Ρόδος: Περίπτερο ενημέρωσης για τον κορωνοϊό στην πλατεία Κύπρου

Ρόδος: Περίπτερο ενημέρωσης για τον κορωνοϊό στην πλατεία Κύπρου

Ρόδος: Περίπτερο ενημέρωσης για τον κορωνοϊό στην πλατεία Κύπρου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1692 ΦΟΡΕΣ

Ξεκίνησε από χθες τη λειτουργία του στην «καρδιά» της πόλης, στην πλατεία Κύπρου, το περίπτερο του Δήμου Ρόδου, στελεχωμένο με νοσηλεύτριες της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας, στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης για τον κορωνοϊό που εφαρμόζει και εδώ, σε συνέχεια των οδηγιών του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Από το πρωί, χθες, λοιπόν, νοσηλεύτριες της αρμόδιας Διεύθυνσης του Δήμου και άλλα στελέχη της, παρουσία και του Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής και Δημόσιας Υγείας, κ. Γιώργου Τριάντου, μοίραζαν στους διερχόμενους συμπολίτες μας φυλλάδια με τις οδηγίες, τα μέτρα πρόληψης και τα συμπτώματα για τον κορωνοϊό ενώ τα στελέχη ήταν έτοιμα να απαντήσουν σε οποιαδήποτε ερώτηση και απορία που εξέφραζαν συμπολίτες μας.

Οι περισσότεροι ήταν δεκτικοί απέναντι στην πρωτοβουλία αυτή και ευχαριστούσαν τα στελέχη και τις νοσηλεύτριες ενώ έπαιρναν τα φυλλάδια.

Σε δηλώσεις του ο κ. Τριάντος ανέφερε: «Στο πλαίσιο της ενημέρωσης του κόσμου και στο πλαίσιο της πρόληψης, αποφασίσαμε από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Δήμου να στήσουμε αυτό το μικρό κιόσκι εδώ στην πλατεία Κύπρου, ώστε να μπορέσουμε να ενημερώσουμε τους πολίτες για τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν, να γνωρίσουν από κοντά τι πρέπει να αποφεύγουν και τι όχι. Και τι μέλλει γενέσθαι στην περίπτωση κατά την οποία κάποιος είναι ύποπτος από τον κορωνοϊό, ποιες ενέργειες πρέπει να κάνει και που πρέπει να απευθυνθεί».

Όσον αφορά τις οδηγίες που έχουν δοθεί, είπε ο κ. Τριάντος ότι όλοι εκείνοι οι οποίοι έχουν ταξιδέψει από χώρες όπου υπάρχει υψηλή συχνότητα κρουσμάτων κορωνοϊού, αυτοί πρέπει οπωσδήποτε να επικοινωνήσουν με το γιατρό τους στην επιστροφή, ο οικογενειακός γιατρός ή ο γιατρός που τους παρακολουθεί πρέπει να πάρει ένα λεπτομερές ιστορικό και ανάλογα με τα συμπτώματα που παρουσιάζει και τι εικόνα έχει, θα γίνουν και οι κατάλληλες ενέργειες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις συνιστάται μία παραμονή στο σπίτι και μία απομόνωση για μερικές ημέρες. Αν δει ότι τα συμπτώματα αυτά επιμένουν, θα πρέπει να απευθυνθεί στο γιατρό του και εκείνος θα τον οδηγήσει στην κατάλληλη μονάδα του νοσοκομείου όπου θα γίνει περαιτέρω έλεγχος και θα δοθούν οδηγίες.

Ο Δήμος Ρόδου
Αναφορικά με το ότι, συντασσόμενος ο Δήμος με τις οδηγίες της Κεντρικής Διοίκησης (σ.σ. πριν την ανακοίνωση για το κλείσιμο των σχολείων), ανέστειλε τη λειτουργία των ΚΑΠΗ και τον ΚΗΦΗ, είπε ο Αντιδήμαρχος: «Οφείλουμε να υπακούσουμε στις οδηγίες οι οποίες έρχονται και από το Υπουργείο Υγείας και από τον ΠΟΥ και από τον ΕΟΔΥ. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ανασταλεί για τέσσερις εβδομάδες οι λειτουργίες των ΚΑΠΗ και των ΚΗΦΗ για να προστατευθούν οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Επίσης, αναστέλλονται όλες οι σχολικές εκδρομές για δύο περίπου εβδομάδες, αναστέλλονται όλες οι εκδηλώσεις οι οποίες θα γίνουν, είτε σε ανοιχτό είτε σε κλειστό χώρο, και ανήκουν στην ευθύνη του Δήμου και των δομών του Δήμου της Ρόδου, όπως επίσης και όλες οι αθλητικές εκδηλώσεις οι οποίες είναι προγραμματισμένο να γίνουν είτε σε ανοιχτό χώρο είτε σε κλειστό χώρο, αυτές θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς την παρουσία θεατών».

