Αρχές Μαΐου η νέα σύμβαση για τη Μεσαιωνική Πόλη

Στις αρχές Μαΐου θα υπογραφεί η νέα προγραμματική σύμβαση για τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου διάρκειας είκοσι ετών, όπως έκανε χθες γνωστό η υπουργός πολιτισμού Λίνα Μενδώνη που πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στο νησί μας, συνοδευόμενη από το γενικό γραμματέα του υπουργείου Γιώργο Διδασκάλου και πολυπληθή ομάδα συνεργατών της.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας πραγματοποιήθηκε στην περιφέρεια ευρεία σύσκεψη με τις εφορείες αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων για την επόμενη χρηματοδοτική περίοδο 2021-2027, και αμέσως μετά η κ. Μενδώνη ενημέρωσε αναλυτικά για το σκοπό της επίσκεψής της και ειδικά για την προγραμματική σύμβαση που αφορά τη Μεσαιωνική Πόλη Ρόδου.

Όπως έγινε γνωστό, η σύμβαση θα υπογραφεί όταν η υπουργός θα έρθει στην περιοχή μας, δηλαδή το Μάιο, για να εγκαινιάσει το αρχαιολογικό μουσείο της Σύμης, που θα ενταχθεί στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου από την υπογραφή της παράδοσης των Γερμανών στους συμμάχους. Σημειώνεται ότι σύσκεψη για το αντικείμενο της σύμβασης έγινε την Κυριακή στο Δημαρχείο.

Όπως διευκρινίστηκε, το κείμενο της σύμβασης θα συνταχθεί από το δήμο Ρόδου σε συνεργασία με την περιφέρεια και στη συνέχεια οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού θα προχωρήσουν σε διόρθωση ή πρόσθεση όπου χρειάζεται. Επίσης, τονίστηκε ότι δεν θα περιλαμβάνει μόνο την υλοποίηση έργων αλλά και κανονισμό λειτουργίας της Μεσαιωνικής Πόλης καθώς όπως παραδέχτηκε και η υπουργός, πολλά πράγματα σήμερα δε χαρακτηρίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη του μνημείου και της ζωντανής πόλης ταυτόχρονα.

Μάλιστα στο πλαίσιο των δηλώσεων που έγιναν, ο περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι καλώς έκανε πέρυσι και δεν υπέγραψε την προγραμματική σύμβαση που είχε ετοιμαστεί για τη Μεσαιωνική Πόλη, κάτι στο οποίο συμφώνησε και η υπουργός λέγοντας, δεν υπήρχε τότε η προοπτική που δίνεται σήμερα, καθώς τώρα θα υπάρχουν κριτήρια για υψηλή αισθητική που θα αφορούν μία ζωντανή πόλη η οποία θα λειτουργεί και ως μνημείο.

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε αμέσως μετά τη σύσκεψη έγινε γνωστό ότι συμφωνήθηκε να υπάρξει αύξηση της χρηματοδότησης για το έργο αποκατάστασης της ακρόπολης της Ρόδου, να ολοκληρωθεί το μουσείο Αγαθονησίου ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει και σε δύο μήνες να έχουν αποτυπωθεί προτάσεις για να γίνει προσβάσιμος στα άτομα με αναπηρία ο αρχαιολογικός χώρος της Λίνδου. 

Επίσης, τονίστηκε ότι τα μικρά νησιά όπως και η Μεσαιωνική Πόλη θα έχουν το... δικό τους χώρο στα χρηματοδοτικά προγράμματα για το διάστημα από το 2021 έως το 2027, ενώ παράλληλα ανακοινώθηκε ότι το υπουργείο Πολιτισμού άναψε το... «πράσινο φως» για την ανακατασκευή του πύργου του Naillac. 

 

Αναφορά έγινε και στα πολιτιστικά μνημεία της Κω που χτυπήθηκαν από το σεισμό πριν από τρία χρόνια καθώς η υπουργός έδωσε εντολή όλα τα μνημεία που υπέστησαν ζημιές το 2017 να μπουν σε χρονοδιάγραμμα και να δημιουργηθεί ένα γενικό πλάνο χρηματοδότησης.

Δηλώσεις 
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε της σύσκεψης ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε: «ήταν ένα διήμερο εντατικής και εξαντλητικής δουλειάς, είδαμε όλα τα θέματα αναλυτικά με κάθε λεπτομέρεια, είμαι ικανοποιημένος και ευχαριστώ την υπουργό για τη συνεργασία και την αφοσίωσή της. Είδαμε όλα τα έργα όλων των νησιών και τα προβλήματά τους, πού βρίσκεται καθένα και τι χρειάζεται για να επιταχυνθούν. Χθες αποκλειστικό αντικείμενο της συνάντησης που έγινε στο δήμο ήταν η συνεργασία για τη Μεσαιωνική Πόλη. Όπου υπήρχαν ζητήματα συμφωνήθηκαν οι διαδικασίες για το πώς θα προχωρήσουμε. 

