Θανάσης Σταμούλης: «Μας έχουν τελειώσει τα λεφτά...»!

Θανάσης Σταμούλης: «Μας έχουν τελειώσει τα λεφτά...»!

Θανάσης Σταμούλης: «Μας έχουν τελειώσει τα λεφτά...»!

Pοδούλα Λουλουδάκη

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 9014 ΦΟΡΕΣ

Ο πρόεδρος των Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, χτυπάει καμπανάκι κινδύνου για την επιβίωση χιλιάδων ανθρώπων στον τουρισμό

Δραματική έκκληση για οικονομική στήριξη, απευθύνει προς την ηγεσία των Υπουργείων, ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου Θανάσης Σταμούλης, υπογραμμίζοντας ότι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι «δεν έχουν βρεθεί ξανά σε τόσο δύσκολη θέση».

Ο κ. Σταμούλης, ζητά παράταση της ανεργίας για όσο διάστημα τα ξενοδοχεία παραμένουν κλειστά, υποστηρίζει ότι οι ξενοδόχοι αυτή τη στιγμή είναι «άφαντοι» και καταγγέλλει ότι ξενοδοχεία απασχολούν εργαζόμενους «για καθάρισμα», χωρίς να τους έχουν προσλάβει.

Οι δηλώσεις του έρχονται δύο μέρες μετά τις διαβεβαιώσεις από το Υπουργείο Τουρισμού για παράταση δύο μηνών στην καταβολή της ανεργίας, μέτρο το οποίο, όπως υπογραμμίζει όμως ο κ. Σταμούλης, «δεν φτάνει».

«Αυτή τη στιγμή οι ξενοδοχοϋπάλληλοι βρίσκονται στην πιο άσχημη κατάσταση των τελευταίων 30 χρόνων, μου λέει. Δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει την επόμενη μέρα. Πήραμε μία διαβεβαίωση από το υπουργείο Τουρισμού για παράταση της ανεργίας μας, μέχρι 31 Μαρτίου. Έτσι, άλλοι θα πάρουν δύο μήνες ανεργία, κι άλλοι έναν, ανάλογα με το πότε έληξε η ανεργία τους. Ζητούμε να δοθεί και νέα παράταση με καταβολή ανεργίας μέχρι το τέλος Απριλίου τουλάχιστον, αφού τα ξενοδοχεία θα παραμείνουν κλειστά.

Τι σας λένε τα μέλη σας, τι μηνύματα παίρνετε;
Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, δεν μπορούν να ζήσουν. Μας έχουν τελειώσει τα λεφτά, δεν υπάρχει ούτε ευρώ για τα απαραίτητα στο σούπερ μάρκετ. Δεν θυμάμαι τέτοια πράγματα στον κλάδο μας. Ούτε με τα Μνημόνια δεν ήμασταν σε τόσο δύσκολη οικονομική κατάσταση. Ως Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, έχουμε επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας μας τον κ. Γιώργο Χότζογλου και κάνουμε συνεχείς εκκλήσεις προς τα Υπουργεία. Ζητούμε να πάρουν ανεργία κι αυτοί που δεν είχαν τις προϋποθέσεις για εφέτος και περίμεναν να ξεκινήσει η δουλειά για να δουλέψουν. Δεν είχαν δηλαδή τα 101 ένσημα, κι έμειναν εκτός ανεργίας για μερικά ένσημα.

Τι ίσχυε μέχρι σήμερα για την ανεργία;
Υπό κανονικές συνθήκες η ανεργία είναι τρίμηνη και κάποιος που είναι παντρεμένος με ένα παιδί παίρνει 400 ευρώ. Στις άλλες κατηγορίες ανεβαίνει λίγο. Ζητούμε παράταση της ανεργίας για όσο διάστημα τα ξενοδοχεία παραμένουν κλειστά.

Εσείς από την εικόνα που έχετε τι βλέπετε, πώς θα πάει το πράγμα;
Κυκλοφορούν τρομακτικά σενάρια, ο κόσμος είναι τρομοκρατημένος με τον ιό. Γίνονται πάρα πολλές ακυρώσεις. Πάρα πολλά ξενοδοχεία στα Κολύμπια είναι… Ιταλοκρατούμενα, μικρά και μεγάλα, τι θα γίνει μ’ αυτά;

Σε τοπικό επίπεδο πόσο αποδίδουν οι συζητήσεις που κάνετε με ξενοδόχος και την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου;
Οι ξενοδόχοι είναι άφαντοι, δεν βρίσκεις κανέναν. Ορισμένα ξενοδοχεία έχουνε φωνάξει τον κόσμο για καθάρισμα χωρίς να τον έχουν προσλάβει. Η Επιθεώρηση Εργασίας υπολειτουργεί. Τα γνωρίζουμε αυτά τα ξενοδοχεία ποια είναι και ποιοι είναι οι ξενοδόχοι που εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση έχουν τους υπαλλήλους να δουλεύουν ανασφάλιστοι. Δεχόμαστε πολλά τηλεφωνήματα από τα μέλη μας. Επίσης υπάρχουν ξενοδόχοι που χρωστούν από πέρυσι λεφτά στους εργαζόμενους. Τώρα εκμεταλλεύονται την κατάσταση και τους λένε: «δεν πήραμε λεφτά από τα πρακτορεία όπως είναι η κατάσταση για να σας δώσουμε τα παλιά, συνεχίστε απλήρωτοι». Κανένα πρόστιμο δεν έχει βάλει η Επιθεώρηση Εργασίας στα ξενοδοχεία αυτά.

Με την Τοπική Συλλογική Σύμβασή σας τι γίνεται, δεν έχει υπογραφεί.
Ενώ βρισκόμασταν πάρα πολύ κοντά στο να υπογράψουμε νέα σύμβαση στη Ρόδο, με αύξηση 6%, τελικά κι αυτό πήγε πίσω, κι ερχόμαστε τώρα να μην ισχύει ούτε η παλιά. Σήμερα επικοινώνησα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου τον κ. Μαρκόπουλο και του πρότεινα, λόγω της κατάστασης να υπογραφεί παράταση της υπάρχουσας Συλλογικής Σύμβασης και αναμένω την απάντηση.

Τι περιμένετε από εδώ και πέρα, κ. Πρόεδρε;
Να αποφύγουμε τα χειρότερα ως χώρα με τον ιό. Και για εμάς, τραβάνε ό,τι τραβάνε οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, να σταματήσει εδώ το κακό.

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής

Αυξημένοι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο κέντρο της Ρόδου το καλοκαίρι

Άφησε την Αδελαΐδα για να μεγαλώσει την οικογένειά της στη Λαχανιά

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το 2024 θα είναι ακόμα μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό Tουρισμό

Γ. Χατζής: Πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να συνθέσουμε ένα εθνικό σχέδιο υποδομών

Αντώνης Ζερβός: Ξεκίνησε ως «παιχνίδι» και κατέληξε ως στοίχημα με τον εαυτό μου

Ο ελληνικός Τουρισμός χρειάζεται εθνικό σχέδιο για να διατηρηθεί στην κορυφή, δηλώνει ο Γιάννης Ρέτσος