Ξεκινούν από σήμερα οι εκδηλώσεις για την επέτειο της Ενσωμάτωσης

Ξεκινούν σήμερα και ολοκληρώνονται το Σάββατο οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στις 7 Μαρτίου 1948.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που καταρτίστηκε, στην πόλη της Ρόδου θα πραγματοποιηθούν τα εξής:

ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΗΜΑΙΟΣΤΟΛΙΣΜΟΣ-ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ
1. Γενικός σημαιοστολισμός από της 8ης πρωινής ώρας της 5ης Μαρτίου, μέχρι και της δύσης του ηλίου της 7ης Μαρτίου 2020, όλων των καταστημάτων, δημοσίων, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, των τραπεζών, των ιδιωτικών καταστημάτων και οικιών καθώς και των πλοίων που θα ναυλοχούν στο λιμάνι.
2. Φωταγώγηση όλων των δημόσιων, δημοτικών και κοινοτικών καταστημάτων, των ΝΠΔΔ και των τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 6ης και 7ης Μαρτίου 2020. 

ΠΕΜΠΤΗ 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020
Ώρα 07.30 π.μ.
: Προβολή ντοκιμαντέρ “Mem-oria” του Γιώργου Ιατρού με ομιλητές τους: Γιώργο Ιατρού, συγγραφέα-σκηνοθέτη και Γρηγόρη Τσιόγκα, φιλόλογο, στην αίθουσα «Καλλιπάτειρα» των Εκπαιδευτηρίων “Ροδίων Παιδεία”. Διοργάνωση του Διεθνούς Κέντρου Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου ΔΟΠΑΡ και των Εκπαιδευτηρίων “Ροδίων Παιδεία”.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020
Ώρα 11.00 π.μ.:
Εκδηλώσεις σε όλα τα σχολεία με ομιλίες από κατάλληλους ομιλητές. Καταθέσεις στεφάνων από σωματεία, οργανώσεις και προσκόπους-οδηγούς της πόλεως Ρόδου στον Βωμό της Πατρίδας, στον ανδριάντα του Ήρωα Αλεξάνδρου Διάκου, στο Μνημείο του Παπά και του Δασκάλου, στην προτομή του Ελευθερίου Βενιζέλου, στην προτομή του Ευσταθίου Γεωργίου, από αντιπροσωπείες σπουδαστών και μαθητών με συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Ρόδου (στον Βωμό της Πατρίδας). 

Στις καταθέσεις των σχολείων, προσκόπων, οδηγών, αναπήρων, εφεδροπολεμιστικών οργανώσεων, συλλόγων, σωματείων και ιδρυμάτων υπεύθυνοι καθηγητές Φυσικής Αγωγής του τμήματος Αθλητικής Διευκόλυνσης ορίζονται:  Βιτζηλαίος Μιχάλης Κ.Φ.Α. του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ρόδου για «το Μνημείο του Παπά και του Δασκάλου», Δογιάμας Δημήτρης Κ.Φ.Α. του 4ου ΓΕΛ Ρόδου για «τον Ανδριάντα του Ήρωα Αλεξάνδρου Διάκου», Καμπούρης Ιωάννης Κ.Φ.Α. του 2ου ΕΠΑ.Λ. Ρόδου για «την Προτομή του Ελευθερίου Βενιζέλου», Κουλτζή Άννα Κ.Φ.Α. του 1ου Γυμνασίου Ρόδου για «την Προτομή του Ευσταθίου Γεωργίου».

Ώρα 12 μ.: Κατάθεση στεφάνων στον Βωμό της Πατρίδας από Συνδέσμους/Σωματεία και Συλλόγους.

ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020
Ώρα 08.00 π.μ
.: Επίσημη έπαρση της Σημαίας στον Βωμό της Πατρίδας με συμμετοχή τιμητικού αποσπάσματος της 95 ΑΔΤΕ και της Φιλαρμονικής της.

Ώρα 10.00 π.μ.: 
- Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ρόδου 
- Πέρας προσέλευσης επισήμων για τη δοξολογία, ώρα 09.55 π.μ.
- Εκφώνηση πανηγυρικού από την κ. Στέλλα Π. Βουτσά, Καθηγήτρια Φιλολογίας και Διδάκτωρ Λογοτεχνίας. 
- Ακολουθεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον Βωμό της Πατρίδας από τους:
• Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης
• Εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων
• Αξιωματική Αντιπολίτευση
• Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου 
• Ένοπλες Δυνάμεις
• Δήμαρχο Ρόδου 
• Α’ Διεύθυνση Αστυνομίας Δωδεκανήσου 
• Περιφερειακή Διοίκηση Λιμενικού Σώματος
• Πυροσβεστική Υπηρεσία
• Εκπρόσωπους Κομμάτων

Ώρα 11.00 π.μ.: Παρέλαση 
Λόγω της μεγάλης συμμετοχής των πολιτιστικών συλλόγων για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου λοιπά σωματεία/σύνδεσμοι δεν θα παρελάσουν την 7η Μαρτίου.

Το γενικό πρόσταγμα της παρέλασης για τα τμήματα και των Σχολείων, Σωματείων, Οργανώσεων κ.λπ. θα έχει ο κ. Παπαγεωργίου Αντώνης (Κ.Φ.Α., Υπεύθυνος ΦΑ.ΣΧ.Α Δευτ/θμιας Εκπ/σης Δωδ/σου). Βοηθοί ορίζονται η κ. Επισκόπου Ευμορφία (Υπεύθυνη ΦΑ.ΣΧ.Α. Πρωτ/θμιας Εκπ/σης Δωδ/σου), ο κ. Μαντικός Νικόλαος (Κ.Φ.Α., ΦΑ.ΣΧ.Α. Δευτ/θμιας Εκπ/σης Δωδ/σου), η κ. Σταυριά Αναστασία (Κ.Φ.Α. της ΦΑ.ΣΧ.Α. Δευτ/θμιας Εκπ/σης Δωδ/σου). 

Ώρα 12.30 μ.μ.:  Μουσικοχορευτική εκδήλωση με την παρουσίαση χορευτικών εκδηλώσεων αφιερωμένες στην Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου από τους Παροικιακούς Συλλόγους Δωδεκανήσου και των Πολιτιστικών Συλλόγων Ποντίων και Κρητικών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020
‘Ωρα 5.00 μ.μ.:
Επίσημη υποστολή σημαίας στον Βωμό της Πατρίδας με συμμετοχή τιμητικού αποσπάσματος και της Φιλαρμονικής της 95 ΑΔΤΕ.
Τελετάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου ορίζεται η κ. Κούκου Βασιλική.