Α. Καμπουράκης: Οι αποφάσεις είναι σκληρές, αλλά είναι αναγκαίες

Σε μία «ακτινογραφία» της κατάστασης στο νησί, από πλευράς του Δήμου της Ρόδου, προχώρησαν χθες ο δήμαρχος κ. Αντώνης Καμπουράκης και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας κ. Γιώργος Τριάντος, τονίζοντας ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα και ότι η κατάσταση είναι σοβαρή γι’ αυτό απαιτείται αυξημένο αίσθημα προσωπικής ευθύνης από όλους.

Ο Δήμαρχος
«Η αλήθεια είναι ότι περνάμε εξαιρετικά πρωτόγνωρες συνθήκες και σ’ ολόκληρο τον κόσμο και στη χώρα και στον τόπο», ξεκίνησε λέγοντας ο Δήμαρχος ο οποίος δήλωσε ότι δεν είναι ευχαριστημένος μια και οι συστάσεις του ΕΟΔΥ δεν φαίνεται να γίνονται απολύτως κατανοητές από τους ροδίτες αφού τις τελευταίες τρεις ημέρες κυκλοφορούν στους δρόμους και δεν υπακούουν στις συστάσεις των ειδικών.

Επεσήμανε, στη συνέχεια, ότι έχουμε πράγματα να δούμε μπροστά μας και το πόσο λίγο θα μας στενοχωρήσουν οι επόμενες εβδομάδες εξαρτάται από την ανάληψη της προσωπικής μας ευθύνης και από τον τρόπο από τον οποίο εμείς κατανοούμε τον κίνδυνο.

Και είπε, στη συνέχεια, ο Δήμαρχος: «Πολλοί τις τελευταίες ημέρες αναρωτιούνται, άλλοι κουτσομπολεύοντας, άλλοι διασπείροντας ψευδείς ειδήσεις, άλλοι προσποιούμενοι τους ειδικούς, ότι υπήρξαν κρούσματα. Για εμάς, στον Δήμο της Ρόδου και εγώ από τη θεσμική μου ιδιότητα, οφείλω  να πω ότι, είτε υπάρχουν είτε δεν υπάρχουν, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: Η προσοχή, η πειθαρχία και η ένωσή μας, όλοι μαζί σε μία αρχή που λέει θα προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, αυτό είναι το καλό νέο το οποίο μπορεί να βγει από τις επόμενες εβδομάδες που έρχονται».

Από πλευράς Δήμου-συνέχισε ο κ. Καμπουράκης-γίνονται πολλές ενέργειες και σχεδιάζονται άλλες ωστόσο απηύθυνε έκκληση προς τους Ροδίτες και τις Ροδίτισσες να πειθαρχήσουν και να μείνουν στο σπίτι, δηλαδή να απομονωθούν.  Μάλιστα, θύμισε ότι, όταν έκλεισαν τα σχολεία ή με την ακύρωση των καρναβαλιών, πολλοί είπαν «τι κάνετε»,  όμως τώρα φαίνεται πόσο αναγκαίες ήταν οι αποφάσεις εκείνης της στιγμής. «Οι αποφάσεις είναι σκληρές αλλά είναι αναγκαίες», είπε ο Δήμαρχος και τόνισε ότι θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής σχολαστικά και δεν υπάρχει υπερβολή που αυτή τη στιγμή είναι άχρηστη.

Για το λιμάνι
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο λιμάνι, λέγοντας ότι ίσως μερικοί έχουν την εντύπωση ότι το λιμάνι ή το αεροδρόμιο της Ρόδου είναι ένα θέμα το οποίο θα μπορούσε να είναι σημείο προστριβής, όμως, τα σύνορα της χώρας δεν τα κλείνει ούτε…το δημοτικό συμβούλιο, ούτε ο Δήμαρχος ούτε το Λιμενικό Ταμείο. Ήταν κυβερνητική απόφαση για τα κρουαζιερόπλοια και τα ημερόπλοια, τόνισε.

