Μονόδρομος τώρα, η  επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου

Γράφει η Ελένη Καραγιάννη*


Τα σημεία των καιρών και η ταχύτατη ανάπτυξη νέων δεδομένων που επηρεάζουν τις τοπικές οικονομίες των νησιών της Δωδεκανήσου και της Περιφέρειας, προκαλούν πολλές ανακατατάξεις.

Αυτές επέρχονται όχι μόνο στην οικονομία των νησιών, στο εμπόριο, στη ναυτιλία, στις εισαγωγές προϊόντων, στην παιδεία, στον τομέα της υγείας, του πολιτισμού, του αθλητισμού κυρίως όμως στην τουριστική οικονομία, ίσως δηλαδή την κυριότερη πηγή εσόδων της χώρας μας.

Αυτή η πανδημία του κορωνοϊού έχει λειτουργήσει σαν ντόμινο και έχει παρασύρει όχι μόνο τις κοινωνικές εκδηλώσεις, ουσιαστικά έχει παρασύρει ολόκληρη την οικονομία της χώρας σε παράλυση. 

Τα αποτελέσματα φυσικά της οικονομικής αυτής απώλειας θα μετρηθούν στο τέλος, όταν ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος της εξάπλωσης της πανδημίας.

Οι επιπτώσεις στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, στον τομέα των Δημόσιων Υπηρεσιών, αλλά κυρίως στον μικρομεσαίο επιχειρηματία και τη μεσαία τάξη όπου κινδυνεύει ούτως ή άλλως να εξαφανισθεί μετά τις απανωτές απώλειες εισοδημάτων που υπέστην από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης μέχρι και σήμερα. 

Η υψηλή φορολογία, οι λανθασμένες πολιτικές επιβολής φόρων και απώλειας εισοδημάτων, κλιματική αλλαγή, η κρίση του μεταναστευτικού και τώρα η πανδημία κοινώς Κορωνοϊός ή Κορονοϊός  ή Covid -19 ή όπως αλλιώς λέγεται.

Μήπως θα έπρεπε να επαναπροσδιορίσουμε τις πολιτικές μας και να σκεφτούμε και λίγο διαφορετικά και σύγχρονα.  Να γίνουμε σύγχρονοι της εποχής μας και ν’ ακολουθήσουμε τις νέες προκλήσεις.  Άλλωστε στην ιστορία της ανθρωπότητας ο άνθρωπος είχε την ικανότητα να επιβιώνει εξαιτίας της ευρηματικότητάς του έναντι στα σημεία των καιρών. 

Η επιστήμη έχει προχωρήσει και πρέπει να σκεφτόμαστε αισιόδοξα.  Άλλωστε ποτέ κανείς δεν μας εγγυάται ότι στη συνέχεια δεν θα υπάρξουν άλλες προκλήσεις και φόβοι για την επιβίωση της ανθρωπότητας.  Η ζωή μας είναι ένας διαρκής αγώνας επιβίωσης.

Η κλιματική αλλαγή οδηγεί ίσως τις διάφορες περιοχές σε αύξηση της θερμοκρασίας.  Αυτό ισχύει αλλά θα μπορούσε ενδεχομένως να μετατραπεί και σε μια πρόκληση για τα νησιά μας για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου όλο το χρόνο, άλλωστε η θερμοκρασία της θάλασσας όλο το χρόνο είναι ανεκτή για τον μέσο υγιή άνθρωπο σχεδόν όλους τους μήνες του χρόνου. 

Η ετήσια ενδεχομένως οικονομική δραστηριότητα θα επέφερε περισσότερη ανάπτυξη σε όλους τους τομείς.  Η καλή οικονομία λειτουργεί παράπλευρα σε όλες τις δραστηριότητες.  Παιδεία, Υγεία, Πολιτισμός, Αθλητισμός, Αγορά ακινήτων, Εμπόριο, Ναυτιλία.

Με την ανάπτυξη της οικονομίας μέσω της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, θα μπορούσαν ν’ ανευρεθούν νέοι πόροι για την προστασία του περιβάλλοντος και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς.  Άλλωστε η ομορφιά των νησιών μας πέραν από τα τοπία, το περιβάλλον, τις όμορφες θάλασσες και τον ήλιο οφείλεται και στην παρακαταθήκη της ιστορίας μας, τα μνημεία μας, τα κτήρια των κατακτητών που μας θυμίζουν πόσο άντεξε ο ελληνισμός τις δύσκολες μέρες των διάφορων περιόδων πολέμου.

Γενικά η οικονομία θα μπορούσε ν’ αναπτυχθεί σε όλους τους τομείς με έμμεσο ή άμεσο τρόπο, έτσι ώστε να καλυφθούν οι οικονομικές απώλειες εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού ή κάθε προβλήματος που πλήττει να νησιά μας κάθε φορά και κυρίως πλήττει τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και στη συνέχεια τις οικογένειές τους.

Οι αντιδράσεις από τις πολιτικές λειτουργούν αλυσιδωτά που είτε θα φέρουν θετικά είτε αρνητικά αποτελέσματα ανάλογα με το ποιος τις προκαλεί και για να γίνω πιο σαφής με το ποιος βρίσκεται στο τιμόνι αυτού του τόπου.

Το τιμόνι του τουρισμού είναι στα χέρια του καπετάνιου και για να βγει το καράβι από την τρικυμία και να καταπλεύσει σε νέες θάλασσες ώστε να μην μείνει στην απομόνωση θα πρέπει να γίνουν έξυπνοι χειρισμοί.

Άλλωστε το πεδίο είναι πλέον ελεύθερο για να σκεφτούμε και να σχεδιάσουμε όλοι μας την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου είναι απαίτηση όλων αυτών που επένδυσαν τις ζωές τους με κριτήριο τον τουρισμό.  Ο τουρισμός είναι ο κυριότερος κρίκος της οικονομικής αλυσίδας του τόπου μας.

*Η Ελένη Καραγιάννη είναι αθλήτρια Τριάθλου, Απόφοιτη Τμ. Μεσογειακών Σπουδών Πανεπιστημίου Αιγαίου, Απόφοιτη ΑΣΠΑΙΤΕ παρ. Ρόδου.