Ουσιαστικές παρεμβάσεις  θα γίνουν στη Μεσαιωνική Πόλη

Tην ικανοποίησή του για την εξέλιξη που σημειώθηκε αναφορικά με την υπογραφή της νέας προγραμματικής σύμβασης για τη Mεσαιωνική Πόλη της Ρόδου εξέφρασε με δηλώσεις του χθες ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων Κώστας Ταρασλιάς.

Μιλώντας συγκεκριμένα για τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, υπό την προεδρία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και με την παρουσία στελεχών του ίδιου υπουργείου, αναφέρθηκε στη σημασία που έχει για τη λειτουργία και την προστασία του μνημείου, αλλά και για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

«Είναι σημαντικό ότι κατατέθηκε μία λίστα από έργα τα οποία τα προτάσσουμε και έχουν να κάνουν κυρίως με μελέτες. Δόθηκε και μία δεύτερη λίστα ως συνέχεια. Ο δήμαρχος τόνισε ότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης, θεωρεί ότι θα πρέπει να εξευρεθούν λύσεις στην κατεύθυνση της πράσινης οικονομίας και να βρούμε τρόπους ώστε να μπορεί να εξυπηρετείται η ζωή των κατοίκων» είπε συγκεκριμένα ο κ. Ταρασλιάς και πρόσθεσε:

«Από την κ. Μενδώνη υπήρξε μία ικανοποιητική από εμάς αποδοχή σε ό,τι θέσαμε η ίδια θεωρεί ότι σε δύο μήνες από την ημέρα που έγινε η σύσκεψη δηλαδή στις 8 Μαΐου να υπογράψουμε μία γενναία προγραμματική σύμβαση που θα αφορά συντήρηση κτηρίων αλλά κυρίως μέσα εκεί θα πρέπει να περιγραφεί ένα master plan για το πώς θέλουμε να διαχειριστούμε αυτό το κομμάτι». Αναφερόμενος στη Μεσαιωνική Πόλη είπε ότι δεν είναι απλά ένας αρχαιολογικός χώρος αλλά ένα οργανικό κομμάτι της πόλης και μια περιοχή η οποία πρώτιστα είναι η καρδιά της πόλης και η οποία θέλουμε να είναι ζωντανή. Βέβαια προϋπόθεση είναι μέσα σε αυτό να δραστηριοποιούνται με σωστό τρόπο επιχειρήσεις και να λειτουργήσει ο πολιτισμός, όπως υπογράμμισε λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Άρα λοιπόν θα έχουμε επικαιροποίηση των κανονιστικών διατάξεων που ισχύουν στη Μεσαιωνική Πόλη ενώ ζητήθηκε από την κ. Μενδώνη οι δικές μας υπηρεσίες του δήμου (εκτιμώ ότι αυτό ο δήμαρχος  θα το αναθέσει στη διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης) να αναλάβουν την  εκπόνηση του προσχεδίου για την προγραμματική σύμβαση που θα υπογραφεί και έδωσε το περιθώριο ενός μήνα ώστε αυτό να το επεξεργαστούμε πρώτα εμείς και δεσμεύτηκε αν όλα εξελιχθούν όπως πρέπει να μπορέσουμε σε δύο μήνες να το υλοποιήσουμε». Το κλίμα σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο ήταν πολύ θετικό, και μάλιστα ο κ. Ταρασλιάς μίλησε για ένα έργο πνοής για τη Μεσαιωνική Πόλη τονίζοντας ότι πρέπει να έχει μία στρατηγική 20ετίας καθώς πολύ σύντομα θα κληθούμε να απαντήσουμε και στην UNESCO ότι είμαστε συνεπείς απέναντι στο διεθνή οργανισμό ώστε να θεωρούμαστε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Έργα και μελέτες
Μάλιστα,  όπως έκανε γνωστό, η πρώτη ομάδα έργων που κατατέθηκε έχει να κάνει με μελέτες όπως αυτές που αφορούν:
- υπόγεια δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης
- Υπόγεια δίκτυα φωτισμού

- Αποκαταστάσεις οδοστρωμάτων
- Διαμόρφωση πλατειών
- Αναθεώρηση κανονιστικών διατάξεων Μεσαιωνικής Πόλης
- Διαχείριση της κυκλοφορίας
- Συντήρηση και αποκατάσταση οχυρώσεων κ.λπ.

Για τα οποία υπάρχει μία πρώτη κοστολόγηση που ανέρχεται σε 5 εκ. 700 χιλιάδες ευρώ και σε δεύτερη φάση όπως είπε μπαίνουμε πλέον σε ένα πιο απαιτητικό κομμάτι, καθώς έχει να κάνει και με βελτιώσεις του ενεργειακού αποτυπώματος των κτηρίων
«Έχουμε μία μεγάλη μελέτη που αφορά την αποκατάσταση πολλών κτηρίων μέσα στη Μεσαιωνική Πόλη η οποία συγκεντρωτικά μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 31 εκατ.
Μιλάμε για μία σημαντική εργασία και στόχος είναι να μπορέσουμε να δούμε σε μία πολύ καλύτερη κατάσταση τη Μεσαιωνική Πόλη» όπως δήλωσε.

Ακίνητα του Δημοσίου
Ο κ. Ταρασλιάς ρωτήθηκε και για τα ακίνητα του Δημοσίου, τονίζοντας ότι θα πρέπει να επιλεγούν αυτά που θα μπορούν να αξιοποιηθούν για να αποφέρουν έσοδα στο δήμο, τα οποία διατίθενται για τις ανάγκες της Μεσαιωνικής Πόλης.  Όπως είπε μάλιστα τέθηκε το θέμα για πάνω από 300 ακίνητα του Δημοσίου που υπάρχουν στην παλιά πόλη για τα οποία «θα πρέπει να αποφασίσουμε ποια από αυτά θα χρησιμοποιηθούν και για ποιους λόγους» όπως είπε χαρακτηριστικά.  Σύμφωνα με τον ίδιο,  θα πρέπει να βρεθούν και τρόποι σύμφωνα με τους οποίους να προκύψουν και έσοδα μελλοντικά για να μπορέσει η πόλη να μην έχει ανάγκη γενναίων επιχορηγήσεων.

«Ακόμα και αν εμείς βρίσκαμε τα χρήματα για να ανακατασκευάσουμε όλη τη Μεσαιωνική Πόλη δε θα μπορέσει να ζήσει αν δε λειτουργήσουν τα κτήρια.  Δηλαδή πρέπει να δούμε πώς αυτά θα μπορέσουν να αποδώσουν έσοδα γιατί αν εμείς περιμένουμε την επιχορήγηση και δεν προβούμε σε προσπάθεια να επενδύσουμε,  πάντα θα αναζητούμε τις χρηματοδοτήσεις και δεν θα μπορέσουμε να λύσουμε το πρόβλημα της συντήρησης» κατέληξε ο κ. Ταρασλιάς.