Επιστολή διαμαρτυρίας για  τις πτήσεις που δεν έγιναν

Επιστολή προς την αεροπορική εταιρεία Aegean Airlines έστειλε ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Κώστας Σαρής, ζητώντας εξηγήσεις για τις πτήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 4 Μαρτίου από Αθήνα προς το νησί μας, και τελικά δεν κατάφεραν να προσγειωθούν εξαιτίας των καιρικών φαινόμενων.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του, ο κ. Σαρής βρισκόταν μέσα στα δύο αεροπλάνα που επιχείρησαν να προσγειωθούν ανεπιτυχώς, και ζητάει απάντηση στο ερώτημα, «αφού στην εταιρεία είχαν ενημερωθεί για τη σφοδρότητα των ανέμων στην Ρόδο, για ποιο λόγο για δεύτερη φορά επιχείρησαν δεύτερη πτήση του αεροπλάνου για Ρόδο». Αναλυτικά,  η επιστολή του κ. Σαρής έχει ως εξής:
«Ήμουνα επιβάτης της πτήσης από Αθήνα για Ρόδο, στις 4-3-2020, η οποία θα επραγματοποιείτο στις 13.00 η ώρα. Η πτήση αυτή δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της σφοδρότητας των ανέμων, οι οποίοι έπνεαν στην περιοχή της Ρόδου και αναγγέλθηκε η αναβολή της για μεταγενέστερη ώρα, εφόσον πλέον θα εξέλιπε το πρόβλημα των σφοδρών ανέμων.

Να σημειώσω εδώ ότι γνωρίζω πως ο Πύργος Ελέγχου του Αερολιμένα της Ρόδου, σας ενημέρωνε για την κατάσταση των επικρατουσών στη Ρόδο καιρικών συνθηκών, η ενημέρωση δε αυτή δεν είναι υποχρεωτική για σας στην πραγματοποίηση ή ακύρωση της προγραμματισμένης πτήσης.
Γύρω στις 20.00 η ώρα, ενημερώνονται οι αναμένοντες υπομονετικά επιβάτες ότι η πτήση για Ρόδο θα πραγματοποιηθεί άμεσα, προφανώς λόγω βελτιώσεως των καιρικών συνθηκών της Ρόδου. Επιβιβαζόμαστε λοιπόν στο αεροσκάφος, φτάνουμε προς τη Ρόδο, ο πιλότος κάνει βόλτες πάνω από τον αερολιμένα και στο τέλος μας ανακοινώνει ότι «λόγω των καιρικών συνθηκών για τη δική σας ασφάλεια θα επιστρέψουμε στην Αθήνα», όπως και έγινε.

Τότε αντιλήφθηκα ότι ο πιλότος προφανώς πιέστηκε να πραγματοποιήσει την πτήση έστω και με κίνδυνο της ασφάλειάς μας.  Μέχρι εδώ ας πούμε ότι η όλη διαδικασία ήταν σωστή.
Μετά από μια ώρα περίπου ανακοινώθηκε ότι η πτήση προς Ρόδο θα πραγματοποιηθεί λόγω βελτιώσεως των καιρικών συνθηκών, ενώ στην πραγματικότητα οι επικρατούσες συνθήκες από πλευράς σφοδρών ανέμων ήταν χειρότερες.

Αποτέλεσμα ήταν να φτάσουμε πάλι στη Ρόδο, να κάνει πάλι βόλτες το αεροσκάφος πάνω από τη Ρόδο και στο τέλος για την ασφάλεια των επιβατών να επιστρέψουμε στην Αθήνα και οδηγηθήκαμε στο ξενοδοχείο ΣΟΦΙΤΕΛ όπου και διανυκτερεύσαμε. Το ερώτημά μου είναι αφού είχατε ενημερωθεί για την σφοδρότητα των ανέμων στη Ρόδο, για ποιο λόγο για δεύτερη φορά επιχειρήσατε δεύτερη πτήση του αεροπλάνου για Ρόδο; Το ερώτημα μου βέβαια έχει ρητορικό χαρακτήρα, διότι προφανώς θέσατε πάνω από την ασφάλεια της ζωής των επιβατών, το οικονομικό σας όφελος, δηλαδή τη μη διανυκτέρευση των επιβατών στο ξενοδοχείο ΣΟΦΙΤΕΛ, την οποίαν τελικώς δεν αποφύγατε. Αναμένω την απάντησή σας.
Ρόδος, 6 Μαρτίου 2020
Με τιμή
Κωνσταντίνος Σαρής
Δικηγόρος Ρόδου».