Επεσήμανε, ακόμη, ότι όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν με μέριμνα της διοργανώτριας αρχής του κάθε αθλήματος, καθώς αυτές είναι υπεύθυνες για την τήρηση των προληπτικών μέτρων, και ο Δήμος οφείλει να το κοινοποιήσει αυτό.

Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό ο Αντιδήμαρχος, με απόφαση του Δημάρχου, κ. Αντώνη Καμπουράκη, που υπέγραψε χθες, ενημερώθηκαν και οι τοπικές κοινότητες, ώστε να λάβουν γνώση για διοργανώσεις και γιορτές ότι πρέπει και αυτές να ενταχθούν σε αυτό το πλαίσιο.
Μάλιστα, ο κ. Τριάντος δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι, παρά τα παραπάνω, αυτός που θα προχωρήσει με τη διοργάνωση κάποιας εκδήλωσης, παρά τη σύσταση, είναι λογικό να αναλάβει και την ευθύνη για ό,τι συμβεί-«ευχόμαστε να μη συμβεί τίποτα, να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα, αλλά εμείς οφείλουμε να προειδοποιήσουμε και οφείλουμε να λάβουμε και άλλα μέτρα τα οποία κρίνουμε απαραίτητα. Όλα αυτά τα οποία αποφασίσαμε, μέσα στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες θα επανεξετάζονται και θα αναπροσαρμόζονται τα πλαίσια και οι αποφάσεις», είπε.

Σχετικά με τη συμπεριφορά της κοινωνίας σε σχέση με τα μέτρα και την πρόληψη, όπως είπε ο ίδιος, έχει να κάνει και με την ιδιοσυγκρασία μας ως λαός που είναι αυθόρμητος και ενθουσιώδης «αλλά δεν πρέπει ούτε να παίζουμε ούτε και να τρομάζουμε αλλά πρέπει να ενημερωνόμαστε και να είμαστε πάντα προσεκτικοί σ’ αυτό που κάνουμε», όπως είπε και συμπλήρωσε: «Γιατί, βλέπουμε πολύ καλά ότι αυτός ο ιός εξαπλώνεται πάρα πολύ εύκολα. Επομένως, πρέπει ν’ αναπτυχθεί αυτό το αίσθημα και της ατομικής ευθύνης αλλά και της συλλογικής ευθύνης. Δεν φθάνει μόνο ο πολίτης να κάνει αυτό το οποίο κάνει, πρέπει και το Κράτος να κάνει αυτό το οποίο κάνει. Και οι δύο μαζί πρέπει να κάνουν αυτά τα οποία αναλογούν στον καθένα».

Για τις εκδηλώσεις
Σχετικά με τα μέτρα που ελήφθησαν για τις εκδηλώσεις, δήλωσε ο κ. Τριάντος: «Κοιτάξτε, και οι συνθήκες οι οποίες θα υπάρχουν και η μεταδοτικότητα και οπωσδήποτε σ’ αυτές τις εκδηλώσεις, που θα μαζευτούν πάνω από χίλια άτομα ας πούμε, δεν είναι εύκολο να ελέγξεις και να πεις ποιος είναι εκείνος ο οποίος έχει συμπτώματα τα οποία-δεν είπαμε ότι είναι-προσομοιάζουν με τον κορωνοϊό. Αλλά, ακόμη, και μία απλή γρίπη να είναι, είναι λογικό να υπάρχει μία προστασία».

»Όλα αυτά εντάσσονται μέσα στο πλαίσιο της πρόληψης γιατί η πρόληψη είναι εκείνη η οποία σώζει και αυτά τα προληπτικά μέτρα τα οποία συμβάλουν στον περιορισμό της πιθανότητας να έχουμε κάποιο κρούσμα. Ευτυχώς, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο κρούσμα. Ό,τι υπήρχε ύποπτο αντιμετωπίστηκε με τον κατάλληλο τρόπο και ενδεδειγμένα από το νοσοκομείο της Ρόδου και από τις κατάλληλες δομές και από εκεί και πέρα ελπίζουμε να μη συμβεί κάτι μέχρι τέλους».

Διαβάστε ακόμη

Συμφωνία Δημάρχου Ρόδου και Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για άμεση λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης του Κτηματολογίου

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η περιφερειακή επιτροπή Νοτίου Αιγαίου

Ορκίστηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι οι κυρίες Ματίνα Γιαννέλη και Ελπίδα Ατσίδη

Αίτημα για τις δαπάνες καρκινοπαθών που πάνε στην Αθήνα για ακτινοθεραπείες

Σε 160 ανέρχονται τα μικρά και μεγάλα νησιά της Δωδεκανήσου

Τα ερωτήματα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση προς συζήτηση στη Συνεδρίαση Λογοδοσίας της περιφέρειας

Ολοκλήρωση έργων αντιπλημμυρικής – αντιδιαβρωτικής προστασίας στη Ρόδο

Δράση “Explore the Aegean ΙΙ” από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου