Χριστοφής Κορωναίος: «Όχι στην εκμετάλλευση του Γεωθερμικού Πεδίου Νισύρου»

Χριστοφής Κορωναίος: «Όχι στην εκμετάλλευση του Γεωθερμικού Πεδίου Νισύρου»

Χριστοφής Κορωναίος: «Όχι στην εκμετάλλευση του Γεωθερμικού Πεδίου Νισύρου»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 408 ΦΟΡΕΣ

Την κατηγορηματική του άρνηση για την εκμετάλλευση του Γεωθερμικού Πεδίου Νισύρου, εκφράζει ο δήμαρχος του νησιού κ. Χριστοφής Κορωναίος, απαντώντας σε σχετικές πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Πιο συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

Εν μέσω της μεγαλύτερης κρίσης που περνά η πατρίδα μας και ο κόσμος ολόκληρος με την επιδημία του θανατηφόρου κορονοϊού, τις ώρες και τις μέρες που όλοι οι πολίτες προσπαθούν να προστατευθούν, άλλοι με πλάγια μέσα προσπαθούν να προωθήσουν τα δικά τους σχέδια εις βάρος των τοπικών κοινωνιών.

Η ηλεκτρονική εφημερίδα B2Green που ασχολείται με θέματα ενέργειας, παρουσίασε με πηχιαίο τίτλο την «Σύσταση εταιρείας ειδικού σκοπού από τη ΔΕΗΑΝ για την εκμετάλλευση γεωθερμικού δυναμικού σε Λέσβο, Μήλο, Κίμωλο, Πολύαιγο, Νίσυρο & Μέθανα».

Βέβαια λογαριάζουν χωρίς το νοικοκύρη, και νοικοκύρης είναι οι πολίτες των νησιών μας.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Γενικός Διευθυντής Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ, Δρ. Πέτρος Τζεφέρης υπέγραψε την "Έγκριση σύστασης ανώνυμης εταιρείας ειδικού σκοπού από τη «ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε.» για την εκμετάλλευση γεωθερμικού δυναμικού στα γεωθερμικά πεδία Λέσβου, Μήλου-Κιμώλου-Πολυαίγου, Νισύρου και Μεθάνων".

Θέλω να ενημερώσω τον κ. Τζεφέρη ότι ο νοικοκύρης της Νισύρου δια μέσου των εκπροσώπων του έχει εκφράσει την αντίθεση του στη μετατροπή της Νισύρου σε εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρισμού από γεωθερμική ενέργεια, και συγκεκριμένα από την γεωθερμική ενέργεια υψηλής ενθαλπίας που φωλιάζει στα έγκατα της Νισύρου.

Η Δημοτική αρχή που εξελέγη στις τελευταίες δημοτικές εκλογές τον περασμένο Μάϊο, έχει σημαία της την αντίθεση της στα σχέδια της ΔΕΗ για την εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου υψηλής ενθαλπίας.

Θα επαναλάβω αυτό που έχω γράψει και στο παρελθόν σε επιστολή μου προς τον Διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ κ. Ηλία Μοναχολιά, με κοινοποίηση στον τότε υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη, ότι οι θέσεις μας στο θέμα της εκμετάλλευσης του γεωθερμικού πεδίου

υψηλής ενθαλπίας στη Νίσυρο είναι ξεκάθαρες και βασισμένες όχι σε φωνασκίες και σε καφενειακές συζητήσεις αλλά σε κατά βάθος επιστημονικές αναλύσεις. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ και σε κανέναν να μετατρέψει την Νίσυρο σε εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρισμού. Το περιβάλλον της Νισύρου θα διαφυλαχτεί με οποιοδήποτε τρόπο και μέσο για να δοθεί ακέραιο στις επόμενες γενιές των Νισύριων.

Η εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου υψηλής ενθαλπίας θα προκαλέσει τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και ταυτόχρονα θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των κατοίκων με την πρόκληση σεισμικών δονήσεων λόγω της διατάραξης των ισορροπιών στο εσωτερικό της γής.

Η έγκριση σύστασης ανώνυμης εταιρείας «Γεωθερμικός Στόχος Δύο (ΙΙ) Μονοπρόσωπη Α.Ε.» από την «ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε.» για την εκμετάλλευση γεωθερμικού δυναμικού στο γεωθερμικό πεδίο της Νισύρου χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εκπροσώπων του λαού της Νισύρου δεν έχει καμμιά απολύτως εγκυρότητα.

Οι αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, της ολοκληρωμένης αξιοβίωτης ανάπτυξης, που διέπουν την Δημοτική Αρχή και πάνω στις οποίες είναι βασισμένη η ανάπτυξη της Νισύρου, είναι αρχές απαράβατες.

Γι’ αυτό απαιτώ όπως σταματήσει κάθε προσπάθεια εκ μέρους της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ για την εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου υψηλής ενθαλπίας της Νισύρου. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να θέσει σε κίνδυνο το φυσικό περιβάλλον της Νισύρου.

Διαβάστε ακόμη

Νικητιάδης για την υπόθεση αρχαιοφύλακα Νισύρου: «Να μην μείνει κλειστό το μουσείο» – Μενδώνη: «Έχουν ήδη δοθεί οι εντολές»

Νίσυρος: Νέες καταγγελίες για τη δράση του αρχαιοφύλακα

Χρ. Κορωναίος, δήμαρχος Νισύρου: Προτεραιότητα όλων να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση και να αναδειχθεί η αλήθεια των γεγονότων

Χιλιάδες κιλά υλικού απέστειλε για ανακύκλωση ο δήμος Νισύρου

Επιτυχία Νισύριων μαθητών σε πανελλήνιο μαθηματικό διαγωνισμό

O δήμος Νισύρου ιδρυτικό μέλος του "Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων"

Επίσκεψη του υφυπουργού Ναυτιλίας στη Νίσυρο για τον εορτασμό της 76ης Επετείου της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα

Δήμος Νισύρου: Η 8η του Μάρτη είναι ημέρα ορόσημο για τους αγώνες των γυναικών σε όλο τον κόσμο