Aπαιτείται ψυχραιμία και σοβαρότητα για τον κορωνοϊό

Ψυχραιμία, σοβαρότητα αλλά και ατομική ευθύνη ζήτησε ο Περιφερειάρχης για το θέμα του κορωνοϊού με αφορμή τη δημόσια συζήτηση που ξεκίνησε στη Ρόδο για δύο περιπτώσεις όπου δεν υπήρξε κανένας λόγος ανησυχίας.

Όπως είπε ο Περιφερειάρχης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες, το τελευταίο εικοσιτετράωρο προσπαθούν να εξηγήσουν τα αυτονόητο και απηύθυνε έκκληση να είναι όλοι πολύ ψύχραιμοι και πολύ προσεκτικοί στη συζήτηση για τον κορωνοϊό.

Όπως εξήγησε, μόλις το τελευταίο 24ωρο είχαμε δύο «συναγερμούς» με επίκεντρο συζήτηση στη Ρόδο: Το ένα ήταν προχθές, οπότε και έγινε μία πολύ μεγάλη δημόσια κουβέντα για το κρουαζιερόπλοιο «Opera» που επισκέφθηκε το λιμάνι μας. Το δεύτερο ήταν ότι, από το πρωί χθες, διακινούνταν ευρύτατα στο διαδίκτυο ότι ένας 37χρονος συμπολίτης μας διαγνώστηκε θετικός στον ιό και νοσηλεύεται σε καραντίνα στο νοσοκομείο της Ρόδου, κάτι απολύτως ψευδές.

Μάλιστα, χθες, μίλησε και με τον Διοικητή του Νοσοκομείου, κ. Ρουμάνη, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι δεν είχαμε κανένα περιστατικό. Αυτό που έγινε είναι ότι προχθές ένας συμπολίτης μας ο οποίος είχε κάποια συμπτώματα που τον ανησύχησαν, εξετάστηκε και αμέσως βγήκαν τα αποτελέσματα τα οποία ήταν αρνητικά και δεν υπάρχει κανένα κρούσμα. Και αναρωτήθηκε, στη συνέχεια, ο Περιφερειάρχης: «Εάν σε μία συζήτηση και σε ένα επίπεδο του προβλήματος όπως στο επίπεδο που σήμερα βρίσκεται αυτό, έχουμε αυτού του τύπου τις αντιδράσεις, αυτού του τύπου τον πανικό-υστερία θα την έλεγα-και αυτού του τύπου την βλάβη στον τόπο, η οποία προκαλείται εσωτερικά, αναλογίζεται κανείς τι θα γίνει αν τυχόν-που στατιστικά δεν μπορεί να το αποκλείσει κανείς-έχουμε ένα περιστατικό;».

Για το κρουαζιερόπλοιο
Στη συνέχεια, ο κ. Χατζημάρκος εξήγησε τι έγινε με το κρουαζιερόπλοιο. Όπως είπε, λοιπόν, βγαίνει στα αθηναϊκά ΜΜΕ η είδηση ότι για ένα πλοίο που έφυγε από τον Πειραιά και πλέει προς την Κέρκυρα, υπάρχει ανησυχία για το αν μεταφέρει επιβάτη ο οποίος έχει ασθενήσει με τον ιό. Αμέσως, στη Ρόδο…πήρε φωτιά το διαδίκτυο να διορθώσουμε τα αθηναϊκά Μέσα ότι δεν έφυγε από τον Πειραιά αλλά από τη Ρόδο και γιατί το αφήσανε, γιατί το δεχθήκατε το πλοίο κτλ.

«Μια χαρά έκανε τη δουλειά της η Λιμενική Αρχή» είπε ο Περιφερειάρχης και συνέχισε λέγοντας ότι, την ίδια ώρα που τα παραπάνω έχουν…κατακλύσει το σύμπαν, η ανακοίνωση της Εταιρίας δεν βρίσκεται πουθενά και αναγκάστηκε να τη δημοσιοποιήσει η ΠΝΑΙ.

Αυτό που έγινε, λοιπόν, με το συγκεκριμένο κρουαζιερόπλοιο είναι ότι στο προηγούμενο δρομολόγιο του είχε επιβάτη ο οποίος ασθένησε. Εν τω μεταξύ, το πλοίο έχει πάει στη βάση του, τη Γένοβα, έχει αδειάσει, την προηγούμενη εβδομάδα, έχει ξαναγεμίσει και κάνει νέο δρομολόγιο και όπως είπε ορθώς το δήχθηκε εδώ το λιμάνι μας κα η Λιμενική Αρχή.
«Δηλαδή, ποια είναι η συζήτηση σήμερα;», αναρωτήθηκε στη συνέχεια και τόνισε ότι οι Εταιρίες κάνουν τη δουλειά τους που είναι απολύμανση.

«Η στάση μας-συνέχισε ο Περιφερειάρχης-πρέπει να είναι συνολική απέναντι στα πράγματα. Και δεν μπορούμε τη μια να βγαίνουμε περήφανοι και να λέμε «”δεν πάνε να λένε οι Αρχές, εμάς η παντιέρα μας είναι αυτή”, και την άλλη γιατί αφήσατε ένα πλοίο...».

Όπως είπε, το πλοίο ελέγχθηκε, τηρήθηκε το πρωτόκολλο που σήμερα έχουμε στα χέρια μας από τον ΕΟΔΥ  ο οποίος είναι ο Οργανισμός που ελέγχει όλη αυτή την κατάσταση και την έχει υπό την εποπτεία του, έχει βγάλει οδηγίες για όλες τις καταστάσεις, οι οποίες συμπληρώνονται καθημερινά με νέες καταστάσεις «γιατί όλοι εκπαιδευόμαστε πάνω σ’ αυτό, όλος ο πλανήτης εκπαιδεύεται», όπως είπε και συμπλήρωσε ότι πολύ μεγάλες χώρες, πολύ οργανωμένες, βρίσκονται σε αμηχανία βρίσκονται και δυσκολεύονται να διαχειριστούν κάποιες καταστάσεις ενώ ανέφερε ως παράδειγμα την ακύρωση της έκθεσης του Βερολίνου.

Αυτό που χρειάζεται, είπε ο Περιφερειάρχης, είναι πολύ προσοχή απ’ όλους μας, οι πολίτες να εμπιστεύονται τα θεσμοθετημένα ΜΜΕ που διασταυρώνουν τις ειδήσεις, και αυτό πρέπει να γίνει κτήμα όλης της κοινωνίας για να νην…βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας.