Μέρα γιορτής σήμερα για όλα τα Δωδεκάνησα

Mε εκδηλώσεις σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου, κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις για την 72η επέτειο Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου.

Οι εκδηλώσεις, ξεκίνησαν τις προηγούμενες μέρες και κορυφώνονται σήμερα με τις παρελάσεις, που αναμένεται να παρακολουθήσει αρκετός κόσμος. Ο εορτασμός της επετείου, αποτελεί τη μεγαλύτερη γιορτή για τον λαό της Δωδεκανήσου, που επί αιώνες έζησε υπό κατοχή.
Ο φετινός μάλιστα εορτασμός, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, λόγω των προκλήσεων της Τουρκίας και της στόχευσης που έχει κάνει στα νησιά μας. Τα μέτρα επιφυλακής μάλιστα συνεχίζονται και έχουν ενταθεί στο έπακρον, σε όλα τα επίπεδα για την αποτροπή μεταναστευτικών ροών.

Η συμμετοχή των Δωδεκανησίων στις σημερινές εκδηλώσεις, αποτελεί και την καλύτερη απάντηση σ’ αυτούς που επιβουλεύονται τα νησιά μας, και σε αυτούς που απεργάζονται διάφορα σχέδια.
Σ’ αυτούς τους βράχους κατοικούσαν και κατοικούν Έλληνες, αποφασισμένοι να προασπίσουν την εθνική ακεραιότητα της πατρίδας με κάθε τρόπο. Κι αυτό κάνουν επί αιώνες.

Το πρόγραμμα του σημερινού εορτασμού στη Ρόδο, έχει ως εξής:
Ώρα 08.00 π.μ.: Επίσημη έπαρση της Σημαίας στον Βωμό της Πατρίδας με συμμετοχή τιμητικού αποσπάσματος της 95 ΑΔΤΕ και της Φιλαρμονικής της.

Ώρα 10.00 π.μ.:
- Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ρόδου
- Πέρας προσέλευσης επισήμων για τη δοξολογία, ώρα 09.55 π.μ.
- Εκφώνηση πανηγυρικού από την κ. Στέλλα Π. Βουτσά, Καθηγήτρια Φιλολογίας και Διδάκτωρ Λογοτεχνίας.
- Ακολουθεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον Βωμό της Πατρίδας από τους:

• Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης
• Εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων

• Αξιωματική Αντιπολίτευση
• Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου
• Ένοπλες Δυνάμεις
• Δήμαρχο Ρόδου

• Α’ Διεύθυνση Αστυνομίας Δωδεκανήσου
• Περιφερειακή Διοίκηση Λιμενικού Σώματος
• Πυροσβεστική Υπηρεσία
• Εκπρόσωπους Κομμάτων

Ώρα 11.00 π.μ.: Παρέλαση.
Λόγω της μεγάλης συμμετοχής των πολιτιστικών συλλόγων για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου λοιπά σωματεία/σύνδεσμοι δεν θα παρελάσουν την 7η Μαρτίου.

Το γενικό πρόσταγμα της παρέλασης για τα τμήματα και των Σχολείων, Σωματείων, Οργανώσεων κ.λπ. θα έχει ο κ. Παπαγεωργίου Αντώνης (Κ.Φ.Α., Υπεύθυνος ΦΑ.ΣΧ.Α Δευτ/θμιας Εκπ/σης Δωδ/σου). Βοηθοί ορίζονται η κ. Επισκόπου Ευμορφία (Υπεύθυνη ΦΑ.ΣΧ.Α. Πρωτ/θμιας Εκπ/σης Δωδ/σου), ο κ. Μαντικός Νικόλαος (Κ.Φ.Α., ΦΑ.ΣΧ.Α. Δευτ/θμιας Εκπ/σης Δωδ/σου), η κ. Σταυριά Αναστασία (Κ.Φ.Α. της ΦΑ.ΣΧ.Α. Δευτ/θμιας Εκπ/σης Δωδ/σου).
Ώρα 12.30 μ.μ.:  Μουσικοχορευτική εκδήλωση με την παρουσίαση χορευτικών εκδηλώσεων αφιερωμένες στην Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου από τους Παροικιακούς Συλλόγους Δωδεκανήσου και των Πολιτιστικών Συλλόγων Ποντίων και Κρητικών.

Κως, 31 Μαρτίου 1947. Αναμνηστική αφίσα που προσέφερε  η βρετανική στρατιωτική διοίκηση με αφορμή την ανάληψη  της διοίκησης από τις ελληνικές Αρχές. Φέρει τις σφραγίδες  των δήμων του νησιού
Κως, 31 Μαρτίου 1947. Αναμνηστική αφίσα που προσέφερε η βρετανική στρατιωτική διοίκηση με αφορμή την ανάληψη της διοίκησης από τις ελληνικές Αρχές. Φέρει τις σφραγίδες των δήμων του νησιού