Συνεχίζεται η αποσύνθεση του Δικαστικού Μεγάρου Ρόδου

Κομμάτι – κομμάτι αποσυντίθεται το κτήριο του Δικαστικού Μεγάρου καθώς χθες φάνηκε ένα ακόμα τμήμα από την οροφή να βρίσκεται στο σημείο όπου τις προηγούμενες ημέρες είχε αποκολληθεί το πέτρωμα!

Το γεγονός αυτό θορύβησε κυρίως τους δικαστικούς υπαλλήλους, οι οποίοι με δική τους πρωτοβουλία φρόντισαν να κλείσουν την ευρύτερη περιοχή με απαγορευτική κορδέλα.

Η ενέργεια αυτή έγινε προκειμένου να προστατευθούν οι διερχόμενοι αλλά και όσοι κινούνταν από το κτήριο του Πρωτοδικείου προς το Εφετείο και αντίστροφα, καθώς σε περίπτωση πτώσης και άλλου κομματιού σε χρόνο λειτουργίας των δικαστηρίων, οι συνέπειες θα μπορούσε να είναι πολύ σοβαρές.

Άλλωστε, όπως έγραψε χθες «Η ΡΟΔΙΑΚΗ», και το πρωί της 7ης Μαρτίου, λίγες ώρες πριν την παρέλαση, ένα τεράστιο κομμάτι (πετρώδες) έπεσε  από το μπροστινό μέρος του στηθαίου!

Το ευτύχημα βέβαια ήταν στο γεγονός ότι η πτώση της πέτρας έγινε σε ώρα που δεν υπήρχε κίνηση στην περιοχή, καθώς αν αυτό συνέβαινε την ώρα της παρέλασης όπου δεκάδες συμπολίτες μας στέκονται εκεί για να την παρακολουθήσουν, ίσως και να θρηνούσαμε ακόμη και θύματα!

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, επειδή το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και στο πίσω μέρος του κτηρίου, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου έχει υπογράψει σύμβαση με εργολάβο ο οποίος θα αναλάβει (με έξοδα του συλλόγου) να επισκευάσει το στηθαίο στο πίσω μέρος. Όμως και για αυτό θα πρέπει να προηγηθεί η σχετική έγκριση από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων κάτι που ακόμη δεν έχει γίνει.

Σημειώνεται πως το Δικαστικό Μέγαρο της Ρόδου είναι ένα κτήριο όπου καθημερινά εισέρχεται σε αυτό μεγάλος αριθμό συμπολιτών μας και όχι μόνο, καθώς δεκάδες είναι και αυτοί που εργάζονται εκεί (δικαστικοί υπάλληλοι, εισαγγελείς, δικαστές, δικηγόροι, κλητήρες κ.α.), για αυτό και θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει όσο το δυνατόν συντομότερα.

Στη Βουλή το κτηριακό θέμα των Δικαστηρίων με ερώτηση του Β. Υψηλάντη
Στον Υπουργό Δικαιοσύνης απηύθυνε κοινοβουλευτική ερώτηση ο Βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλης Α. Υψηλάντης σχετικά με τα προβλήματα του Δικαστικού Μεγάρου Ρόδου,  μετά μάλιστα  τις νέες πτώσεις πετρών από το κτήριο και για την ανάγκη μετεγκατάστασης δικαστικών υπηρεσιών στο Παλαιό Νοσοκομείο Ρόδου. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Σύμφωνα με δημόσιες καταγγελίες αλλά και από προσωπική μου αντίληψη, στις 7 Μαρτίου 2020, ημέρα της επετείου της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα και ενώ επρόκειτο να πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη παρέλαση στην κεντρική παραλιακή λεωφόρο της Ρόδου, όπου βρίσκεται και το κτήριο του Δικαστικού Μεγάρου Ρόδου, αποκολλήθηκε μια τεράστια πέτρα από το κτίριο αυτό με κίνδυνο το σοβαρό ανθρώπινο τραυματισμό.

Είναι επίσης γεγονός ότι δεν είναι πρώτη φορά που καταρρέουν πέτρες ή σοβάδες από το εν λόγω κτήριο καθώς επίσης είναι γνωστή η εναγώνια, εδώ και πολλά χρόνια,  αναζήτηση λύσης στο στεγαστικό εν γίνει πρόβλημα των δικαστηρίων Ρόδου. Επί υπουργίας μάλιστα του κ. Χαράλαμπου Αθανασίου,  είχε υιοθετηθεί η πρόταση του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου, μετά από μακροχρόνιες συζητήσεις, πανηγυρικά σε συνάντηση του τότε Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Κωνσταντίνου Σαρή  μαζί του και με τη δική μου παρουσία ως Βουλευτού Δωδεκανήσου, για μεταστέγαση υπηρεσιών του Δικαστηρίου Ρόδου στο παλαιό Νοσοκομείο Ρόδου. Απόφαση που δεν κατέστη δυνατή να υλοποιηθεί λόγω της αλλαγής Κυβέρνησης στις αρχές του 2015.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω  ερωτάται  ο αρμόδιος Υπουργός:
1)  Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την αποκατάσταση των επικινδύνων σημείων του κτηρίου του Δικαστικού Μεγάρου Ρόδου.
2) Σκοπεύει το Υπουργείο Δικαιοσύνης να προβεί στη γενικότερη συντήρηση του ιστορικού κτηρίου του Δικαστικού Μεγάρου Ρόδου;
3) Σκοπεύει το Υπουργείο Δικαιοσύνης να υλοποιήσει παλαιότερη απόφαση για μετεγκατάσταση υπηρεσιών του Δικαστικού Μεγάρου Ρόδου  στο κτήριο του Παλαιού Νοσοκομείου Ρόδου;
Αθήνα στις 10 Μαρτίου 2020

Ο ερωτών βουλευτής
Βασίλειος – Νικόλαος Α. Υψηλάντης
Βουλευτής Δωδεκανήσου».