Να μην πάει στράφι η χρονιά!

Να ολοκληρωθούν τα εγχώρια πρωταθλήματα (μεταξύ αυτών και όλα τα Ελληνικά) μέχρι και τις 30 Ιουνίου, είναι ο μεγάλος στόχος της UEFA όπως διαφάνηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βαγγέλης Γραμμένος. 

Πρόθεση δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, κορωνοϊού επιτρέποντος, είναι να μην χαθεί όλη η χρονιά και από τη στιγμή που το EURO του καλοκαιριού μεταφέρεται για το καλοκαίρι του 2021, θα υπάρχουν ελεύθερες ημερομηνίες προκειμένου να τελειώσουν τα πρωταθλήματα της κάθε χώρας. 

Όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση ότι θα το ευνοήσουν και οι συνθήκες που έχουν να κάνουν με την εξάπλωση του νέου ιού που έχει καθηλώσει στην ουσία όλο τον πλανήτη. 

Σύμφωνα με την τελευταία πληροφόρηση και χωρίς να έχει ανακοινωθεί κάτι επίσημο μέχρι και τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, αν όλα κυλήσουν ομαλά, το επόμενο διάστημα, στόχος της UEFA είναι να αρχίσει και πάλι να κυλάει η μπάλα στα εγχώρια πρωταθλήματα (μεταξύ αυτών και τα Ελληνικά), από τις 14 Απριλίου και μετά. Θα γίνονται μάλιστα αγώνες μεσοβδόμαδα, καθώς τα Σαββατοκύριακα θα πραγματοποιούνται αναμετρήσεις που θα αφορούν στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις (Europa League  και Champions League). 

Τα παραπάνω αποτελούν το πιο καλό σενάριο που μπορεί να υπάρξει για το επόμενο διάστημα αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για τι θα γίνει μέχρι τότε με την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Αναλυτικά, οι αποφάσεις που «έβγαλε» η τηλεδιάσκεψη είναι οι ακόλουθες:
1. Το τουρνουά EURO 2020 μεταφέρθηκε για το 2021 (11 Ιουνίου – 11 Ιουλίου 2021).
2. Οι φιλικοί αγώνες και τα play-off για το EURO θα αναβληθούν μέχρι τον Ιούνιο του 2020.
3. Οι προκριματικοί αγώνες για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 2021 θα διεξαχθούν σε διαφορετική ημερομηνία.
4. Τα τουρνουά EURO U21 / EURO των γυναικών που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2021, θα διεξαχθούν σε διαφορετική ημερομηνία.
5. Οι ομάδες θα υποχρεωθούν να απελευθερώσουν τους παίκτες τους για όλους τους αγώνες εθνικών ομάδων που θα γίνουν σε νέες ημερομηνίες. 

Σε ό, τι έχει να κάνει με τα εθνικά πρωταθλήματα και τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις
1. Αν η κατάσταση το επιτρέπει, θα καταβληθούν μέγιστες προσπάθειες για να ολοκληρωθούν τα εθνικά πρωταθλήματα και τα ευρωπαϊκά κύπελλα μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020.
2. Δεν θα υπάρχουν αποκλειστικές ημερομηνίες για παιχνίδια: Στα εθνικά πρωταθλήματα θα μπορούν να γίνουν στα μέσα της εβδομάδας και οι αγώνες στα ευρωπαϊκά κύπελλα τα Σαββατοκύριακα.
3. Οι ημερομηνίες των προκριματικών γύρων για τα Ευρωπαϊκά Κύπελλα κατά την περίοδο 2020/21 θα καθοριστούν ανάλογα με την ολοκλήρωση των εθνικών πρωταθλημάτων.
Επιπλέον, έχει αποφασιστεί ο τελικός του Champions League να γίνει στις 27 Ιουνίου και εκείνος του Europa League στις 24 του ίδιου μήνα.