Ακούγονται αστεία πράγματα-συνέχισε: Ότι το λιμάνι  είναι ασφαλές και ότι είναι ευθύνη του Λιμενικού Ταμείου να απαγορεύσει σε ένα καράβι. «Δεν έχουν σκεφθεί πώς θα φάνε εάν απαγορεύσεις στο καράβι, επίσης την οικονομική κρίση ως αποτέλεσμα της κρίσης που περνάμε και δεν επιτρέψει σε καράβι να εφοδιάσει το νησί μας με τρόφιμα. Δεν έχουν σκεφθεί επίσης ότι τα σύνορα της χώρας δεν είναι στο χέρι ούτε της Δημοτικής Αρχής, ούτε του Δημάρχου ούτε του Λιμενάρχη».

»Υπάρχει σοβαρότητα, αυτοπεποίθηση και βεβαιότητα ότι όπως τα κάνουμε είναι σωστά. Αυτοί που…ξύπνησαν χθες και νιώθουν ότι από την πίκρα τους, από παρέες…πικραμένων μπορούν να βγαίνουν στα ΜΜΕ ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να κρίνουν και να προτάσσουν την πίκρα τους μπροστά στη σοβαρότητα, καλό είναι να αναστείλουν αυτή τη διάθεση για επαναστατική γυμναστική και να συνταχθούν με αυτά που επιβάλουν οι ειδικοί», είπε ακόμη.

Ενέργειες Δήμου
Απηύθυνε και ο ίδιος ο Δήμαρχος έκκληση στους δημότες να μην προσέρχονται στον Δήμο και να κάνουν τις συναλλαγές που υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικά. Ακόμη, ευχαρίστησε τον κ. Τριάντο, τις υπηρεσίες, τους εργαζόμενους, «όλους αυτούς που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους καθημερινά, ζυγίζοντας την προσωπική τους υγεία με το χρέος τους», όπως είπε.

Ανέφερε, ακόμη, ότι έχει ήδη ξεκινήσει από τον Δήμο απολύμανση σε δημόσιους χώρους, στα λεωφορεία της ΡΟΔΑ, τις στάσεις, τα παγκάκια ενώ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου επιτρέπονται fast track αναθέσεις για ψεκασμούς, απολυμάνσεις, προσωπικό που ασχολείται μ’ αυτά κτλ. «Δυστυχώς, αυτά τα οποία παραλάβαμε μας λυπούν, μας απογοητεύουν», συμπλήρωσε ο κ. Καμπουράκης και ανέφερε ως παράδειγμα ότι άκουσε κριτική για ποιο λόγο να επισκεφθεί το δρόμο στο Χαράκι.

Είπε, λοιπόν, ότι κάποιοι πρέπει να επιλέξουν ποια είναι η ώρα της στείρας αντιπολίτευσης και ποια είναι η ώρα των έργων που απαιτούνται για την εξυπηρέτηση της υγείας στη Ρόδο. Όπως είπε, το νησί είναι χωρισμένο στη μέση, με έναν δρόμο που…με μολύβι μπορείς να τον ξύσεις μια και η άσφαλτος είναι λιγότερο από 2 cm, χωρίς υπόστρωμα, χωρίς να πληρεί καμία οδηγία. Είπε, μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι οι αναρμόδιοι…κάνουν κουτσομπολιό ενώ οι αρμόδιοι προσπαθούν να δουν τι θα γίνει.

Όσο αφορά στην Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσης, είπε ότι συστάθηκε επειδή απαιτείται για να εξειδικεύσει τα μέτρα και να επιμείνει στην επιβολή τους ώστε η περίοδος της κρίσης να είναι όσο το δυνατόν συντομότερη και να βρει όσο το δυνατόν περισσότερους από εμάς εδώ.

