Γ. Χατζημάρκος: «Η Τουρκία είναι κράτος-διακινητής, κράτος-εκβιαστής»

«Η Τουρκία είναι ένα κράτος-διακινητής ένα κράτος-εκβιαστής κάτι που σήμερα πλέον φαίνεται ξεκάθαρα», δήλωσε χθες ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, αναφερόμενος στο προσφυγικό ζήτημα.

Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τη στάση και τις ενέργειες της Τουρκίας τις τελευταίες μέρες ο περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι η γειτονική χώρα χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες και μετανάστες ως εργαλεία για να πετύχει τους σκοπούς της, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετώπισε τις προκλήσεις.  

«Πριν από πολύ καιρό είχα πει ότι είναι πολύ υψηλές οι προκλήσεις που έρχονται γι’ αυτό το θέμα, είχα προσπαθήσει περιγράψω τότε τι θα γίνει στο μέλλον. Είχα πει ότι έρχεται ένα είδος... αναμέτρησης με την Τουρκία και ήταν ένα από τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησα για να υποστηρίξω την άποψη που είχα ότι στα δύο νησιά όπου υπάρχουν σήμερα ανοιχτές δομές αυτές θα έπρεπε να γίνουν κλειστές.

Η … εργαλειοποίηση η οποία γίνεται από την Τουρκία δεν είναι καινούρια. Σήμερα απλώς γίνεται σαφές σε όλο τον πλανήτη. Σε εμάς που το είδαμε αυτό το θέμα από κοντά, αυτά τα φαινόμενα σήμερα φαίνονται με έναν ξεκάθαρο τρόπο, πως η Τουρκία λειτουργεί ως ένα κράτος-διακινητής και ως ένα κράτος-εκβιαστής. Αυτό το έκανε και το 2015» δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος και πρόσθεσε:

«Προσωπικά είχα δείξει και πολλά περιστατικά τότε. Δεν είναι εύκολο θέμα να γειτονεύεις με ένα κράτος-διακινητή και εδώ θέλει ψυχραιμία. Οι αντιδράσεις, τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα και αυτή η αντίληψη στην αντιμετώπιση ήταν χρήσιμη για τη χώρα και χάρηκα που είδα και τον προηγούμενο πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα να λέει ότι αυτή η απόφαση (το κλείσιμο των συνόρων) ήταν μία απόφαση που θα έπαιρνε κάθε κυβέρνηση.

Αυτό δείχνει ότι σε δύσκολες στιγμές μπορούμε και πρέπει να έχουμε ένα ελάχιστο επίπεδο συνεργασίας και συναίνεσης που σήμερα είναι απολύτως απαραίτητο».