Κομβική ημερομηνία η 16η Μαρτίου για τους ξενοδόχους

«Ψυχραιμία, υγεία και προχωράμε, έτσι ώστε να σώσουμε τη σεζόν» αναφέρει χαρακτηριστικά στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει τη 16η Μαρτίου ως κρίσιμη μέρα, «είναι κομβική η ημερομηνία» τότε που το Eurogroup θα δώσει το τελικό σύνθημα στις κυβερνήσεις κρατών που πλήττονται από την έξαρση του κορωνοϊού, σχετικά με τα μέτρα που προτείνονται και τα οποία έχουν να κάνουν με τους δημοσιονομικούς στόχους της κάθε χώρας.

Περιμένοντας τα μέτρα που θα ανακοινώσει η Κυβέρνηση, οι ξενοδόχοι βρίσκονται σε στάση αναμονής σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας τους. Εξηγώντας στο ethnos.gr ο πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Τάσιος αναφέρει ότι στο τέλος Μαρτίου, ημερομηνίες που έχουν υποχρεώσεις οι επιχειρήσεις απέναντι στο Δημόσιο και «κυρίαρχα στις τράπεζες, αναμένουμε τα μέτρα, ώστε να δούμε πώς θα λειτουργήσουμε για τη σεζόν».  

Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους
Με αφορμή την παράταση διάρκειας της υφιστάμενης κλαδικής σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων που υπέγραψαν προχθές (Τρίτη 10 Μαρτίου) οι ξενοδόχοι, ο κ. Τάσιος επισημαίνει «σε μια δύσκολη περίοδο, δείχνουμε αλληλεγγύη στους εργαζόμενους και την ελληνική οικογένεια, επεκτείνοντας την Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, και περιμένουμε τα μέτρα που θα ανακοινωθούν να έχουν τέτοια δυναμική, ώστε να αντέξουμε και να σώσουμε τη σεζόν».

«Χρειάζεται εθνική συνεννόηση»
Ο κορωνοïός, ήδη προκαλεί τριγμούς στην παγκόσμια οικονομία. Ο τουρισμός, φοβάμαι ότι θα είναι το πρώτο θύμα αυτού του κακού, τόνισε μιλώντας στον Ρ/Σ SKY ο Τομεάρχης Τουρισμού του Κινήματος Αλλαγής και τέως υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης.

Ο κ. Νικητιάδης επισήμανε ότι χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση για να μην διαταραχθεί, ότι χτίστηκε την τελευταία 10ετία. «Οι Tour Operators, που και αυτοί θα πληγούν, είναι βέβαιο ότι θα προσπαθήσουν να βγάλουν τα σπασμένα, πρώτα από εμάς ζητώντας διαρκώς προσφορές και εκπτώσεις το επόμενο διάστημα» υποστήριξε ο κ. Νικητιάδης προτρέποντας την κυβέρνηση να λειτουργήσει ως στήριγμα του τουρισμού αυτή την κρίσιμη περίοδο.

Αναφορικά με το καυτό θέμα του προσφυγικού-μεταναστευτικού που αντιμετωπίζει η χώρα μας έντονα το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο Τομεάρχης Τουρισμού του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Νικητιάδης, τόνισε ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, χαρακτηρίζοντας μάλιστα εξαιρετική κίνηση ματ την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τα σύνορα της χώρας.

“Η εθνική συνεννόηση είναι όρος εκ των ων ουκ άνευ κι εμείς από την αντιπολίτευση βάζουμε πλάτες στην Κυβέρνηση για τα εθνικά μας θέματα, καθώς δε χωράνε μικροπολιτικές. Κι εμείς από το ΚΙΝΑΛ είπαμε από την αρχή ότι πρέπει να κλείσουν τα σύνορα”, σημείωσε σχετικά ο κ. Νικητιάδης. Πρόσθεσε ότι ο Πρωθυπουργός πρέπει να αποδεχθεί την πρόταση της Φώφης Γεννηματά για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

Ερωτηθείς, τέλος, για το σενάριο να δημιουργηθούν προαναχωρησιακά κέντρα σε ακατοίκητα νησιά του Αιγαίου, ο πρώην υφυπουργός δήλωσε τα εξής: “Δεν είναι ό,τι καλύτερο μία κάτι, όμως αν δεν βρεθούν άλλες λύσεις, θα πρέπει να εξετασθεί κι αυτό το ενδεχόμενο, αφού πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών. Δεν είναι δυνατόν τουριστικοί προορισμοί όπως η Κως και η Λέρος που σηκώνουν αυτό το βάρος, να βουλιάζουν από πρόσφυγες και μετανάστες. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπάρχουν hot spot με μετανάστες σε τουριστικούς προορισμούς”.