Μέχρι τις 5 το απόγευμα τα καταστήματα στο νησί μας

Νέο ωράριο λειτουργίας για τα καταστήματα του νησιού προτείνει ο Εμπορικός Σύλλογος Ρόδου (ΕΣΡ), στο πλαίσιο της λήψης έκτακτων μέτρων και από τον εμπορικό κόσμο της περιοχής μας με σκοπό την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.


Ειδικότερα, ο σύλλογος προτείνει τη λειτουργία των καταστημάτων της Ρόδου το διάστημα από 9 το πρωί έως 5 το απόγευμα, για τις επόμενες δύο εβδομάδες συμπεριλαμβανομένου και του Σαββάτου.
Μάλιστα εξέδωσε ανακοίνωση προς ενημέρωση των καταναλωτών και των μελών του, με την οποία τους προτρέπει να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρχών και παραθέτει χρήσιμες οδηγίες. 


Επί του θέματος ο γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου Κώστας Σπανός, δήλωσε χθες ότι οι εξελίξεις για το νέο κορωνοϊό επιβάλλουν στο σύλλογο να κάνει ανακοινώσεις οι οποίες αφορούν την αγορά, τονίζοντας ότι η αναβάθμιση της επιδημίας του κορωνοϊού σε πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας φέρνει αντιμέτωπη τη διοίκησή του με μέτρα που πρέπει να προτείνει για τη λειτουργία της αγοράς, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανακόψουμε την εξάπλωσή του στο μέγιστο δυνατό.


«Αυτό που προτείνουμε ως Εμπορικός Σύλλογος είναι την αλλαγή του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα για τις επόμενες δεκατέσσερις μέρες ώστε να διευκολυνθούν και οι επιχειρήσεις, να δώσουν τις άδειες που δικαιούνται οι υπάλληλοί τους αφού τα σχολεία είναι κλειστά και θα πρέπει να προσέχουν και τα παιδιά τους καθώς επίσης και στη μείωση των επαφών του προσωπικού και των ιδιοκτητών των επιχειρήσεων με τον κόσμο που εξυπηρετούν.
Αυτό που προτείνουμε θα μπορέσει να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν και στις μειώσεις της κίνησης της αγοράς μειώνοντας τα λειτουργικά τους έσοδα και με λιγότερες ώρες λειτουργίας» δήλωσε ο κ. Σπανός και πρόσθεσε:


«Όλοι γνωρίζουμε πως η αγορά αυτή τη στιγμή παρουσιάζει μία εξαιρετικά μεγάλη πτώση εκτός από τα φαρμακεία και τα σούπερ μάρκετ που έχουν εξαιρετικά αυξημένη κίνηση. Αυτό που πρέπει να κάνουμε σε αυτές τις στιγμές είναι να λειτουργήσουμε με υπευθυνότητα να έχουμε σωστή και πλήρη ενημέρωση να ενημερωνόμαστε για τα δελτία Τύπου από τους αρμόδιους οργανισμούς και να μην ακούμε διαδόσεις και ψευδείς ειδήσεις που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να εφαρμόσουμε πλήρως τις οδηγίες που έχουν δοθεί».


Έκκληση στους πολίτες
Παράλληλα ο γραμματέας του ΕΣΡ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, λέγοντας : «Θα παρακαλούσα τους συμπολίτες μας που βρίσκονται σήμερα έξω να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, καθώς παρατήρησα ότι υπάρχει μία αυξημένη κίνηση. Δυστυχώς θα πρέπει να περιορίσουμε τις συναλλαγές μας και να αποφύγουμε τις συναθροίσεις είτε σε ανοιχτούς είτε σε κλειστούς χώρους.


Πρέπει να προστατέψουμε όχι μόνο τον εαυτό μας (ίσως οι νεότεροι θεωρούν ότι θα περάσουν απλή μία γρίπη) αλλά και τους μεγαλύτερους και πιο ευάλωτους συνανθρώπους μας μέσα στον πληθυσμό.
Παρακαλούμε να ακολουθήσουν τις οδηγίες που έχουν εκδοθεί να τις εφαρμόσουν με ευλάβεια και συνέπεια ώστε να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στο κύμα του κορωνοϊού το οποίο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, θα κορυφωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες».


Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται και μέσω της σελίδας του Εμπορικού Συλλόγου στο facebook στέλνοντας αν επιθυμούν και ερωτήματα προς τους αρμόδιους. 
Σε ερώτηση της «Ροδιακής» για το αν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση κρίνονται ικανοποιητικά και αν καλύπτουν τον εμπορικό κόσμο ο κ. Σπανός απάντησε ότι τα μέτρα για τις επιχειρήσεις προς το παρόν τους καλύπτουν. «Ο σκοπός δεν είναι να νεκρώσουμε την αγορά, αλλά να μπορέσουμε να τη λειτουργήσουμε με τις μεγαλύτερες προφυλάξεις.

