Έκκληση στους βουλευτές του Νοτίου Αιγαίου για τους δασικούς χάρτες

Λίγες εβδομάδες απομένουν ακόμη για να δώσει η περιοχή μας τη μάχη για τους δασικούς χάρτες και ο Περιφερειάρχης, κ. Γιώργος Χατζημάρκος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, απηύθυνε έκκληση στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του Νοτίου Αιγαίου να ενώσουν τις δυνάμεις τους καθώς, στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου, δεν έχουν συμπεριληφθεί οι θέσεις του περιφερειακού συμβουλίου και της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, που θεραπεύουν «το έγκλημα κατά των νησιωτών», όπως χαρακτήρισε την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Ο κ. Χατζημάρκος θύμισε ότι εδώ και ενάμιση χρόνο μας απασχολεί το θέμα αυτό και, κατά τη γνώμη του, αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία πριν φθάσει να συζητηθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας που έχει ετοιμάσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο Υπουργός κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Μάλιστα, αμέσως ζήτησε να έρθει στη Ρόδο ο Γενικός Γραμματέας Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, ο οποίος έχει τη Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και έχει την ευθύνη από το Υπουργείο για τις διατάξεις αυτές. Η απάντηση είναι θετική και αναμένεται σε δέκα ημέρες το αργότερο να είναι εδώ.

«Έχουμε το πολύ δεκατέσσερις ημέρες για να προλάβουμε αυτή την πολύ μεγάλη καταστροφή που συντελείται στα νησιά με την ανάρτηση των δασικών χαρτών», διεμήνυσε ο Περιφερειάρχης.  Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικές περιπτώσεις νησιών όπως η Πάτμος, η Σύμη και η Ανάφη, τονίζοντας ότι άνθρωποι χάνουν την περιουσία τους αφού η διαδικασία απαιτεί χρόνο αλλά έχει και κόστος που δεν μπορούν να πληρώσουν αρκετοί συμπολίτες μας. «Πρέπει να υπάρξει πια σεβασμός και στο Σύνταγμα και στα δικαιώματα του πολίτη. Και πρέπει και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη που έχουν οι πολίτες στο Κράτος, τη Δημόσια Διοίκηση.

Η Δημόσια Διοίκηση στο θέμα των δασικών χαρτών στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου είναι λάθος. Έχει παραβιάσει το Σύνταγμα, τον κοινό νου, την κοινή λογική», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζημάρκος.  Δεν παρέλειψε, επίσης, να πει ότι οι θέσεις της ΠΝΑΙ είναι πολύ καλά δουλεμένες και έχουν βγει μέσα από μία ευρύτατη συνεννόηση και συνεργασία με όλους τους φορείς, με ομόφωνες αποφάσεις από την ΠΕΔ ενώ από όλους τους φορείς και τους συλλόγους όλων των νησιών υπάρχουν αντίστοιχες αποφάσεις. «Πρέπει συντεταγμένα να δώσουμε τη μάχη», είπε ο Περιφερειάρχης και ευχαρίστησε όλους όσοι δούλεψαν γι’ αυτό ενώ ανέφερε ότι μέχρι και την τελευταία ώρα θα βρίσκονται μέσα στο Κοινοβούλιο προκειμένου να προληφθεί η μεγάλη καταστροφή για τα νησιά.

Ακόμη, όπως έκανε γνωστό, χθες, απηύθυνε επιστολή προς τον κ. Χατζηδάκη και τον Υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, την οποία κοινοποιεί στους εμπλεκόμενους υφυπουργούς, στους βουλευτές του Νοτίου Αιγαίου, στον πρόεδρο της ΠΕΔ, στον ΓΓ Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων και τον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, με την οποία ζητά να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση θεραπείας των καταστρεπτικών συνεπειών των Δασικών Χαρτών στα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου.

Στην επιστολή του ο Γιώργος Χατζημάρκος σημειώνει την έκπληξή του, στη διαπίστωση ότι ενόψει της διαβούλευσης του νέου νομοσχεδίου, δεν έχουν συμπεριληφθεί οι προτάσεις της Περιφέρειας και της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, ως εκ τούτου, με κανένα τρόπο δεν θεραπεύεται το έγκλημα κατά των νησιωτών μας. 

Τονίζει ότι με τους δασικούς χάρτες που καταρτίζονται βάσει του Προεδρικού Διατάγματος 32/2016 αλλά και βάσει του απαράδεκτου εγγράφου του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου με αριθμ.27639/11-5-2018, επιχειρείται μια πρωτοφανής επίθεση κατά της ατομικής περιουσίας των κατοίκων της νησιωτικής Ελλάδας, η οποία υπό το πρόσχημα της προστασίας του περιβάλλοντος, απαξιώνει και σε σημαντικό βαθμό ακυρώνει την κύρια οικονομική δραστηριότητα των νησιών, που αφορά τον ευρύτερο κύκλο του τουριστικού προϊόντος και προσθέτει πως σε περίπτωση που οι προτάσεις αυτές δεν ληφθούν υπόψιν και δεν ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο, τίθενται σε ορατό και άμεσο κίνδυνο τόσο οι αναπτυξιακές προοπτικές των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αλλά ακόμη και η ίδια η επιβίωση των κατοίκων και το μέλλον των οικογενειών τους, η ασφάλεια των συναλλαγών, η προσέλκυση επενδύσεων, καθώς και η θεμελιώδης εμπιστοσύνη που θα πρέπει το κράτος να παρέχει στους πολίτες του.

ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΒΑΣ. ΥΨΗΛΑΝΤΗ
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλης Α. Υψηλάντης κατέθεσε χθες Κοινοβουλευτική Αναφορά, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας. βάσει της από 6 Μαρτίου 2020 επιστολής του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργου Χατζημάρκου με θέμα: «Νομοθετική ρύθμιση θεραπείας των καταστρεπτικών συνεπειών των Δασικών Χαρτών στα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου».

Ο Βασίλης Α. Υψηλάντης αναφέρει συγκεκριμένα:
«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Υποβάλλω την από 6 Μαρτίου 2020 επιστολή του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γεωργίου Χατζημάρκου επί των σοβαρών παρενεργειών από την ανάρτηση των δασικών χαρτών στα νησιά της Δωδεκανήσου και Κυκλάδων βάσει του προβληματικού ΠΔ 32/2016 σε συνδυασμό με την προβληματική θέση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης με αρ. πρωτ. 27639/11.05.2018.
Για το θέμα είχα στο παρελθόν συζήτηση με τον Υφυπουργό κ. Δημήτριο Οικονόμου και μου είχαν παρασχεθεί διαβεβαιώσεις ότι θα αντιμετωπιζόταν υπέρ των νησιωτών όπως περιγράφονται και στην  ως άνω επ’αναφορά επιστολή.

Κατόπιν των ανωτέρω παρακαλώ όπως όπως λάβετε υπόψη σας, στο σύνολό τους, τις ρυθμίσεις τις οποίες προτείνει ο  Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου στη συνοδεύουσα, την παρούσα αναφορά μου, επιστολή του.

Ο Αναφέρων Βουλευτής
Βασίλειος – Νικόλαος Α. Υψηλάντης
Βουλευτής Δωδεκανήσου».