Δεχόμαστε υβριδική εισβολή, τονίζει ο Γιάννης Βαληνάκης

Δεχόμαστε υβριδική εισβολή, τονίζει ο Γιάννης Βαληνάκης

Δεχόμαστε υβριδική εισβολή, τονίζει ο Γιάννης Βαληνάκης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 479 ΦΟΡΕΣ

«Η Ελλάδα ως κράτος τη δεδομένη χρονική στιγμή της υβριδικής εισβολής βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση» όπως χαρακτηριστικά δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ο τέως υφυπουργός Εξωτερικών και πανεπιστημιακός κ. Γιάννης Βαληνάκης μιλώντας στο «Ράδιο Πρώτο 91.5».

Υβριδική εισβολή
Ο πρώην βουλευτής Δωδεκανήσου αναφέρθηκε εκτενώς στις νέες μορφές εισβολών όπου δεν υπάρχουν όπλα και τις νέες μορφές απειλών. Ο κ. Βαληνάκης πρόσφατα είπε άλλωστε ότι η χώρα μας δέχεται μια πρωτοφανή επίθεση στα ανατολικά της σύνορα μέσω μιας καθοδηγούμενης, βάσει τουρκικού σχεδίου, εισβολής οργανωμένων ομάδων.

Παρόλα αυτά, η Ελλάδα ως μία ευρωπαϊκή χώρα θα πρέπει να είναι προσεκτική, κάτι που κάνει καθώς υπάρχουν κανόνες Δικαίου.

«Δίνουμε ένα μήνυμα ότι φυλάσσονται τα σύνορά μας και δεν δεχόμαστε τέτοιου είδους προσβολές. Σε ό,τι αφορά εμάς εδώ στην Κω, είμαστε ένα τουριστικό νησί και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για την εικόνα που θα στείλουμε προς τα έξω. Στην εποχή της ταχείας πληροφόρησης και των μέσων κοινωνικών δικτύων, μία μόνο εικόνα μπορεί να μας βλάψει. Όχι σε αυθαίρετες ενέργειες και να μην δρούμε παρορμητικά αλλά με τη λογική. Έχουμε ένα στόχο να διατηρήσουμε τον τουρισμό καθώς τις προηγούμενες χρονιές λόγω των γεγονότων είχε πληγεί. Βέβαια αντιλαμβάνομαι την αγανάκτηση του καθενός, είναι λογικό».

Πλωτά Hot Spot
Ο τέως υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στους τρόπους αντιμετώπισης του μεταναστευτικού ζητήματος και πώς μπορεί αποτραπεί η έλευση παράνομων μεταναστών. Παρέθεσε τις προτάσεις του που είχε δουλέψει ο ίδιος την περίοδο 2004-2009 και μάλιστα κάποιες από αυτές είχαν συζητηθεί και σε διεθνές επίπεδο.

«Κάνω συγκεκριμένες προτάσεις ως επιστήμονας αλλά και πολιτικός. Από το 2009 είχε ξεκινήσει το σχέδιο με την ακτοφυλακή και τη Frontex. Κάποιοι έχουν παράπονα από τη Frontex, όμως δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι έρχονται ενισχύσεις. Υπογραμμίζω ότι οι δικές μας αντοχές είναι στα όριά τους αν και γίνεται μία ορθή αντιμετώπιση του θέματος.

Η δική μου άποψη είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχουν Hot Spots στα κατοικημένα νησιά για πολλούς λόγους μεταξύ αυτών και εθνικούς. Άκουσα τους συμπατριώτες μου και τις προτάσεις περί μεταφοράς σε άλλα νησιά που δεν έχουν κατοίκους. Η πρότασή μου είναι 2 πλωτά Hot Spots. Το είχαμε συζητήσει με την Ολλανδία λίγο πριν πέσει η κυβέρνηση Καραμανλή και με Έλληνα εφοπλιστή. Επίσης, 1 οργανωμένο κέντρο διαμονής σε ακατοίκητο νησί όπου θα παραμένουν οι μετανάστες έως την απέλασή τους».

Πρόταση δημιουργίας δομής στην ακατοίκητη Σύρνα
Ο κ. Βαληνάκης δήλωσε ότι το κατάλληλο ακατοίκητο νησί είναι η Σύρνα που βρίσκεται στα Δωδεκάνησα, όχι στα ανατολικά σύνορα αλλά στο κέντρο του Νοτίου Αιγαίου. Η δημιουργία στη Σύρνα ενός κέντρου, εκτιμά ο καθηγητής ότι θα οδηγήσει στο σταδιακό κλείσιμο των σημερινών Hot Spot και στα 5 νησιά και θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στο να έρθουν οι μετανάστες καθώς δεν θα υπάρχει ελπίδα παραμονής. «Αυτό είναι το κλειδί, η αποτροπή. Η Σύρνα συγκεντρώνει τα στοιχεία εκείνα που την καθιστούν ιδανική για τη δημιουργία ενός κέντρου με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, κάτι που ζητούν αρκετοί συμπατριώτες Δωδεκανήσιοι».

Μετά από 10 χρόνια σιωπής, ο Γιάννης Βαληνάκης παρεμβαίνει στον διάλογο για το μεταναστευτικό
Ο πολύπειρος πολιτικός δεν δίστασε να απαντήσει και σε ερώτηση που αφορούσε την διακριτική του πολυετή απουσία από τον δημόσιο πολιτικό λόγο αλλά και για το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες, η ατζέντα άλλαξε και η κυβέρνηση φαίνεται να υιοθετεί τις προτάσεις που έχει θέσει δημοσίως.

«Είχα πάρει μία απόφαση να μην μιλήσω για 10 χρόνια για την περίοδο της διακυβέρνησης Καραμανλή. Αλλά οι εξελίξεις με την Τουρκία με έκαναν να αλλάξω γνώμη και θεώρησα ότι πρέπει να γνωστοποιήσω τις θέσεις μου. Ενόψει και της κυκλοφορίας του βιβλίου μου «Η Ελλάς των Τεσσάρων Θαλασσών», αποφάσισα να μιλήσω. Είναι ρομαντική η σκέψη ότι ο Ερντογάν θα σταματήσει εδώ. Άρα πρέπει να δούμε εμείς πώς θα τον σταματήσουμε. Θέλουμε δυνατές λύσεις όχι ασπιρίνες. Η Σύρνα θα κλείσει τα 5 Hot Spot σταδιακά. Είναι στόχος καθαρά εθνικός και το θέλουν οι συμπατριώτες».

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Παππάς: Λύση από τον υφυπουργό Ναυτιλίας για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στα πλοία

Ομιλία Μίκας Ιατρίδη στη Βουλή για την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας: «Στόχος μας, ένας κράτος λιγότερο γραφειοκρατικό, πάντα δίπλα στον πολίτη!»

Γ. Παππάς, υφ. Ναυτιλίας: «Νέα πραγματικότητα η visa express για επιχειρηματίες του τουρισμού Καλύμνου και Λέρου»

Συνάντηση του Μάνου Κόνσολα με πολίτες, τον Δήμαρχο και δημοτικούς Συμβούλους της Σύμης

Κοινοβουλευτική Αναφορά του Βασίλη Α. Υψηλάντη για να συμπεριληφθεί η Πάτμος στα νησιά της Express Visa

Συνάντηση του Μάνου Κόνσολα με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης για το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών

Σε Κάλυμνο, Ρόδο και Κω ο Βουλευτής Βασίλης Α. Υψηλάντης

Μ. Kόνσολας: «6 προτάσεις αναβάθμισης της Σχολής Δυτών Καλύμνου»