Αν υπάρξει κάποια δυσμενέστερη εξέλιξη, θα είμαστε στο πλευρό της κυβέρνησης ως Εμπορικός Σύλλογος ακόμα και σε απόφαση κλεισίματος των καταστημάτων γιατί είναι καλύτερα να κλείσουμε κάποιες μέρες παρά να έχουμε ανθρώπινα θύματα ή να ξεμείνουμε από πελάτες. Γιατί αυτό το πράγμα θα επηρεάσει και την τουριστική σεζόν που θα αρχίσει μετά το Πάσχα.


Η καλύτερη διαφήμιση για τον τόπο μας είναι να μην έχουμε κάποιο κρούσμα και ιδιαίτερα να μην έχουμε θανάτους. Αυτή τη στιγμή αυτό που μετρά όλος ο πλανήτης είναι αν υπάρχουν κρούσματα και κατά πόσο ένας προορισμός είναι ασφαλής. Ας τον διατηρήσουμε και ας κάνουμε ό,τι μπορούμε» απάντησε ο κ. Σπανός. 


Παράλληλα ρωτήθηκε και σε ό,τι αφορά τη χρήση άδειας ειδικού σκοπού από τους εργαζόμενους, για το οποίο, όπως είπε, μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εικόνα μέσω του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ». Όμως ο σύλλογος βρίσκεται σε συνεννόηση και συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο, όπως είπε και κάλεσε τις επιχειρήσεις να δώσουν τις άδειες αυτές και να διευκολύνουν όσους θέλουν να τις πάρουν ώστε να προχωρήσουμε ομαλά στην εξέλιξη της διαδικασίας.

Η ανακοίνωση
«Ο Εμπορικός Σύλλογος Ρόδου, συνιστά στους συναδέλφους εμπόρους έγκυρη ενημέρωση, ψυχραιμία και σχολαστική τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων πρόληψης που χρειάζεται να ληφθούν, ώστε να προστατευτούν οι ίδιοι, οι εργαζόμενοι και οι πελάτες τους. Στο πλαίσιο αυτό για τις επόμενες 14 ημέρες, τουλάχιστον, προτείνουμε την εφαρμογή του ωραρίου λειτουργίας των τοπικών επιχειρήσεων 9:00 με 17:00 (Δευτέρα έως Σάββατο). 


Σας υπενθυμίζουμε ότι πρέπει να τηρούνται οι κανόνες πρόληψης και να υπάρχει κατάλληλη προετοιμασία του χώρου του καταστήματός σας, ώστε να υποδεχθείτε σε ασφαλές περιβάλλον την πελατεία σας. Ζητείστε από τους καταναλωτές να συμμετέχουν ενεργά στα μέτρα προφύλαξης, αποφεύγοντας ευγενικά κάθε επαφή ή χειραψία μαζί τους και προσπαθήστε να έχετε σε εμφανή θέση υγρό απολυμαντικό για τα χέρια και επιπροσθέτως, φροντίστε:


• να υπάρχει συνεχής αερισμός με φρέσκο αέρα και φυσικό φως στην επιχείρησή σας,
• να απολυμαίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα κάθετες επιφάνειες και κοινόχρηστα αντικείμενα και συσκευές,
• να ζητάτε από τον πελάτη να βάλει ο ίδιος την κάρτα στο POS, κατά τις συναλλαγές σας με πιστωτικές κάρτες,
• να καθαρίζετε τα χέρια σας με απολυμαντικό υγρό, κάθε φορά που πιάνετε χρήματα ή κάρτες, 
• να δώσετε το δικαίωμα να εργαστούν εξ αποστάσεως, σε όσους εργαζόμενους έχουν πρακτικά αυτήν τη δυνατότητα.

Τέλος, ακολουθήστε χωρίς παρέκκλιση τους παρακάτω κανόνες ατομικής υγιεινής, όπως περιγράφονται στην σελίδα του ΕΟΔΥ:
• Παραμονή κατ’ οίκον και αποχή από την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού.
• Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατόν, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρμό (φτέρνισμα). Αυτό ιδιαίτερα ισχύει για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
• Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
• Σε βήχα ή φτέρνισμα κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντιλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.
• Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20’’, πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
• Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.

Αγαπητοί συνάδελφοι, για ακόμα μία φορά καλούμαστε σε περίοδο κρίσης, να τηρήσουμε υπεύθυνη στάση, με σωστή ενημέρωση, σωστή προετοιμασία και σωστή εφαρμογή. Οι ακρότητες δεν βοηθούν σε τίποτε. 
Κρατάμε τα καταστήματά μας ανοικτά, κρατάμε ζωντανή την Αγορά».