Μπαράζ αναβολών αγώνων στον στίβο

Η μια αναβολή διαδέχεται την άλλη στους αγώνες στίβου και σε τοπικό επίπεδο, μετά τις ανακοινώσεις από τον ΣΕΓΑΣ και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για το θέμα της μη εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Με βάση λοιπόν τα νέα δεδομένα, αναβάλλεται η ημερίδα ρίψεων του ΑΟ Σταματίου που ήταν να γίνει το ερχόμενο Σάββατο στο ΔΑΚ «Καλλιπάτειρα», όπως και ο αγώνας δρόμου «Vargas Run-Ανταίος» την επομένη στην Κρεμαστή. Αναβολή δόθηκε και στον αγώνα ορεινού δρόμου στον Μονόλιθο, προγραμματισμένο αρχικώς για τις 22 Μαρτίου, αλλά και στο σχολικό πρωτάθλημα που ήταν να γίνει στο Κορακόνερο στις 19 του μήνα. Ακόμα όμως και οι προπονήσεις θα πρέπει να γίνονται παρουσία το ανώτερο 60 ατόμων, γι’ αυτό και οι σύλλογοι στίβου θα πρέπει να συντονιστούν όσον αφορά τη χρήση του κλειστού προπονητηρίου αλλά και του σταδίου στο ΔΑΚ «Καλλιπάτειρα»

Η ανακοίνωση του ΣΕΓΑΣ
«Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ στη σημερινή του συνεδρίαση ασχολήθηκε εκτενώς με τη λειτουργία της Ομοσπονδίας και τις αγωνιστικές δράσεις της, μετά την ανακοίνωση των μέτρων της Πολιτείας για τον ιό 2019-nCoV και αποφάσισε τα ακόλουθα:
1. Σε συνέχεια της αναβολής του Ημι-μαραθωνίου της Αθήνας, που ήδη ανακοινώθηκε, η νέα ημερομηνία διεξαγωγής του Αγώνα θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.
2. Αναβάλλεται η Γενική Συνέλευση των σωματείων του ΣΕΓΑΣ που ήταν προγραμματισμένη για την Παρασκευή 13 Μαρτίου. Η νέα ημερομηνία θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα.

3. Αναβάλλονται οι αγώνες του RUN GREECE στη Λάρισα και το Ηράκλειο, που ήταν προγραμματισμένοι για την 29η Μαρτίου και την 5η Απριλίου, αντίστοιχα. Οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν σε άλλες ημερομηνίες, οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα.

4. Συνεχίζεται κανονικά η προετοιμασία του αγωνιστικού προγράμματος του ΣΕΓΑΣ (Διασυλλογικοί Αγώνες – Πανελλήνια Πρωταθλήματα), αφού τα μέχρι τώρα μέτρα της Πολιτείας δεν επηρεάζουν τη διεξαγωγή τους.

5. Οι αποστολές Εθνικών Ομάδων για αγώνες στο εξωτερικό θα λαμβάνουν αυξημένα μέτρα προφύλαξης (αναλυτική ενημέρωση, γάντια, ατομικό αντισηπτικό, περιορισμένες μετακινήσεις κλπ), ενώ παρέχεται το δικαίωμα σε αθλητή ή αθλήτρια που δεν επιθυμεί να ταξιδέψει να ακυρώσει τη συμμετοχή του.
6. Ανάλογα μέτρα, με την προσθήκη απολύμανσης, έχουν ήδη ληφθεί και στα γραφεία του ΣΕΓΑΣ.

