Σημαντικές αποφάσεις για το  Δίκτυο Διαδημοτικής Συνεργασίας

Την Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η συνάντηση των μελών του Δικτύου Διαδημοτικής Συνεργασίας (Δήμοι: Καλυμνίων, Λέρου, Πάτμου, Λειψών, Αστυπάλαιας, Τήλου και Αγαθονησίου) που υλοποιείται  υπό την αιγίδα/υποστήριξη του Συμβουλίου της Ευρώπης (Σ.Ε.) και του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΙΠΑ) του Παντείου Πανεπιστημίου.

Στη συνάντηση παρευρέθηκε ο Αντιδήμαρχος κ. Γρεκός Κυριάκος  εκπροσωπώντας τον Δήμο Λέρου, ενώ συμμετείχαν επίσης:
κ. Ευάγγελος Κόττορος, Δήμαρχος Αγαθονησίου (μέσω Skype), κ. Εμμανουήλ Γιάνναρος, Ειδικός Σύμβουλος Δημάρχου Αστυπάλαιας, κ. Γεώργιος Θανάτσης, Συνεργάτης Δημάρχου Καλύμνου, κ. Φώτιος Μάγγος, Δήμαρχος Λειψών, κ. Ελευθέριος Πέντες, Δήμαρχος Πάτμου, κα Ελένη Ελισσαίου, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Διοικητικού Προσωπικού, Πάτμου, κα Μαρία Καμμά, Δήμαρχος Τήλου (επιβεβαίωση), κ. Daniele Del Bianco, εμπειρογνώμονας Συμβουλίου της Ευρώπης (Σ.Ε.), κα Αντιγόνη Μακρυγιάννη, εμπειρογνώμονας Συμβουλίου της Ευρώπης (Σ.Ε.), κ. Γιάννης Ψυχάρης, Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, Διευθυντής Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΙΠΑ), κα Χαρά Λόκα, Υπεύθυνη Έργου, Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΙΠΑ), κα Ελένη Μητσοπούλου, Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΙΠΑ), κ. Σωτήρης Τρίγκας, Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΙΠΑ), κα Αδαμαντία Μαντά, Ε.Ε. – Γενική Διεύθυνση Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (DG REFORM), κ. Cesare Colombo, Υπεύθυνος Έργου, Κέντρο Εμπειρογνωσίας για την Καλή Διακυβέρνηση, Συμβουλίου της Ευρώπης (Σ.Ε).

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η κατάρτιση του Σχεδίου Δράσης του δικτύου διαδημοτικής συνεργασίας, η διερεύνηση τρόπων χρηματοδότησης, η θεσμική κατοχύρωση του δικτύου, καθώς και οργανωτικά θέματα όπως η πρόσληψη προσωπικού, οι κτηριακές εγκαταστάσεις του υπό ίδρυση δικτύου, καθώς και η ατζέντα της πρώτης Γενικής Συνέλευσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί μετά το Πάσχα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Αντιδήμαρχος Λέρου κ. Γρεκός έκανε μια εκτενή αναφορά σε συγκεκριμένα άρθρα του καταστατικού και ειδικότερα στο διοικητικό σχήμα που θα προκύψει μετά την πρώτη Γενική Συνέλευση (Διοικητικό Συμβούλιο - αποφάσεις κλπ).

Παράλληλα ο κ. Γρεκός είπε ότι η σύνδεση των νησιών μας με το διεθνές αεροδρόμιο της Κω αποτελεί μονόδρομο για την Τουριστική Ανάπτυξη, αναφέροντας ότι κύριο μέλημα/στόχος του δικτύου πρέπει να είναι το η πιο άμεση προτεραιότητα του σχεδίου δράσης που έχει προσδιοριστεί από τους συμμετέχοντες δήμους σε προηγούμενες συναντήσεις, δηλαδή η προώθηση των βιώσιμων μεταφορών, τόσο για λόγους εξωτερικής πρόσβασης στα νησιά όσο και για τις εσωτερικές μετακινήσεις.

Στο πλαίσιο αυτής της προτεραιότητας, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων τα εξής:
1. Η αναβάθμιση της ακτοπλοϊκής συνδεσιμότητας μεταξύ των νησιών και των σημαντικότερων αεροδρομίων και λιμένων
2. Η αναβάθμιση της διασύνδεσης μεταξύ των νησιών του δικτύου
3. Η αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών των νησιών του δικτύου.
4. Η αναβάθμιση του εσωτερικού οδικού δικτύου των νησιών του δικτύου.
5.  Η ανάπτυξη υποδομών και δράσεων για υπηρεσίες εναλλακτικών μεταφορών.

Επίσης, αποφασίστηκε η συνάντηση των Δημάρχων - μελών του δικτύου με τον υπουργό Εσωτερικών, προκειμένου να ασκήσουν πιέσεις για τη χρηματοδότηση του δικτύου με το ποσό των 150.000 ευρώ περίπου, πέραν των αρχικών κεφαλαίων με τα οποία συνεισφέρουν οι Δήμοι.  Εν κατακλείδι, η ίδρυση και η λειτουργία του Δικτύου Διαδημοτικής Συνεργασίας, το οποίο αποτελεί το πρώτο δίκτυο σε πανελλαδικό επίπεδο (!), είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός, το οποίο με τις κατάλληλες παρεμβάσεις θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για τους συμμετέχοντες νησιωτικούς Δήμους και εν γένει για τους πολίτες των νησιών μας.