Πήραμε το «πράσινο φως» από την υπουργό να δουλέψουμε πάνω σε ένα υπέροχο μνημείο που ανήκει στην ιστορία της Ρόδου και δεν το έχει δει κανείς μας ποτέ γιατί έπεσε πριν από πολλά χρόνια, είναι ο πύργος του Naillac. Μας έδωσε πολύ μεγάλη χαρά και η δέσμευσή μας είναι ότι θα εργαστούμε εντατικά. Έγινε ένα πρόγραμμα το 2018 από την εφορεία Νεωτέρων Μνημείων και αφορούσε και το συγκεκριμένο. Συμφωνήσαμε να ξεκινήσουμε άμεσα τη μελέτη υλοποίησης αυτού του έργου με χρηματοδότηση που θα εξασφαλίσει η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίο». 

Από την πλευρά της η υπουργός Λίνα Μενδώνη εξηγώντας το αντικείμενο της χθεσινής σύσκεψης δήλωσε: «προχωρήσαμε στην αποτύπωση των προβλημάτων κυρίως όμως δώσαμε λύσεις στο τι πρέπει να γίνει σε συγκεκριμένο χρόνο και σε συγκεκριμένο προϋπολογισμό. Αυτό δημιουργεί ένα άλλο πλαίσιο συνεργασίας γιατί όλα πρέπει να αποτυπωθούν με πολύ συγκεκριμένες αναφορές ώστε να είμαστε σίγουροι ότι θα ελέγχονται και σίγουροι ότι ο στόχος θα υλοποιηθεί.

Ο πολιτισμός βελτιώνει την καθημερινότητά μας γιατί πολιτισμός είναι τα πάντα. Ο πολιτισμός είναι ένα κρίσιμο οικονομικό μέγεθος και για την τοπική και για την εθνική οικονομία. Δεν είναι μόνο τα έργα πολιτισμού που υλοποιούνται, αλλά έχει άμεση σχέση και με τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται, κυρίως όμως αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία που προσφέρουν υψηλές υπηρεσίες τονώνουν τον τουρισμό.

Στη σημερινή σύσκεψη θέσαμε κάθε έργο ξεχωριστά, καθώς έπρεπε να δούμε πού ακριβώς βρισκόμαστε να γίνει ακτινογραφία ώστε στο τέλος να κλείσουν τα έργα και στο φυσικό τους αντικείμενο και στο οικονομικό προκειμένου η περιφέρεια όχι μόνο να μη χάσει πόρους αλλά να διεκδικήσει πόρους από την επόμενη προγραμματική περίοδο.

Το γεγονός ότι βάλαμε το πλαίσιο και τις αρχές της επόμενης προγραμματικής περιόδου δίνει το υπουργείο Πολιτισμού την κατεύθυνση, στους επόμενους δύο μήνες να έχουν κάνει μία πρώτη χαρτογράφηση συγκεκριμένων έργων τα οποία θα πρέπει να ωριμάσουν τους μήνες που απομένουν ώστε να αξιοποιηθούν απολύτως οι επόμενοι πόροι».

Για τη Μεσαιωνική Πόλη
Μιλώντας για τη Μεσαιωνική Πόλη η υπουργός Πολιτισμού δήλωσε: «Η επίσκεψή μας στη Ρόδο ξεκίνησε με στόχο να συζητήσουμε για τη Μεσαιωνική Πόλη, που έχει σε πολλά σημεία υποβαθμιστεί. Πρέπει να αποκτήσει τη λάμψη που είχε. Και έχει όλες αυτές τις δυνατότητες. Είναι ένας τεράστιος αναπτυξιακός πόρος για το σύνολο της χώρας μας. Το διάστημα 1985-2005 έγιναν πάρα πολλά πράγματα μέσα από μία σύμβαση η οποία στην πραγματικότητα δεν εξασφάλιζε μόνο πόρους αλλά συνέργεια και συνεργασία ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς.

Θέλουμε να επαναλάβουμε λοιπόν το καλό μίας τέτοια συμφωνίας αλλά με όρους του…2020 και με απώτερο στόχο τις επόμενες δύο δεκαετίες. Συμφωνήσαμε λοιπόν στη συνάντηση που έγινε στο Δημαρχείο της Ρόδου να συντάξουμε ένα κείμενο, που θα ονομάζεται «προγραμματική σύμβαση» αλλά θα είναι στην ουσία ένα κείμενο οραματικό για το πώς θέλουμε μετά από είκοσι χρόνια να είναι η Μεσαιωνική Πόλη και όχι απλώς να αποτυπώσουμε έναν κατάλογο έργων τα οποία άλλα έχουν και άλλα δεν έχουν ωριμότητα.