7. Αναβάλλονται οι προπονητικές συγκεντρώσεις που διοργανώνει η ομοσπονδία, που ήταν προγραμματισμένος για τον επόμενο μήνα.
Με την ευκαιρία το Δ.Σ. του ΣΕΓΑΣ καλεί όλα τα μέλη της οικογένειας του στίβου να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα ατομικής προφύλαξης, που έχουν ανακοινωθεί από το Υπουργείο Υγείας και να επιδεικνύουν την απαραίτητη υπευθυνότητα, ώστε να συμβάλλουν στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Η ανακοίνωση
της ΕΑΣ Δωδεκανήσου

«Η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Δωδεκανήσου ενημερώνει τα σωματεία – μέλη της, σχετικά με τις απαγορεύσεις που έχουν αποφασιστεί από την Πολιτεία για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας λόγω του κορωνοϊού (COVID-19).

Ακολουθώντας τις σχετικές αποφάσεις του Κράτους με τη δημοσίευση του Φ.Ε.Κ. Β’ 782/10*-03-2020 σύμφωνα με το οποίο αποφασίζεται η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας, στο σύνολο της Επικράτειας από 10/03/2020 – 24-03/2020 όλων των κλειστών και ανοικτών χώρων αθλητικών εκδηλώσεων και άλλων αθλητικών εγκαταστάσεων, για ατομικά και ομαδικά αθλήματα, εφόσον στον αγωνιστικό χώρο διεξαγωγής του αθλήματος βρίσκονται περισσότερα από εξήντα (60) άτομα, κατά τα αναφερόμενα στην από 10/03/2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.

Λόγω των προαναφερθέντων και ειδικότερα στις περιπτώσεις συνύπαρξης στους κλειστούς και ανοικτούς χώρους προπόνησης και αγώνων συστήνουμε στα σωματεία της δύναμής μας  τον συντονισμό μεταξύ τους προκειμένου να μην υπερβούν την ταυτόχρονη παρουσία των εξήντα  (60) ατόμων, κλιμακώνοντας μέσα στη μέρα την παρουσία τους.

Οι παραβάτες θα δεχθούν τις προβλεπόμενες κυρώσεις από το Κράτος.

Η ανακοίνωση της Γενικής
Γραμματείας Αθλητισμού

«Ύστερα από την έκδοση των ακόλουθων νομοθετημάτων:
Α) Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορωνοϊού» (ΦΕΚ Α’ 42 / 25-02-2020),

Β) Κοινή Υπουργική Απόφαση «Επιβολή των μέτρων προσωρινής απαγόρευσης της παρουσίας κοινού σε αθλητικές εκδηλώσεις, της λειτουργίας χώρων διενέργειας συνεδριακών εκδηλώσεων και της λειτουργίας των Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η.)» (ΦΕΚ Β’ 726 / 08-03-2020)

Γ) Κοινή Υπουργική Απόφαση «Επιβολή του μέτρου προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας χώρων αθλητικών εκδηλώσεων και άλλων αθλητικών εγκαταστάσεων με παρουσία άνω των εξήντα (60) ατόμων στον αγωνιστικό χώρο διεξαγωγής του αθλήματος» (ΦΕΚ Β’ 782/10.3.2020) όπου αναφέρονται τα εξής:

«Αποφασίζουμε την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας, στο σύνολο της Επικράτειας, από 10.3.2020 έως και 24.3.2020, όλων των κλειστών και ανοικτών χώρων αθλητικών εκδηλώσεων και άλλων αθλητικών εγκαταστάσεων, για ατομικά και ομαδικά αθλήματα, εφόσον στον αγωνιστικό χώρο διεξαγωγής του αθλήματος βρίσκονται συνολικά περισσότερα από εξήντα (60) άτομα, κατά τα αναφερόμενα στην από 10.3.2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19» διευκρινίζουμε τα ακόλουθα:

1. Απαγορεύεται η παρουσία κοινού στις αθλητικές εκδηλώσεις (επίσημοι αγώνες και προπονήσεις), που λαμβάνουν χώρα στο σύνολο των αθλητικών υποδομών της Επικράτειας, σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, σε ατομικά και ομαδικά αθλήματα, από 9.3.2020 έως και 22.3.2020, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, κατά τα αναφερόμενα στην από 7.3.2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.

