Μια ξεχωριστή εκδήλωση για τον εορτασμό της Ενσωμάτωσης

Μοναδικές στιγμές έζησαν όσοι βρέθηκαν στις 7 Μαρτίου, στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη!

72η επέτειος Ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων σε συνδυασμό με την υποδοχή του «Βρακοφόρου του Αιγαίου Αρχιπελάγους» στην αλλαγή φρουράς του Μνημείου. Μία εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Στρατιωτικό Γραφείο της Προεδρίας της Δημοκρατίας, την Προεδρική Φρουρά και την Πολιτιστική Ομάδα «Αρχιπέλαγος».


Στην εκδήλωση συμμετείχε η Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών-Πειραιώς με νέες και νέους με παραδοσιακές φορεσιές απ' όλα τα Δωδεκάνησα, που δημιούργησαν διάδρομο μπροστά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, μέσα από τον οποίο πέρασαν οι φουστανελοφόροι Εύζωνες μαζί με τους «βρακοφόρους» μας! Η εκδήλωση ξεκίνησε αμέσως μετά την άφιξη της φρουράς με μιά σύντομη αναφορά του ιδρυτικού μέλους της Πολιτιστικής Ομάδας «Αρχιπέλαγος» κ. Ευδοκίας Βουβάλη, αναφορικά με την ΕΝΤΑΞΗ του Βρακοφόρου του Αιγαίου Αρχιπελάγους στην ιματιοθήκη της Προεδρικής Φρουράς.

Ακολούθως η κα Βουβάλη μίλησε για την ιστορικότητα της ημέρα της Ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων και αναφέρθηκε επιγραμματικά στους πεσόντες Δωδεκανήσιους Αξιωματικούς, τους Αγωνιστές και πρωτεργάτες της Ενσωμάτωσης. Εν συνεχεία, έγινε κατάθεση στεφάνου από τον εκπρόσωπο της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου, του Προέδρου της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών - Πειραιώς, του Προέδρου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Μικρών Κυκλαδονήσων και της Πολιτιστικής Ομάδας «Αρχιπέλαγος».
Η σεμνή αυτή εκδήλωση, ολοκληρώθηκε με τον Ύμνο των Δωδεκανήσων (12 αψίδες) και τον Εθνικό Ύμνο.


Ακολούθησαν αναμνηστικές φωτογραφίες με τους Εύζωνες που φορούσαν τις στολές του Βρακοφόρου του Αιγαίου «Αρχιπελάγους» αλλά και τις παραδοσιακές φορεσιές των Δωδεκανήσων.
Σε ανακοίνωσή της η πολιτιστική ομάδα «Αρχιπέλαγος» ευχαριστεί «όλους όσοι παρέστησαν και συμμετείχαν με οποιονδήποτε τρόπο στην εκδήλωση. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε το Στρατιωτικό Γραφείο της Προεδρίας της Δημοκρατίας και τον Διευθυντή του Αντιπτέραρχο (Ι) κ. Γρηγόρη Πρεζεράκο, τον Επιτελή του Λοχαγό (ΠΖ) κ. Κωνσταντίνο Κουτσουμπίδη, τον Διοικητή της Προεδρικής Φρουράς Συνταγματάρχη (ΠΖ) κ. Ροδόλφο Δημητρόγλου και τον Υποδιοικητή Ταγματάρχη (ΠΖ) κ. Νικόλαο Βαβλέκη, τον Υπασπιστή της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Αντισυνταγματάρχη (ΤΘ) κ. Λυκόπουλο Στέφανο, όπως και συνολικά τους/τις Αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και Εύζωνες που συνέβαλαν στη άρτια παρουσία τους στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, την ημέρα της τόσο σημαντικής επετείου της Ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων.


Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών-Πειραιώς, τον Πρόεδρο κ. Γιάννη Φραγκούλη τα μέλη του Δ.Σ. που συμμετείχαν καθ' οποιονδήποτε τρόπο, όπως και τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Μικρών Κυκλαδονήσων κ. Αντώνη Κουζούπη. Τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του Σ.Α.Δ.Ν που συμμετείχαν».