ξεναγηθούν στον καθεδρικό ναό του Santiago de Compostela, Portico de la Gloria. Την επομένη, Πέμπτη 13/2, η ομάδα επισκέφθηκε ένα από τα παιδικά χωριά SOS και ενημερώθηκε για τον τρόπο λειτουργίας και τις δράσεις της μη κυβερνητικής οργάνωσης “SOS CHILDREN’S VILLAGES”. Ακολούθησε δραστηριότητα με θέμα τη βιώσιμη καλλιέργεια οστρακοειδών. Το απόγευμα μαθητές και καθηγητές επισκέφθηκαν τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση “Alas 5” που υποστηρίζει τις πραγματικές ανάγκες των ατόμων που απειλούνται με κοινωνικό αποκλεισμό.

Την Παρασκευή 14/2, διεξήχθησαν αγώνες αντιλογίας (debates) μεταξύ των σχολείων, με θέματα σχετικά με διάφορα κοινωνικά προβλήματα. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η τελική εκδήλωση απονομής των πιστοποιητικών παρακολούθησης, που συνοδεύτηκε από αποχαιρετιστήριο πάρτι. Η ελληνική ομάδα, αναχώρησε από το Βίγο το Σάββατο 15/2 και επέστρεψε, πλήρης μοναδικών εμπειριών και υπέροχων αναμνήσεων, στη Ρόδο.

Στην αντιπροσωπεία του Βενετοκλείου - 1ου ΓΕΛ Ρόδου μετείχαν οι μαθητές της Β΄ τάξης Ελένη Καστανίδη, Τζούλια Κωνσταντάκη, Νίκος Μπράτιτσης, Δέσποινα Παπαντωνίου και Μαρία Χατζησταμάτη και οι καθηγητές Αλεβίζου Βέρα και Παναγιώτης Παναγιωτίδης.

Η επόμενη εκπαιδευτική συνάντηση του προγράμματος “Educating citizens: Learning democracy through social action” θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Μάρτιο στη Στοκχόλμη.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τις διαδικτυακές σελίδες του προγράμματος:
• Blog: https://erasmuseducitizens.wordpress.com
• Facebook: 1lykrod ERASMUS+: EDUCATING CITIZENS
• Instagram: socialaction_erasmusplus_rds

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

ΖΗΚΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
Η ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑΛΕΒΙΖΟΥ ΒΕΡΑ
ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΜΑΙΡΗ
ΤΣΙΜΠΙΔΑΚΗ ΝΙΚΗ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Διαβάστε ακόμη

Ελεονώρα Ζουγανέλη: Αξιοποίηση του λογισμικού του EyeHarp στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου

Υλοποίηση επιμορφωτικού προγράμματος Erasmus+ στη Σεβίλλη από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου

Μεταφραστικό Εργαστήρι στο Πανορμίτειο Γυμνάσιο και Λυκειακές Τάξεις Σύμης από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Αναβάλλεται το αυριανό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής

Συμμετοχή εκπαιδευτικών του 12ου Δημοτικού Σχολείου σε πρόγραμμα στην Τενερίφη

«Από την Εφηβεία στην Ενηλικίωση: Χτίζοντας γέφυρες» - Ανοικτή εκδήλωση στο 1ο ΓΕΛ Ρόδου

Πρωτιά για το 2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου

Μαθητές από τη Σεβίλλη της Ισπανίας στο Καζούλλειο - 2ο ΓΕ.Λ. Ρόδου