Μετωπική σύγκρουση στο δημοτικό συμβούλιο της Ρόδου

Η «μετωπική σύγκρουση» του Δημάρχου Ρόδου, Αντώνη Καμπουράκη, και του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, πρώην Δημάρχου, Φώτη Χατζηδιάκου, ήταν εκείνο που χαρακτήρισε τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Παρασκευή το βράδυ,  αφού οι δύο άνδρες, με φόντο τις επιστολές που αντάλλαξαν τις προηγούμενες ημέρες σε έντονο ύφος, δεν απέφυγαν τις προσωπικές κόντρες, ενώ στη συνέχεια συμμετείχαν και άλλα μέλη του σώματος.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο κ. Χατζηδιάκος, στο στάδιο της ενημέρωσης, ζήτησε να χρησιμοποιήσει το χρόνο του για να τοποθετηθεί πάνω στην «εβδομάδα έντασης» που προηγήθηκε με τις ανακοινώσεις. Ακολούθησε μία σφοδρή επίθεση κατά του κ. Καμπουράκη, στην οποία ο πρώην Δήμαρχος χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα και του διεμήνυσε ότι «η περίοδος χάριτος έλαβε τέλος»!
Μεταξύ άλλων, του πρόσαψε ότι ως Δημοτική Αρχή δεν έχουν σχέδιο και ότι όχι μόνο δεν ξεκινούν νέα έργα αλλά ακυρώνουν επιλεκτικά τα περισσότερα από αυτά που είχαν δρομολογηθεί κατά τη θητεία του. Επίσης, είπε προς τον Δήμαρχο ότι καθυστερεί ακόμη και να υπογράψει έτοιμες συμβάσεις που είναι πάνω στο γραφείο του εδώ και τρεις μήνες. Και συνέχισε λέγοντας προς τον κ. Καμπουράκη: «Ο δήμαρχος σύμφωνα με το νόμο, ήταν, είναι και θα είναι ο εκτελεστής των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου. Ο δήμαρχος δεν είναι ούτε ο Πρόεδρος ανώνυμης ξενοδοχειακής εταιρείας, ούτε μάνατζερ επιχειρήσεων, όπως συνηθίσατε και όπως γνωρίζατε μέχρι σήμερα. Πολύ περισσότερο, ο δήμαρχος δεν λειτουργεί με το «αποφασίζομεν και διατάζομεν»!

Ο κ. Χατζηδιάκος, κατηγόρησε ακόμη τον Δήμαρχο για άγνοια και απειρία λέγοντας ότι ανέχθηκαν τις αστοχίες, ακόμη και την εξωθεσμική του λειτουργία στον Δήμο, ελπίζοντας ότι θα εργαστεί για το καλό του τόπου. Στη συνέχεια, έκανε λόγο για χειραγώγηση της πλειοψηφίας των δημοτικών υπαλλήλων και απαξιωτική συμπεριφορά του Δημάρχου προς αυτούς, επίσης για «ανεξέλεγκτη σπατάλη των πόρων του δήμου που με κόπο και μόχθο εξοικονόμησαν, για να προσφέρουν “άρτον και θεάματα” σε γιορτές και εκδηλώσεις», όπως και για απευθείας αναθέσεις έργων και υπηρεσιών.

Στη συνέχεια, ο κ. Χατζηδιάκος, έθιξε τα εξής σημαντικά θέματα για τον Δήμο:
Την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για τη Μεσαιωνική Πόλη, για την οποία η νέα Δημοτική Αρχή μιλάει «για σχεδιασμό από μηδενικής βάσης», Την αξιοποίηση της Νέας Αγοράς, για τη μη εφαρμογή ακόμη της μονοδρόμισης της κυκλοφορίας περιμετρικά της Μεσαιωνικής Πόλης, αλλά και τη διπλοδρόμιση της οδού Παπανικολάου, επειδή, όπως είπε, εξυπηρετεί ορισμένα παραλιακά ξενοδοχεία.
Ακόμη, ζήτησε ακόμη να μάθει τι συμβαίνει με τη Ροδιακή Έπαυλη και έγινε διακοπή εργασιών, «μετά από τόσους αγώνες» ενώ ακόμη δεν έχει μεταφερθεί η βιβλιοθήκη που στεγάζεται εκεί. Ρώτησε, επίσης, να μάθει τι προβλέπει το σύμφωνο συνεργασίας που υπεγράφη με τον Υφυπουργό κ. Αυγενάκη και αν πρόκειται για το κλειστό γυμναστήριο Αρχαγγέλου που είναι ενταγμένο στο ΣΔΙΤ σχολικών κτηρίων, το οποίο δεν προχωράει η νέα Δημοτική Αρχή, όπως είπε.