Θα αποτυπωθεί ένα πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούμε και από εκεί και πέρα ως σημείο εκκίνησης μπορεί να είναι συγκεκριμένα έργα που θα κάνει ο καθένας από τους συμβαλλόμενους φορείς με συγκεκριμένο προϋπολογισμό και χρονοδιάγραμμα αφού έχει προηγουμένως ελεγχθεί η ωριμότητά τους. Στην πορεία θα μπορούν να προστίθενται και άλλα έργα τα οποία θα μπορούν εν τω μεταξύ να ωριμάζουν. Ο κάθε φορέας που θα συμμετέχει θα υλοποιεί τα έργα της αρμοδιότητάς του. Το κάθε έργο από αυτά θα κουμπώνει απολύτως με τα έργα του άλλου φορέα.

Αυτό που χρειάζεται η Μεσαιωνική Πόλη και που είμαστε όλοι οι συμβαλλόμενοι αποφασισμένοι να κάνουμε είναι ένας κανονισμός λειτουργίας. Πώς θα λειτουργήσουν όλα αυτά και πώς θα εξασφαλιστεί μία βιώσιμη ανάπτυξη για τα επόμενα χρόνια και πώς θα εξασφαλιστεί μία βιώσιμη καθημερινότητα. Γιατί μερικά πράγματα που σήμερα συναντάμε δεν θα έλεγε κανείς ότι χαρακτηρίζουν αυτή τη βιώσιμη και ποιοτική καθημερινότητα».

Ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης δήλωσε αισιόδοξος και ικανοποιημένος από τα όσα προέκυψαν από τις συναντήσεις και τις συσκέψεις με την υπουργό Πολιτισμού, λέγοντας τα εξής:  «Έχουμε πολλά μπροστά μας να κάνουμε. Η περσινή προγραμματική ήταν ένας κατάλογος έργων, ένας κατάλογος αυτών που έπρεπε να είχαν γίνει και δεν έγιναν. Αντίθετα αυτό που οφείλω στην κ. Μενδώνη είναι η προοπτική για το μέλλον, το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που έχει η Ρόδος όσα οφείλουμε να κάνουμε με γοργούς ρυθμούς και σοβαρότητα.

Πρόκειται για μετρήσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και με εταίρους αυτούς που έχουν να προσφέρουν. Η περιουσία της Ρόδου πρέπει να αναδειχτεί και να αποκτήσει τη λάμψη που της λείπει. Το… ραντεβού έχει μεταφερθεί ένα μήνα μετά για τα τελικά σχέδια και αργότερα με την επίσκεψη της κ. υπουργού στη Σύμη να περάσουμε στην υπογραφή».

Ο βουλευτής Γιάννης Παππάς κατά τις δηλώσεις του αναφερόμενος στην επίσκεψη της υπουργού στη Ρόδο δήλωσε: «Σήμερα μας έδειξαν το δυναμισμό την πυγμή και τη διάθεση που υπάρχει για αποτέλεσμα. Είδαμε από κοντά τη δουλειά του υπουργείου και είμαι ικανοποιημένος. Στην Κω ήμουν μαζί με το γενικό γραμματέα και διαπίστωσα ότι τρία χρόνια μετά τους σεισμούς δεν έγινε τίποτα δεν υπήρχε καμία μελέτη. Η προηγούμενη κυβέρνηση ήξερε μόνο να υπόσχεται και να δίνει χρήματα που δεν υπήρχαν. Τελικά από τα 31 εκατ. ευρώ που έλεγαν υπήρχαν τελικά μόνο 4 εκατ.». 

Τέλος, ο υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας  δήλωσε ότι το υπουργείο Πολιτισμού είναι από τα σημαντικότερα χαρτοφυλάκια προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο εκπόνησης του στρατηγικού σχεδιασμού για τον τουρισμό υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στα δύο υπουργεία. «Γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα του τουρισμού και του πολιτισμού η κ. Μενδώνη και ξέρει πώς θα συνδέσουμε το μεγάλο απόθεμα της χώρας με τον τουρισμό προκειμένου να παραχθεί πλούτος, θέσεις εργασίας και να δώσουμε ώθηση στην οικονομία και στην αγορά.

Για την προγραμματική σύμβαση είχαμε πολλές συναντήσεις και τώρα αυτή η συνεργασία παίρνει σάρκα και οστά. Πρόκειται για μία προγραμματική δήλωση συμφώνου συνεργασίας με το υπουργείο Τουρισμού με το υπουργείο Ναυτιλίας με την περιφέρεια και το δήμο Ρόδου» κατέληξε ο κ. Κονσολας.