Δικάζεται 66χρονος  Έλληνας για μεταφορά μεταναστών

Με ταχύπλοο σκάφος μετέφερε 66χρονος Έλληνας, 47 αλλοδαπούς ανοικτά της Τήλου, όταν αυτό τυλίχθηκε στις φλόγες και βούλιαξε!

Το περιστατικό είχε σημειωθεί πριν από πέντε χρόνια και ο 66χρονος είχε συλληφθεί μετά από καταδίωξη των λιμενικών και παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη.
Πιο συγκεκριμένα, όλα ξεκίνησαν στις 30 Ιουνίου 2015 στις 7 το απόγευμα όταν πολυεστερικό ταχύπλοο σκάφος εντοπίστηκε να αποβιβάζει στην περιοχή «Άγιος Σέργης» που βρίσκεται νοτιοδυτικά της Τήλου συνολικά 47 παράτυπους μετανάστες Συριακής καταγωγής. Επρόκειτο για 23 άνδρες, 10 γυναίκες και 14 ανήλικα παιδιά.

Άμεσα μόλις ενημερώθηκαν σχετικά, δύο πλωτά σκάφη του Λιμενικού (ένα από τη Ρόδο και ένα από τη Σύμη) έσπευσαν στο σημείο και καταδίωξαν τον χειριστή του ταχύπλοου σκάφους, ο οποίος δεν υπάκουσε στις συστάσεις των λιμενικών και πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς κατά τους οποίους εκδηλώθηκε φωτιά στο σκάφος! Μέχρι και βολές στον αέρα για εκφοβισμό χρειάστηκε να ρίξουν οι λιμενικοί οι οποίοι τελικά κατάφεραν να ακινητοποιήσουν το ταχύπλοο και να συλλάβουν τον 66χρονο Έλληνα για διακίνηση πολιτών τρίτων χωρών.
Όπως έγινε γνωστό, το ταξίδι των αλλοδαπών ξεκίνησε από τα τουρκικά παράλια και συγκεκριμένα από το Μαρμαρίς για να καταλήξουν στην Τήλο.

Απολογούμενος στην ανακρίτρια Ρόδου ο 66χρονος είχε δηλώσει πως εμπορεύεται σκάφη και πρόσφατα μέσω του διαδικτύου είχε προβεί στην αγορά μίας θαλαμηγού από την Τουρκία. Αυτό το σκάφος δοκίμαζε για αυτό και βρέθηκε ανοικτά της Τήλου οπότε και τον εντόπισαν οι Λιμενικοί. Ο ίδιος είχε πει πως το μόνο λάθος που έκανε ήταν ότι δεν σταμάτησε όταν του το ζήτησαν οι λιμενικοί, αλλά φοβήθηκε καθώς δεν έφερε όλα τα νόμιμα έγγραφα. Σε καμία όμως περίπτωση δεν είχε μεταφέρει τους μετανάστες και δεν θα μπορούσε άλλωστε –όπως είχε πει- καθώς το σκάφος του, το οποίο και τελικά κάηκε και βυθίστηκε, ήταν μόλις 10-11 μέτρα και ήταν αδύνατον να χωρέσουν εκεί τόσα άτομα.
Επίσης, είχε επισημάνει πως τα στοιχεία των Λιμενικών ανέφεραν ξύλινο σκάφος και όχι θαλαμηγό που ήταν το δικό του.

Ο 66χρονος είχε επικαλεστεί επίσης τις καταθέσεις δύο Σύριων οι οποίοι δήθεν τον αναγνώρισαν από φωτογραφίες, χωρίς όμως ποτέ να γίνει κατά αντιπαράσταση εξέτασή τους.
Ωστόσο τα επιχειρήματα αυτά δεν έπεισαν εισαγγελέα και ανακρίτρια οι οποίοι με σύμφωνη γνώμη τον είχαν κρίνει προσωρινά κρατούμενο.

Η δίκη, η καταδίκη και η έφεση
Ένα χρόνο αργότερα από τη σύλληψή του, ο 66χρονος κάθισε στο εδώλιο του Μονομελούς Εφετείου επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου το οποίο και τον έκρινε ένοχο και του επέβαλε ποινή κάθειρξης 10 ετών και χρηματικό πρόστιμο 30.000 ευρώ για κάθε μεταφερόμενο καθώς και 3 χρόνια φυλάκιση για την αντίσταση, δηλαδή κατά συγχώνευση 103 χρόνια κάθειρξη από τα οποία θα εκτίσει (βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας) τα 25 χρόνια και συνολική χρηματική ποινή 260.000 ευρώ, με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.
Κατά της απόφασης αυτής, ο 66χρονος άσκησε έφεση η οποία θα εκδικαστεί στις 11 Μαρτίου 2020 από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, σε μία προσπάθεια να μειώσει ή και να «εξαφανίσει» την πρωτόδικη ποινή που του έχει επιβληθεί.