Δεν παρέλειψε, επίσης, ο Δήμαρχος να εξάρει την άψογη συνεργασία των Σωμάτων Ασφαλείας, κάτι που του μετέφερε και ο Υφυπουργός Άμυνας, κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, με τον οποίο συναντήθηκε προχθές. Πάντως, ο Δήμαρχος εμφανίστηκε απογοητευμένος από τη συμπεριφορά μερίδας πολιτών και τόνισε ότι πρέπει να πείσουν τους ροδίτες να υπακούσουν στις επιταγές της κυβέρνησης και των ειδικών.

Ο κ. Τριάντος
Καταρχάς, ο αντιδήμαρχος και ιατρός, διαβεβαίωσε ότι, μέχρι εκείνη την ώρα (σ.σ. χθες το μεσημέρι) δεν έχει επιβεβαιωθεί κανένα επίσημο κρούσμα κορωνοϊού στην περιοχή ευθύνης του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου και γενικά στον Δήμο.

Το δεύτερο, όπως είπε, είναι ότι πρέπει επιτέλους κάποια στιγμή να σταματήσει η παραπληροφόρηση για πιθανά κρούσματα κτλ. Δυνητικά, όλοι είμαστε ύποπτοι λοίμωξης από τη νόσο και τα μέτρα που λαμβάνονται είναι μ’ αυτή τη λογική. Επομένως, αυτή η διασπορά ψευδών ειδήσεων, το μόνο που κάνει είναι να δημιουργεί πανικό, να σπέρνει αμφιβολίες, να αμφισβητεί ανθρώπους που δουλεύουν και προσφέρουν, και να δημιουργεί έναν συνωστισμό είτε στα ιδιωτικά ιατρεία, είτε στα δημοτικά είτε σα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου, κάτι το οποίο οι επιταγές των υπευθύνων συνιστούν να αποφεύγεται.

Διαβεβαίωσε, στη συνέχεια, ο κ. Τριάντος ότι ο Δήμος της Ρόδου έχει κάνει όλα εκείνα τα οποία προβλέπονται και από την ΠΝΠ και από τις επιταγές του Υπουργείου και του ΕΟΔΥ για την πρόληψη και τη διάδοση των κρουσμάτων και τελικά αποδεικνύεται ότι η Ελλάδα πήρε όλα εκείνα τα μέτρα που άλλες χώρες που βιώνουν χειρότερα την πανδημία σήμερα, δεν τα είχαν λάβει έγκαιρα.

Μάλιστα, είπε, στη συνέχεια, ότι η αξία αυτών των μέτρων δεν θα γίνει αντιληπτή πριν από τα τέλη Μαρτίου γιατί ο κορωνοϊός ακολουθεί μία πορεία και η καμπύλη εξέλιξής του θα εκτιμηθεί δύο με τρεις εβδομάδες από την αρχή εφαρμογής των μέτρων.

Εκεί θα συμβούν δύο τινά: Είναι σίγουρο ότι θα ακολουθήσει μία αυξητική τάση η οποία θα φθάσει στην κορύφωσή της το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου. Και αν συνεχιστεί πάει να πει ότι κάπου κάναμε λάθος και θα πρέπει να ληφθούν νέα διορθωτικά μέτρα. Εάν εξακολουθήσει και βρίσκεται σε μια σταθερή πορεία θα πούμε ότι τα μέτρα αυτά έχουν λειτουργήσει.

Το μεγαλύτερο που πρέπει να αποκομίσουμε από αυτές τις 19 μέρες είναι ότι μένουμε σπίτι μας, να αναπτυχθεί στο έπακρο αυτή η ατομική ευθύνη, τόνισε.

