Οι «μαυρογιαλούροι» της πολιτικής

Γράφει η Ελένη Καραγιάννη*

 

Διαπιστώνουμε πολλές φορές πόσο σύντομη είναι η ζωή και συνειδητοποιούμε πόσο εύκολα βγάζουμε συμπεράσματα από τις εικόνες των άλλων γύρω μας.  Χαμόγελα, αισιόδοξα βλέμματα και χειραψίες και αγκαλιές γεμάτες υποσχέσεις για ένα καλύτερο αύριο, για τη βελτίωση της καθημερινότητάς μας.  

Τα αισιόδοξα μηνύματα πληθαίνουν και αυξάνονται όταν πλησιάζουν οι ημερομηνίες των εκλογών, γιατί σκοπός των υποσχέσεων είναι η απόκτηση του πολυπόθητου σταυρού όχι αυτού των Αγίων Μυστηρίων, αυτού των εκλογών.  Της «σούπερ ψήφου» όπως λένε και οι φίλοι μας οι Αμερικανοί, διότι με τη σούπερ ή υπέρ ψήφο, οι διεργασίες εξουσίας αναμοχλεύονται και ανακινούνται και το ζάρι της πολιτικής δείχνει τους τυχερούς – άτυχους της ζαριάς ή μήπως όχι τυχαία η εκλογή προσώπων. 

Το θέμα είναι πως η «σούπερ ψήφος» όχι μόνο καθορίζει την εξέλιξη των εκλογών είτε πρόκειται για αυτοδιοικητικές είτε για εθνικές, καθορίζει κυρίως την τύχη ενός τόπου, μιας χώρας.  Πολλοί δε από τους εκλεγμένους μετατρέπονται από απλούς ανθρώπους της διπλανής πόρτας σε Μανδαρίνους της πολιτικής αφού κέρδισαν την πολυπόθητη καρέκλα και αγνοούν τις υποσχέσεις, τις χειραψίες, τα χαμόγελα και τις προεκλογικές τους δηλώσεις.

Ο στόχος επετεύχθη και μην τον είδατε τον Παναή που λένε στα χωριά μας.  

Στη συνέχεια ακούμε ονόματα  ταλαντούχων και καταξιωμένων προσώπων και φωτεινών λυτρωτών που ναι μεν ήθελαν ν’ ασχοληθούν με την πολιτική αλλά όχι άμεσα, να δίνουν λύσεις για διάφορα ζητήματα που γνώριζαν αλλά ούτε καν μίλησαν ποτέ και το χειρότερο απ’ όλα δεν εξέθεσαν ποτέ τους εαυτούς τους σε δημόσια όπως κάποιοι άλλοι που συμμετείχαν ενεργά στον προεκλογικό τους αγώνα, κι αυτό βέβαια έρχεται σε σύγκρουση με το προεκλογικό γίγνεσθαι.

Η γνώμη μου είναι πως ένα πέρασμα είναι η ζωή μας και χρωστάμε στις επόμενες γενιές την αποκτηθείσα μας γνώση.  
Άλλωστε γνώση και κοινό νου πρέπει όλοι να έχουμε γιατί η ζωή κύκλος είναι και γυρίζει. 

*Η Ελένη Καραγιάννη είναι αθλήτρια Τριάθλου, Απόφοιτη Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Απόφοιτη ΑΣΠΑΙΤΕ παρ. Ρόδου.