Έντονος προβληματισμός για τους πρόσφυγες στο περιφερειακό συμβούλιο

Αναλυτική συζήτηση γύρω από το προσφυγικό πρόβλημα και στην περιοχή μας έγινε χθες στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις που σημειώθηκαν σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας για την κατασκευή των κλειστών δομών.

Οι αντιδράσεις προήλθαν μεν από νησιά του βορείου Αιγαίου όπου έγιναν συγκρούσεις με ΜΑΤ, όμως το γεγονός ότι η Κως και η Λέρος αντιμετωπίζουν επίσης πρόβλημα λόγω της υπερπληθώρας προσφύγων και μεταναστών στις υπάρχουσες δομές, δημιουργεί επίσης ανησυχία για το παρών και το μέλλον.

Στο περιφερειακό συμβούλιο χθες εκφράστηκε έντονος προβληματισμός για το πώς θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση, καθώς τέθηκαν πολλά ερωτήματα ως προβληματισμοί από τους συμβούλους με τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο να επισημαίνει ότι η διαχείριση του προβλήματος είναι θέμα πλέον της κυβέρνησης. Πάντως ο κ. Χατζημάρκος τάχθηκε για μία ακόμα φορά υπέρ των δομών κλειστού τύπου και τόνισε ότι η επιτυχία του σχεδίου που έχει η κυβέρνηση για το θέμα είναι κάτι που δεν το γνωρίζει κανείς και θα το διαπιστώσουμε στο μέλλον.

Ο περιφεριεάρχης ήταν αυτός που εισηγήθηκε το θέμα, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι η κατάσταση στα νησιά ήταν αρνητική από την αρχή καθώς κλήθηκαν να σηκώσουν μεγάλο βάρος και φορτίο που δεν τους αναλογούσε και για το λόγο αυτό από την αρχή ο ίδιος ως περιφερειάρχης προσπάθησε να πετύχει την αποσυμφόρησή τους.
Βέβαια όπως τόνισε η Κως και η Λέρος φιλοξενούν ήδη μεγάλο αριθμό προσφύγων και θα πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί τρόπος ώστε να ανασάνουν.

Ο κ. Χατζημάρκος δεν παρέλειψε βέβαια να αναφερθεί και στην αντιπαράθεση ανάμεσα στον ίδιο και το δήμαρχο της Λέρου, τονίζοντας ότι και με το δήμαρχο Κω υπάρχει διάσταση απόψεων σε ότι αφορά το χειρισμό του θέματος αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχουν οξυνθεί τα πράγματα. Και αυτό γιατί, όπως είπε, ο δήμαρχος της Λέρου Μιχάλης Κόλιας επέλεξε συνειδητά να συκοφαντήσει την περιφέρεια ζητώντας μάλιστα να μοιραστούν οι πρόσφυγες και στα υπόλοιπα νησιά. Με αφορμή τη συζήτηση έκανε επίσης γνωστό ότι ζήτησε σε ό,τι αφορά την πρόσληψη συνοριοφυλάκων να μεταφερθεί μέρος τους και σε άλλες περιοχές εκτός από την Κω και τη Λέρο, και συγκεκριμένα στην περιοχή της Σύμης της Καλύμνου και της Μεγίστης κρίνοντας την εκεί παρουσία τους αναγκαία.

Με αφορμή ερωτήσεις από τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου, έγινε γνωστό ότι οι δομές που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τα νησιά του ανατολικού αιγαίου θα είναι χωρητικότητας 18.000 ατόμων.

Οι 15.000 θα αντιστοιχούν σε δομές του βορείου Αιγαίου και οι 3.000 του νοτίου Αιγαίου, αν και σήμερα και στα δύο νησιά υπάρχουν περίπου 8.000 άτομα.

Επίσης σε ό,τι αφορά την επίταξη εκτάσεων από την κυβέρνηση αυτό είναι ζήτημα που αφορά το βόρειο Αιγαίο, όπως είπε ενώ καταδίκασε και την επέμβαση των ΜΑΤ σε Χίο και Λέσβο λέγοντας ότι η άφιξή τους είναι καταδικαστέα και ότι δε λύνονται έτσι τα προβλήματα. Επί του θέματος πήραν το λόγο πολλά μέλη του περιφερειακού συμβουλίου, που εξέφρασαν τις θέσεις και τις απόψεις τους, μεταφέροντας την αγωνία για το αύριο και την τύχη τόσο των νησιών και των νησιωτών όσο και των ίδιων των ανθρώπων που φιλοξενούνται στις δομές.