Από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής
Αναφερόμενος στις μέχρι τώρα ενέργειες από τη Διεύθυνση της οποίας προΐσταται πολιτικά,   ο κ. Τριάντος είπε ότι, καταρχάς, ήδη έχουν εφαρμόσει το σύστημα της ηλεκτρικής αλληλογραφίας ή της τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Επίσης, χθες πήραν απόφαση για τα έξι δημοτικά ιατρεία ότι τις ημέρες που είναι ανοιχτά, 8-10 το πρωί θα παραλαμβάνονται από τη νοσηλεύτρια, σε ειδικό έντυπο που έχουν φτιάξει και έχουν μοιράσει, ο ΑΜΚΑ και ο αριθμός τηλεφώνου του ασθενή. Αυτό θα παραδίδεται στη νοσηλεύτρια και την επόμενη ημέρα λειτουργίας του δημοτικού ιατρείου θα πηγαίνουν και θα παραλαμβάνουν τη συνταγή τους.

Προσπαθούν μάλιστα η συνταγογράφηση να γίνεται τρίμηνη ώστε να μειώσουν τον συγχρωτισμό στα δημοτικά ιατρεία.

Αποφάσισαν, επίσης χθες, ότι οι τρόφιμοι του ΚΗΦΗ, οι οποίοι σιτίζονταν στις μονάδες του, πλέον θα μένουν στα σπίτια τους και θα γίνεται κατ’ οίκον διανομή του συσσιτίου που δικαιούνται. Ενημέρωσε, ακόμη, ότι το συσσίτιο θα διανέμεται όπως και πρώτα και όσοι το παραλάμβαναν από εκεί θα γίνεται έξω από το κτίριο με ειδική θυρίδα. Ακόμη, σε συνέχεια άλλων μέτρων του Δήμου αναστέλλουν τη λειτουργία των τεσσάρων βρεφονηπιακών σταθμών (σ.σ. Καβαρινού, Μοσχόβη, παλιό νοσοκομείο και Αγίους Αποστόλους).

Κλείνοντας, ο αντιδήμαρχος δεν παρέλειψε να πει ότι αν και δεν έχουμε κρούσματα (σ.σ. μέχρι χθες το μεσημέρι) δεν μας επιτρέπει να εφησυχάζομε αλλά ούτε μας δίνει το δικαίωμα να τρομοκρατούμε τον κόσμο γιατί το πρόβλημα είναι πάρα πολύ σοβαρό και δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί, και όλοι περιμένουν μία αύξηση των κρουσμάτων.

Άρα, ο στόχος μας είναι να στραφούμε στον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού και εκεί στοχεύουν όλα τα μέτρα που λαμβάνονται. «Για την ώρα πάμε καλά. Με τα σημερινά δεδομένα», είπε και ανέφερε ότι το νοσοκομείο είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Ο Δήμαρχος
Κλείνοντας τη συνέντευξη, είπε ο κ. Καμπουράκης: «Είναι ώρα να έχουν γνώμη όσοι έχουν γνώση, και δεν είναι ώρα παρέες πικραμένων να επιδίδονται σε ακροβασίες, σε φληναφήματα και σε εικασίες. Δεν είναι δυνατόν σοβαροί άνθρωποι που θέλουν να λένε τον εαυτό τους δημοσιογράφο, από πίκρα γα πράγματα που στενοχώρησαν τους ίδιους πριν από έξι μήνες, να έρχονται σήμερα και να λένε ότι το Λιμενικό Ταμείο έχει τη δυνατότητα να αρνηθεί σε ένα καράβι να δέσει».

Αντίθετα-συνέχισε-με την Περιφέρεια προχθές έστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό, και ο ίδιος ως Πρόεδρος της ΠΕΔ, για να μπορέσει να στηριχθεί η ακτοπλοΐα διότι τίθεται ένα μεγάλο υπαρκτό πρόβλημα και ο πρωθυπουργός επιφυλάχθηκε να απαντήσει για το πως θα διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των πλοίων που θα εφοδιάζουν τα νησιά.

«Το ζητούμενο είναι το πως θα περάσουμε με όσο το δυνατόν λιγότερα θύματα αυτή τη δοκιμασία. Η Δημοτική Αρχή αποτελείται από ανθρώπους που έχουν συναίσθηση του κινδύνου αλλά ζυγίζουν το τι είναι εφικτό, τι πρέπει και τι δεν πρέπει να γίνει», είπε.