2. Κατά  τη διεξαγωγή επίσημων αθλητικών εκδηλώσεων επιτρέπεται να παρευρίσκονται εντός της αθλητικής εγκατάστασης (ανοικτού ή κλειστού σταδίου, κλειστού γυμναστηρίου, κολυμβητηρίου κλπ.) και εκτός του αγωνιστικού χώρου:
α)  το απολύτως αναγκαίο προσωπικό για τη λειτουργία και φύλαξη της αθλητικής εγκατάστασης και την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα,
β) σε περίπτωση ραδιοτηλεοπτικής προβολής του αθλητικού αγώνα το απολύτως αναγκαίο προσωπικό για τη ραδιοτηλεοπτική κάλυψη αυτού και
γ)  όχι περισσότεροι του ενός (1) δημοσιογράφου ανά Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης για την κάλυψη του αθλητικού αγώνα και ύστερα από σύμφωνη γνώμη του ΠΣΑΤ.

Ως προς τα πρόσωπα, που επιτρέπεται να παρευρίσκονται εντός του αγωνιστικού χώρου διεξαγωγής του αθλήματος ισχύουν τα οριζόμενα στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β’ 782/10.3.2020)

3. Οι αποστολές των ομάδων σε αθλητικούς αγώνες αποτελούνται από τα πρόσωπα που προβλέπονται στον Κανονισμό Διεξαγωγής Αγώνων κάθε αθλητικής Ομοσπονδίας ή Αρχής, προσαυξημένες με έως 5 εκπροσώπους της κάθε ομάδας, που θα δηλώνονται επιπρόσθετα και στο φύλλο αγώνος.

Σε περίπτωση παραβίασης των ανωτέρω προβλέψεων, εγγράφονται οι παραβιάσεις στο φύλλο αγώνος από τον διαιτητή ή παρατηρητή του αγώνα, ανάλογα την περίπτωση, και ακολουθείται η πειθαρχική διαδικασία που προβλέπεται στον Πειθαρχικό Κανονισμό της κάθε Ομοσπονδίας για παράβαση διεξαγωγής αγώνα ή αθλητικού γεγονός κεκλεισμένων των θυρών, με παραπομπή στην αρμόδια Πειθαρχική Επιτροπή για την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων.

Σε κάθε περίπτωση, οι κατά τόπους διοικήσεις ή οι φορείς διαχείρισης αθλητικών εγκαταστάσεων δύνανται να αναστέλλουν προσωρινά τη λειτουργία αυτών, εάν υπάρχει  ανάγκη άμεσης λήψης προληπτικών μέτρων (π.χ. απολύμανση).

Σε ό,τι αφορά στις Γενικές Συνελεύσεις των Ομοσπονδιών, μπορούν να πραγματοποιηθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα, που αναφέρεται στις ανωτέρω Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, μόνο εφόσον τηρούνται τα μέτρα, που ορίζονται από αυτές.
Καλούνται οι Ομοσπονδίες, Ενώσεις και Διοργανώτριες Αρχές να εναρμονισθούν άμεσα με την παρούσα εγκύκλιο».

Η ανακοίνωση γι’ αναβολή
της ημερίδας ρίψεων

«Σας ενημερώνουμε, ότι σύμφωνα με το δελτίο τύπου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για αναβολή των αθλητικών εκδηλώσεων για προληπτικούς λόγους,  αναβάλλεται  η 3η Εαρινή συνάντηση ρίψεων ,που είχε προγραμματιστεί για το Σάββατο 14 Μαρτίου 2020.»

Η ανακοίνωση της αναβολής
του «Vargas Ανταίος Run»

 «Λόγω των τελευταίων μέτρων για την προστασία κατά του κορονοϊού θα ακυρωθούν όλες οι αθλητικές δραστηριότητες μέχρι νεοτέρας, δυστυχώς και το «Vargas Antaios Run or walk».
Σε λίγες ημέρες θα δώσουμε την νέα ημερομηνία του αγώνα. Ευχαριστούμε για την κατανόηση.»