Ο κ. Χατζηδιάκος θέλησε, επίσης, να απαντήσει για την «κόπρο του Αυγεία» που τον κατηγόρησε με ανακοίνωσή της ότι παρέλαβε η νέα Δημοτική Αρχή και εκείνος με τη σειρά του της προσάπτει ότι προβάλουν το έργο της δικής τους θητείας στο facebook ως δικό τους.
Ανάμεσα σε άλλα, μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά: «…Κάποιοι σύμβουλοί σας και τοπικοί πρόεδροι που εκλέχτηκαν με την παράταξή σας, καμαρώνουν και φωτογραφίζονται κάτω από τις λάμπες των led που εσείς πολεμάτε».
Κλείνοντας, όμως, ο κ. Χατζηδιάκος είπε ότι δεν θα αφήσει αναπάντητη τη δήλωση του γραφείου του Δημάρχου «περί υποκόσμου», και είπε: «Στη νομική επιστήμη -αν το θυμάστε- “υπόκοσμος, είναι ο κόσμος της νύχτας”.

Εγώ, κύριε Καμπουράκη, μια ολόκληρη ζωή, από τις 6 το πρωί, μέχρι αργά το βράδυ, δουλεύω και περπατώ φανερά στο φως. Άλλοι κινούνται μέσα στη νύχτα και προφανώς είναι αυτοί που γνωρίζουν και τις πρακτικές του υποκόσμου.
Και όπως δήλωσα προχθές και θα το επαναλάβω και εδώ με παρρησία: «Βλέποντας εδώ και 6 μήνες ορισμένες πρακτικές, κατάλαβα πως λειτουργεί κι ο υπόκοσμος».

Στην αντεπίθεση ο Δήμαρχος
Υψηλούς τόνους και επίσης σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε στην απάντησή του και ο Δήμαρχος, ο οποίος ξεκίνησε λέγοντας ότι…έχει σημαντικότερα πράγματα να κάνει από το να κρίνει τον κ. Χατζηδιάκο. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη Ροδιακή Έπαυλη λέγοντας ότι πρόκειται για μία πονεμένη ιστορία και ότι ο πρώην Δήμαρχος δεν δικαιούται να πιστεύει ότι έχει σχέση μ’ αυτήν. Είπε, όμως, στη συνέχεια, ότι η μόνη σχέση που έχει ο κ. Χατζηδιάκος είναι ότι στις 28 Αυγούστου, τρεις μέρες πριν αναλάβει η νέα Δημοτική Αρχή, η Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης κάλεσε τον εργολάβο να φέρει μία εγγυητική επιστολή,  η οποία δέσμευσε τη Δημοτική Αρχή. «28 Αυγούστου δεν είχε δικαίωμα κανένας να προχωρήσει μία σύμβαση την οποία την έκανε απλώς και μόνο για να χαίρεται ότι αυτός υπέγραψε και αυτός έδεσε την επόμενη Δημοτική Αρχή ως μη έχων το δικαίωμα», είπε ο Δήμαρχος.

Είπε, ακόμη, ότι τον ίδιο τον ενδιαφέρει η Ρόδος αλλά ο κ. Χατζηδιάκος δεν θέλει να το καταλάβει- αφού πιστεύει ότι…το όνειρο του είναι να βγάζει φωτογραφίες και συμπλήρωσε: «Το έχω ξαναπεί, Δήμαρχος…για σούμες δεν είμαι ούτε θα γίνω»! Τόνισε, ακόμη, ότι προσπαθούν να διορθώσουν πράγματα και ο κ. Χατζηδιάκος δεν έχει αποδεχτεί ότι κρίθηκε.

