Στέλιος Πέτσας: "Η Ελλάδα δέχεται ασύμμετρη απειλή"

Για ασύμμετρη απειλή σε βάρος της εθνικής ασφάλειας της χώρας, έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ανακοινώνοντας μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ τα έκτακτα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση, καθώς συνεχίζει να δέχεται πιέσεις στον Έβρο αλλά και στο Αιγαίο με χιλιάδες μετανάστες να προσπαθούν να περάσουν στην χώρα μας.

«Η παρούσα κατάσταση συνιστά ενεργή, σοβαρή, εξαιρετική και ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας. Τα συγκεντρωμένα άτομα χρησιμοποιούνται ως πιόνια από την Τουρκία για την άσκηση διπλωματικής πίεσης», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Είπε επίσης ότι η Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες, δέχεται αιφνίδια, μαζική, οργανωμένη και συντονισμένη, πίεση στα ανατολικά, χερσαία και θαλάσσια, σύνορά της. Κατηγόρησε την Τουρκία πως κατευθύνει και ενθαρρύνει την μετακίνηση μεταναστών κατά παράβαση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. 

Τα μέτρα που αποφασίστηκαν:

1. Την αναβάθμιση σε μέγιστο επίπεδο των μέτρων φύλαξης των ανατολικών, χερσαίων και θαλάσσιων, συνόρων της χώρας από τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα.

2. Την προσωρινή αναστολή, για ένα (1) μήνα από την ημέρα λήψης της παρούσας απόφασης, της υποβολής αιτήσεων ασύλου όσων εισέρχονται στη χώρα παράνομα.

3. Την άμεση επιστροφή, όπου αυτό είναι δυνατόν, στη χώρα προέλευσης, χωρίς καταγραφή, όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος.

4. Την υποβολή αιτήματος στην FRONTEX για ανάπτυξη της ομάδας RABIT με στόχο τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της χώρας, που συνιστούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
 

Πηγή: skai.gr