Καταδικάστηκε Σύριος για τη μεταφορά μεταναστών στη Σύμη

Σε συνολική ποινή φυλάκισης 9 ετών, έξι μηνών και 10 ημερών καταδικάστηκε 20χρονος Σύριος ο οποίος κατηγορούνταν για τη μεταφορά 14 αλλοδαπών από τα τουρκικά παράλια στη Σύμη.


Πρόκειται για μία ακόμα υπόθεση που έτυχε ποινικής διαπραγμάτευσης η οποία έγινε μεταξύ του κατηγορουμένου και του αρμόδιου Εισαγγελέα Εφετών και στη συνέχεια, προχθές, «επικυρώθηκε» από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου. Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, ο 20χρονος αποδέχτηκε κατά τη διαπραγμάτευση την πράξη του και δια του συνηγόρου του κ. Αχιλλέα Δασκαλάκη ζήτησε να του αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά του σύννομου πρότερου βίου και της μετεφηβικής ηλικίας όπως και έγινε.


Έτσι στον 20χρονο Σύριο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 3 ετών για κάθε μεταφερόμενο και 3 μήνες φυλάκιση για την παράνομη είσοδο στη χώρα, δηλαδή κατά συγχώνευση συνολική ποινή φυλάκισης 9 έτη, 6 μήνες και 10 ημέρες μετατρεπόμενη προς 5 ευρώ την ημέρα. Για τον αλλοδαπό όλα ξεκίνησαν στις 26 Απριλίου 2019 το απόγευμα, όταν στελέχη του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής με περιπολικό σκάφος, εντόπισαν τους 14 αλλοδαπούς από το Κουβέιτ, την Παλαιστίνη και τη Συρία, σε δύσβατη περιοχή της νήσου «ΝΙΜΟΣ» της Σύμης.


Οι αλλοδαποί εντοπίστηκαν από περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σε συνεργασία με κλιμάκιο στελεχών του Λιμεναρχείου Σύμης, όπου και διασώθηκαν, ενώ στη συνέχεια εντοπίστηκε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή φουσκωτό ταχύπλοο σκάφος με κατεύθυνση τα τουρκικά παράλια όπου ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη ο 20χρονος χειριστής του. 

Ο 20χρονος Σύριος συνελήφθη και αφού μεταφέρθηκε στη Ρόδο προσήχθη ενώπιον του αρμόδιου Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου ο οποίος και άσκησε σε βάρος του ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και τον παρέπεμψε στην ανάκριση. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακρίτριας ο 20χρονος αλλοδαπός κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος και οδηγήθηκε στη φυλακή.