Δικάζεται Καλύμνιος για κατοχή αρχαίων αμφορέων

Η υπόθεση με αμφορείς και άλλα αρχαία αντικείμενα σημαντικής αρχαιολογικής αξίας που είχαν εντοπιστεί πριν από δώδεκα χρόνια στην Κάλυμνο, θα αναβιώσει τον επόμενο μήνα στην αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου.

Αν και αρχικά κατηγορούνταν τέσσερα άτομα (τρεις άνδρες και μία γυναίκα), στο εδώλιο του δικαστηρίου θα καθίσει μόνο ένα και συγκεκριμένα ο 63χρονος ο οποίος και έχει ασκήσει έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης που είχε εκδώσει την υπόθεση αυτή, τον Οκτώβριο του 2017, το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου.

Το πρωτόδικο δικαστήριο απάλλαξε τον 57χρονο, τον 63χρονο καθώς και την 63χρονη από την κατηγορία της απόπειρας διάθεσης και τους έκρινε ένοχους για υπεξαίρεση αρχαίων μνημείων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας αναγνωρίζοντάς τους το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, επιβάλλοντας ποινή φυλάκισης 3 ετών στον καθένα με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Επίσης.  το πρωτόδικο δικαστήριο είχε επιδικάσει το ποσό των 500 ευρώ για τον κάθε καταδικασθέντα, ως χρηματική αποζημίωση προς το ελληνικό Δημόσιο.

Κατά της απόφασης αυτής, ο 63χρονος άσκησε έφεση η οποία και θα εκδικαστεί στις 11 Μαρτίου από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου.

Σημειώνεται πως σε ό,τι αφορά τον 49χρονο που επίσης κατηγορούνταν στην ίδια υπόθεση, το πρωτόδικο δικαστήριο τον είχε κρίνει αθώο καθώς είχε προσκομίσει ενώπιον του Μονομελούς Εφετείου επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, έγγραφα και στοιχεία που αποδείκνυαν ότι ήταν συνεργάτης του Τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας στην Αθήνα.

Για τους εμπλεκόμενους όλα ξεκίνησαν όταν πληροφορίες για τα αρχαία αντικείμενα που κατείχαν, είχαν περιέλθει στη διάθεση των αρμόδιων αρχών

στην Αθήνα. Έτσι στις 22 Μαΐου 2008 κλιμάκιο του Τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας μετέβη στην Κάλυμνο όπου και διενήργησε τους σχετικούς ελέγχους. Μάλιστα δύο υπάλληλοι εμφανίστηκαν ως εκτιμητής αρχαιοτήτων και υποψήφιος αγοραστής αντίστοιχα, οι οποίοι και πήγαν στο σπίτι του 57χρονου όπου ήταν φυλαγμένα τα δέκα αρχαία αντικείμενα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο την πρώτη δε συνεννόηση οι δύο άνδρες του Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας την είχαν με τον 49χρονο από τον οποίο και ζήτησαν να τους φέρει σε επαφή με πωλητές αρχαίων μνημείων.
 Ο τελευταίος τους γνώρισε τον 63χρονο, ο οποίος και φέρεται να διαμεσολάβησε έναντι προκαθορισμένης αμοιβής να γίνει συνάντηση μεταξύ της 63χρονης και του 57χρονου.

Σημειώνεται πως στη κατοχή των τεσσάρων Καλύμνιων οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας, είχαν βρει αμφορείς και διάφορα άλλα αγγεία σημαντικής αρχαιολογικής αξίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και οι τέσσερις είχαν ισχυριστεί πως τα αρχαία αυτά αντικείμενα τα είχαν ανασύρει από το βυθό συγγενικά τους πρόσωπα (πατέρας, παππούς κ.α.) κατά τις καταδύσεις τους αφού ασχολούνταν με τα σφουγγάρια, ενώ επεσήμαναν πως όλες σχεδόν οι οικογένειες της Καλύμνου έχουν τουλάχιστον από ένα τέτοιο αντικείμενο.