Χ. Θεοχάρης: Πώς θα στηρίξουμε τις επιχειρήσεις απέναντι στον κορωνοϊό

Μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που θα πληγούν από κορωνοϊό εξετάζει η κυβέρνηση, τόσο με τη μορφή επιδομάτων όσο και σε επίπεδο παροχής ρευστότητας συνολικά στην οικονομία.

Όπως εξηγεί ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, στο Capital TV  και τον Στέλιο Κράλογλου, η κυβέρνηση και συγκεκριμένα τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού σχεδιάζουν το πακέτο σε δύο επίπεδα:

• Σε επίπεδο προετοιμασίας, όπου, εφόσον απαιτηθεί, θα υπάρξουν παρεμβάσεις στήριξης επιχειρήσεων και συγκεκριμένα των εργαζομένων. Τα μέτρα μπορεί να εφαρμοστούν,  είτε σε επίπεδο επιχειρήσεων, είτε σε επίπεδο κλάδου είτε και σε επίπεδο γεωγραφικών περιοχών, ανάλογα δηλαδή με τις διαστάσεις που θα λάβει το πρόβλημα κορωνοϊού.

• Σε επίπεδο απολογισμού, μετά τη λήξη του προβλήματος, τότε δηλαδή που θα γίνει η αποτίμηση των συνολικών επιπτώσεων στην οικονομία. Εκεί, τα μέτρα ενδέχεται να λάβουν τη μορφή ρευστότητας προκειμένου οι επιχειρήσεις να ξεπεράσουν συνολικά την κρίση που προκάλεσε ο ιός.

Ο κ. Θεοχάρης τονίζει ότι η χρονιά ξεκίνησε με θετικούς οιωνούς για τον τουρισμό καθώς η ζήτηση αυξήθηκε ακόμα και με διψήφια ποσοστά σε αρκετούς προορισμούς. Με την όξυνση του προβλήματος του κορωνοϊού όμως εμφανίστηκε μια πρώτη κάμψη στις προ-κρατήσεις.
Ο υπουργός Τουρισμού επισημαίνει επίσης πως στόχος της κυβέρνησης είναι να βελτιώσει τα εμπορικά και επιχειρηματικά πλεονεκτήματα της χώρας ακόμα και σε αυτό το περιβάλλον των εξωγενών προκλήσεων. Σημειώνει όμως πως τα προβλήματα "δεν μπορούν να λυθούν δια μαγείας" και επισημαίνει, με νόημα, πως οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες θέλουν να προχωρήσουν οι επενδύσεις, πολλές φόρες, περισσότερο από όσο το θέλουν οι τοπικοί άρχοντες.

Στην κατεύθυνση αυτή κινούνται και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που λαμβάνει η κυβέρνηση (όπως για παράδειγμα η τροπολογία που ξεμπλοκάρει την επένδυση στην Κασσιόπη στην Κέρκυρα), όπως το νομοσχέδιο για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις καθώς και άλλες παρεμβάσεις που θα δρομολογηθούν μέσα στο προσεχές διάστημα. Στόχος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να μεταβληθεί το θεσμικό πλαίσιο ώστε να διευκολύνονται συνολικά οι επενδύσεις και να μην χρειάζεται η κυβέρνηση να «τρέχει» να ξεμπλοκάρει την καθεμιά ξεχωριστά. 


Σχετικά με την εξάπλωση του «φαινομένου» των βραχυχρόνιων μισθώσεων (τύπου AirBnB), ο κ. Θεοχάρης τονίζει πως σύντομα θα παρουσιαστεί πακέτο ρυθμίσεων που θα κινείται στην κατεύθυνση του «δίκαιου ανταγωνισμού» κλείνοντας τα παράθυρα στη νομοθεσία που εκμεταλλεύονται οι επιτήδειοι της φοροδιαφυγής. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ασάφειες στον νόμο καθώς δεν είναι ξεκάθαρο για τον κάθε τύπο βραχυχρόνιας μίσθωσης  πού πρέπει να δηλωθεί και από ποιον φορέα ελέγχεται», επισημαίνει ο υπουργός Τουρισμού, συμπληρώνοντας ότι στο αναθεωρημένο θεσμικό πλαίσιο θα υπάρχει και πρόβλεψη για επιβολή έκτακτων περιοριστικών μέτρων όταν παρουσιάζονται κοινωνικά προβλήματα από τα AirBnB.
Πηγή: Capital.gr