Απερρίφθη η έφεση για τα 162 στρέμματα στην Κάρπαθο

Απορρίφθηκε από το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου η έφεση που είχε ασκήσει το Ελληνικό Δημόσιο, με την οποία ζητούσε να ακυρωθεί απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, με την οποία αναγνωρίζεται σε μία κάτοικο Καρπάθου η ιδιοκτησία έκτασης 162 στρεμμάτων στην περιοχή Αρκάσα!

Σύμφωνα με πληροφορίες το δικαστήριο κάνοντας δεκτούς τους ισχυρισμούς του δικηγόρου της ιδιοκτήτριας του ακινήτου, κ. Κώστα Διακονή, απέρριψε την έφεση την οποία έκανε δεκτή μόνο ως προς τα δικαστικά έξοδα που καλούνταν να πληρώσει το Ελληνικό Δημόσιο.

Η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου είχε εκδοθεί το φθινόπωρο του 2018 και άμεσα το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε έφεση η οποία εκδικάστηκε στις αρχές Νοεμβρίου 2019 από το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου, το οποίο και εξέδωσε την παραπάνω απόφαση.

Όπως είναι γνωστό, η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης όταν ο δικηγόρος της συμπατριώτισσάς μας, κατέθεσε αγωγή στο Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου ζητώντας να αναγνωριστεί κυρία έναντι του Ελληνικού Δημοσίου.

Το αρμόδιο δικαστήριο έκανε δεκτή τη σχετική αίτηση, ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για να καταβληθούν στη συνέχεια ειδικές αποζημιώσεις. Με την ίδια απόφαση, το δικαστήριο αναγνώρισε πραγματικά επί του συνόλου της εκτάσεως, αφού έκρινε, ότι το Ελληνικό Δημόσιο ουδέποτε υπήρξε κύριος της εν λόγω εκτάσεως αλλά πάντοτε την εν λόγω έκταση την νέμοντο και την κατείχαν διανοία κυρίου η ενάγουσα και οι προκάτοχοί της.

Η εν λόγω απόφαση ήταν πολύ σημαντική καθώς είχε προηγηθεί πολύχρονη δικαστική διαμάχη με το Ελληνικό Δημόσιο αλλά και λόγω της αξίας του ακινήτου, η οποία υπολογίζεται στο ποσόν τουλάχιστον των 10.000.000 ευρώ, καθώς το ακίνητο ευρίσκεται σε μία από τις πλέον τουριστικές περιοχές της Καρπάθου, κοντά στη διάσημη παραλία του Αγίου Νικολάου της Αρκάσας. 

Μάλιστα εξαιτίας αυτού του γεγονότος, η εν λόγω έκταση είχε χαρακτηρισθεί ως ιδιαίτερης αρχαιολογικής αξίας, με πλήθος ευρημάτων, μεταξύ των οποίων τα ερείπια της βυζαντινής βασιλικής της Αγίας Σοφίας, χωρίς ωστόσο η συμπατριώτισσά μας να κατορθώσει ποτέ να αποζημιωθεί από το Ελληνικό Δημόσιο για την αναγκαστική απαλλοτρίωσή του.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η συγκεκριμένη έκταση ίσως συνιστά τη μοναδική χερσόνησο της Ελλάδας, η οποία ευρίσκεται εξ ολοκλήρου στην κυριότητα ιδιώτη και όχι του Ελληνικού Δημοσίου. 

Επίσης τονίζονταν μεταξύ άλλων, ότι  κι από νομικής απόψεως η συγκεκριμένη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου τυγχάνει ιδιαίτερα σημαντική, καθώς έλαβε θέση, κάνοντας δεκτούς τους ισχυρισμούς του συνηγόρου κ. Κώστα Διακονή, επί ενός ιδιαίτερα σημαντικού νομικού ζητήματος.

Συγκεκριμένα, έκρινε ότι στα λοιπά πλην της Ρόδου και της Κω Δωδεκάνησα, τα ακίνητα υπήρξαν πάντοτε ιδιωτικής φύσεως, δεν περιήλθαν δηλαδή στο Οθωμανικό και συνεπεία αυτού αργότερα στο Ελληνικό Δημόσιο, με συνέπεια, όταν το Δημόσιο διεκδικεί την κυριότητα ενός από αυτά να οφείλει να αποδείξει ότι αυτά του ανήκαν.