Στο σημείο αυτό, όμως, ο πρώην Δήμαρχος ζήτησε τον λόγο επί προσωπικού, κάτι που ο Δήμαρχος δεν αποδέχθηκε απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο, κ. Μιχάλη Σοκορέλου. Στο σημείο αυτό, μάλιστα, ο κ. Καμπουράκης ανέβασε τους τόνους λέγοντας προς τον πρώην Δήμαρχο ότι η πόλη δεν έχει πρόσωπο στη θάλασσα, ότι η Ρόδος είναι το μόνο νησί που δεν βλέπει θάλασσα, και συνέχισε: «Έχετε καταστρέψει το νησί. Τα λέγαμε και προεκλογικά. Εσείς σε τετρακόσια άτομα στο Δημοτικό Θέατρο και εγώ σε τρεις χιλιάδες άτομα στο Βενετόκλειο. Σας έχω ξαναπεί: Καταστρέψατε εσείς προσωπικά το νησί. Το καταντήσατε οικογενειακή υπόθεση»!

Όπως είπε προς τον πρώην Δήμαρχο, ο ροδιακός λαός αποφάσισε, έβαλε άλλους και «ούτε χάρη μας κάνατε, ούτε μας δώσατε έξι μήνες ηρεμίας». Μάλιστα, απαντώντας σ’ αυτό που είπε ο κ. Χατζηδιάκος για την οδό Παπανικολάου, τον κάλεσε να πάει να μιλήσει με τους ομπρελάδες σε συγκεκριμένες περιοχές, που είναι χωρίς άδειες, ενώ έκανε αναφορά και  στα πρόστιμα που έβγαζε η Κτηματική Εταιρεία, λέγοντας ότι αυτά τα κατάλαβε ο ρΡ
«Αποφασίζουμε και διατάζουμε;», είπε αντιδρώντας ο κ. Χατζηδιάκος και ακολούθησε έντονη αντιπαράθεση των δύο ανδρών, με τον δεύτερο να εξανίσταται λέγοντας «εμένα μπορεί να μ’ αρέσει η σούμα και πίνω σούμα, εσείς πίνετε coca cola».

 Άλλα θέματα
Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Δημήτρης Κρητικός, στην τοποθέτησή του, έκανε μία ενημέρωση για τον κορωνοϊό λέγοντας, ότι είναι μία ίωση που έχει μεγάλη μεταδοτικότητα αλλά μικρή θνησιμότητα.

Για τον λόγο αυτό, σύστησε να αποφεύγεται ο πανικός και είπε ότι η απόφαση να ακυρωθούν τα καρναβάλια είναι λάθος.
 Αντ’ αυτού, πρότεινε να συσταθεί ένα συντονιστικό όργανο στο οποίο να μετέχουν εκπρόσωποι των φορέων και να ενημερώνει επισήμως. Ο κ. Κρητικός αναφέρθηκε ακόμη και στην πρόσληψη του γιατρού εργασίας στον Δήμο λέγοντας ότι δέχθηκε οχλήσεις από συναδέλφους του και αφού ξεκαθάρισε ότι δεν έχει τίποτα με τον συγκεκριμένο συνάδελφό του, ανέφερε ότι υπάρχει πρόβλημα νομιμότητας,  αφού ο προσληφθείς γιατρός για τη θέση αυτή πρέπει να έχει ειδικότητα γιατρού εργασίας ή μέχρι τις 15 Μαΐου του 2009 να είχε τέτοιες συμβάσεις και εξειδίκευση. Είπε, ακόμη, ότι στη Ρόδο υπάρχει γιατρός εργασίας,  ο οποίος επιθυμεί να παράσχει τις υπηρεσίες του στον Δήμο και υπάρχει σχετικό έγγραφο του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου.

Ο κ. Κρητικός έθεσε ακόμη το θέμα του δρόμου στην Κρεμαστή που εφάπτεται του ποταμού,  αφού ειδικά τις ώρες αιχμής η ουρά είναι μεγάλη επειδή δεν υπάρχει φανάρι και η κατάσταση θα επιδεινωθεί με την έναρξη της σεζόν.  Απαντώντας ο Δήμαρχος, είπε, καταρχάς, ότι δεν είναι καθόλου εύκολη μία απόφαση με την οποία ακυρώνονται οι εκδηλώσεις στο νησί, ωστόσο έφερε ως παράδειγμα τη γέφυρα στο Χαράκι λέγοντας ότι δικαιώθηκαν με την απόφαση να την κλείσουν, όπως και στην ακύρωση της έκθεσης του Βερολίνου.

