Σε λειτουργία η πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ για την επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας

Σε λειτουργία η πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ για την επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας

Σε λειτουργία η πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ για την επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 362 ΦΟΡΕΣ

Σε λειτουργία τέθηκε n διαδικτυακή πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr/epilego/), μέσω της οποίας οι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα, έως και τις 13 Μαρτίου 2020, την ασφαλιστική κατηγορία που επιθυμούν, ακολουθώντας τα αναλυτικά βήματα, που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, για πρώτη φορά, οι 1,5 εκατομμύριο μη μισθωτοί μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα την ασφαλιστική τους κατηγορία σε ετήσια βάση, ανεξάρτητα από το εισόδημά τους και τα χρόνια εργασίας τους, καθορίζοντας οι ίδιοι το ύψος της μελλοντικής σύνταξής τους.

Αν κάποιος μη μισθωτός επιλέξει εφέτος να πληρώσει το ελάχιστο ποσό και τον επόμενο χρόνο βελτιωθούν τα οικονομικά του, μπορεί να αλλάξει κατηγορία, επιλέγοντας ένα από τα υψηλότερα κλιμάκια ασφάλισης και αναβαθμίζοντας τη σύνταξή του. Όσοι δεν επιλέξουν ασφαλιστική κατηγορία, θα ενταχθούν αυτομάτως στην ελάχιστη υποχρεωτική κατηγορία για όλο το τρέχον έτος.

Σημειώνεται ότι σε ανακοίνωση που εξέδωσε προ ημερών το υπουργείο Εργασίας, διευκρινίζεται ότι η επιλογή των ανώτερων ασφαλιστικών κατηγοριών οδηγεί και σε υψηλότερες συνταξιοδοτικές παροχές, ενώ η σταθεροποίηση της εισφοράς υγείας σε ενιαίο ποσό από τη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία και άνω κατευθύνει το υπόλοιπο ποσό της εισφοράς υγείας στην κύρια σύνταξη, βελτιώνοντας ακόμα περισσότερο την τελική συνταξιοδοτική παροχή. «Η επιλογή υψηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας συμφέρει όλους περισσότερο», επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής κατηγορίας, ο e-ΕΦΚΑ θα αναρτήσει στις 16 Μαρτίου τα νέα ειδοποιητήρια για τις εισφορές Ιανουαρίου 2020, οι οποίες θα πρέπει να πληρωθούν, μέχρι την Παρασκευή 20 Μαρτίου.

Διαβάστε ακόμη

Δ. Μιχαηλίδου: Την Τετάρτη ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας

Σε ιστορικά υψηλά, 28,5 δισ. ευρώ και 13% του ΑΕΠ η άμεση συμβολή του Τουρισμού

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 3,2% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο

e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών για την περίοδο 1 έως 5 Απριλίου

Νέος κατώτατος μισθός: Τι ισχύει για τους εργαζόμενους με προϋπηρεσία

Τράπεζες / Κλειστές για 4 ημέρες - Τι ισχύει με συναλλαγές και μισθοδοσίες

Παγκρήτια: Επεκτείνει το πρόγραμμα επιβράβευσης για συνεπείς δανειολήπτες

Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Με τρεις τριετίες φθάνει στα 1.079 ευρώ μεικτά