Μήπως να αναθεωρήσει την άποψή της η Εκκλησία;

Της Κατερίνας Παπασάββα-Λαμπαδάκη

 

Τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύς λόγος για τη Θεία Κοινωνία και την τυχόν μετάδοση του Κορωναϊού μέσω Αυτής. Η Εκκλησία δέχεται επικρίσεις.

Οι γιατροί λένε ότι η μετάδοση των τρεχουσών εποχικών ιώσεων αναπνευστικού (κορωνοϊού και γρίπης) γίνεται με σταγονίδια που εκπέμπονται από τη στοματοφαρυγγική κοιλότητα και τη μύτη πασχόντων αλλά και με το σάλιο.

Οι εκκλησιαστικοί εκπρόσωποι, Μητροπολίτες και Ιερείς, ισχυρίζονται ότι επειδή το κρασί με το οποίο γίνεται η Θεία Κοινωνία περιέχει οινόπνευμα δέν μπορούν οι ιοί να ζήσουν! Τα ερωτήματα όμως είναι: 1) Έχει το κρασί της Θείας Κοινωνίας τoν ανάλογο βαθμό οινοπνεύματος ώστε να σκοτώνονται οι ιοί και τα μικρόβια;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όχι. 2) Με το κουταλάκι από στόμα σε στόμα τι γίνεται; Δεν μεταφέρονται ιοί και άλλα μικρόβια από το ένα άτομο στο άλλο; Η απάντηση βέβαια της Εκκλησίας ειναι ότι λαμβάνουμε το Σώμα και Αίμα του Κυρίου.

Ως Χριστιανή Ορθόδοξη και εγγονή ιερέα επιτρέψτε μου με όλο τον σεβασμό προς τα Θεία να εκφράσω την άποψή μου πάνω σ’ αυτό το θέμα. Μήπως η Εκκλησία να αναθεωρήσει την άποψή της και αντί κουταλάκι ο ιερέας με μια λαβίδα να βουτά το κομμάτι ψωμιού στο κρασί του Άγιου Δισκοπότηρου και να το δίνει στον μεταλαβόντα; Έτσι θα υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός πιστών που θα κοινωνούν χωρίς φόβο και θα παύσουν οι απόψεις να διίστανται!