Σχετικά με τον γιατρό εργασίας είπε ότι στη Ρόδο υπάρχει ένας εξειδικευμένος γιατρός για 230 χιλιάδες άτομα και ότι είναι αδιανόητο σε εγκαταστάσεις,  όπως ο ΒΙΟΚΑ να μην έχουν γιατρό εργασίας. «Ο γιατρός εργασίας θα μπει στον Δήμο, θα εξετάσει τους εργαζόμενους, θα διατηρήσει τα προσωπικά τους δεδομένα σε κλειδωμένες ντουλάπες και θα τηρήσει όλη τη διαδικασία», είπε. Σχετικά με τα LED είπε ότι αλλάζουν τα φωτά από εργολάβους που δεν έχουν εγκρίνει και επίσης ότι 6500 φωτιστικά σώματα έχουν χαθεί και κάπου…αναζητούνται.
Για τον δρόμο της Κρεμαστής τοποθετήθηκε και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Τάκης Πότσος ρωτώντας τι θα γίνει όταν αρχίσει η σεζόν και είπε ότι πρέπει να απασχολεί τον Δήμο τι αποφασίζει η Περιφέρεια. Σχετικά με το θέμα των 55 της ΔΕΥΑΡ είπε ότι η λύση του ζητήματος αυτού είναι πολιτική και μπορεί να λυθεί μόνο από τη Βουλή. Στις τελευταίες εξελίξεις για τη ΔΕΥΑΡ αναφέρθηκε και ο Πρόεδρός της κ. Βασίλης Μανέττας.  Σημειώνεται ότι παρών στη συνεδρίαση ήταν και ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Βασίλης Υψηλάντης ο οποίος είπε ότι με την παρουσία του θέλησε να δείξει το αμέριστο ενδιαφέρον του για τον Δήμο της Ρόδου και ότι είναι στο πλευρό τους,  ενώ αναφέρθηκε και εκείνος στις προσπάθειες που καταβάλλονται για το θέμα της ΔΕΥΑΡ.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις συμβούλων,  ενώ οι τόνοι ανέβηκαν πάλι με την τοποθέτηση του μέλους της μείζονος κ. Μιχάλη Σταυρή,  ο οποίος είπε ότι βλέπει μέλη της νέας Δημοτικής Αρχής να προβάλουν το δικό τους έργο και να φωτογραφίζονται μπροστά στα LED.
Παίρνοντας εκ νέου τον λόγο ο Δήμαρχος, σχετικά με τον δρόμο στην Κρεμαστή θύμισε τι είχε γίνει εκεί με τη φονική πλημμύρα και ότι ο κ. Χατζηδιάκος και ο πρώην Περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης παραπέμφθηκαν σε δίκη.  Μάλιστα, υπεραμύνθηκε της απόφασης για να τοποθετηθεί φύλαξη στο Χαράκι, τη στιγμή που η περιοχή έχει κηρυχθεί και σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης.
Ακολούθως, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και σε μια σειρά από άλλα θέματα, όπως ότι στην εταιρεία «Ήφαιστος» και τη «Ρόδων Α.Ε.» που πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του ο Δήμος και να πληρώσει τον κόσμο. Σχετικά με το κτήριο Περδικάκη είπε ότι από το 2015 διαμαρτύρονται οι κληρονόμοι του ότι ο Δήμος έχει καταστρέψει το κτήριο και αυτό που προτείνει είναι να φύγει ο Δήμος από εκεί να σεβαστούν την επιθυμία της κυρίας Περδικάκη που έλεγε ότι η χρήση του είναι για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Για τη Ροδιακή Έπαυλη είπε ακόμη ότι πρέπει να τελειώσει το έργο,  ενώ για την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ (σ.σ. θέμα που έθεσε ο πρώην Πρόεδρός της κ. Αγαπητός Πάλλας), είπε ότι στόχος τους είναι να λειτουργήσει άμεσα αλλά με τα χαρακτηριστικά που  θέλουν και όχι όπως θέλει ο κ. Χατζηδιάκος. Τέλος, σχετικά με το αίτημά του για να έχει αστυνομικό φρουρό, το οποίο επίσης καυτηρίασε ο κ. Χατζηδιάκος σε ανακοίνωσή του, είπε ότι είναι δυνατόν να τα λέει αυτά,  όπως και ότι θα τον εγκαλέσει ο Υπουργός και ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.; «Όμως, έτσι που καταντήσατε τον Δήμο-είπε στη συνέχεια προς τον ίδιο-δεν φυλάσσεται και καταντήσατε έτσι τη δημοτική περιουσία».