Να ενταχθούν στις πληγείσες επιχειρήσεις ζητούν οι λογιστές

Να ενταχθούν και οι λογιστές φοροτεχνικοί στις πληγείσες επιχειρήσεις από τον κορωνοϊό με όλα τα ευεργετήματά τους, ζητούν με κοινή επιστολή που έστειλαν στον πρωθυπουργό και στους συναρμόδιους υπουργούς, οι ενώσεις και σύλλογοι φοροτεχνικών ελεύθερων επαγγελματιών και λογιστών Κρήτης, Μεσσαράς, Ρόδου και περιφερειακής ενότητας Καλύμνου.

Στην επιστολή, αφού επισημαίνουν ότι στα μέτρα που ελήφθησαν για όσους επλήγησαν οικονομικά, ο κλάδος τους αγνοήθηκε επιδεικτικά, υπογραμμίζουν ότι και στην κρίση αυτή εκείνοι είναι που θα σηκώσουν το βάρος για να ασκηθεί κοινωνική και οικονομική πολιτική.

Αναλυτικά, το περιεχόμενο της επιστολής που έστειλαν η ένωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ηρακλείου, ο σύλλογος Ελεύθερων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Μεσσαράς, η Ένωση Λογιστών Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών και ο σύλλογος Λογιστών Φοροτεχνικών Π.Ε. Καλύμνου  έχει ως εξής:  

«Κύριοι,
Σε αυτή την κοινή επιστολή των τεσσάρων δυναμικών συλλόγων Λογιστών Φοροτεχνικών της νησιωτικής Ελλάδας, θα θέλαμε να σας μιλήσουμε για τα αυτονόητα. Τα αυτονόητα της κοινωνικής πολιτικής μεταξύ του κράτους και των πολιτών-φορολογούμενων του.
1o Αυτονόητο. Συνδετικός κρίκος όλων των φορολογικών μέτρων, των φορολογικών ελαφρύνσεων, της οργάνωσης του κράτους και της κοινωνική πολιτικής, είναι ο Λογιστής Φοροτεχνικός.

2o Αυτονόητο. Η Κορωνοϊκή κρίση αφορά όλους τους φορολογούμενους.
3o Αυτονόητο. Τα μέτρα που λήφθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αφορούν επιχειρήσεις όπου εξυπηρετούσαν κόσμο ώστε να αποτραπεί η διασπορά του ιού.
4o Αυτονόητο. Σε ένα «πόλεμο», με αόρατο εχθρό που λέγεται Κορωνοϊός, οι συνέπειες είναι πολύπλευρες. Το κοινωνικό κράτος έχει στη φαρέτρα του τους ιατρούς, τους νοσηλευτές και τα σώματα ασφαλείας. Η κοινωνική όμως πολιτική έχει ως μέσο την πλατφόρμα δηλώσεων στην οποία, βρίσκεται πάντα ένας Λογιστής – Φοροτεχνικός για να την συμπληρώσει.

5o Αυτονόητο. Οι λογιστές Φοροτεχνικοί σε κάθε κρίση έβαλαν πλάτη, ώστε να συγκροτηθεί σωστά η κάθε οργανωτική απόφαση του κράτους μας.
6o Αυτονόητο. Σε κάθε κατάστημα που με δική σας προνοιακή απόφαση έχει κλείσει, πλήττεται και το χονδρικό εμπόριο, και οι μεταφορικές εταιρείες αλλά και ο Λογιστής-Φοροτεχνικός.
7o Αυτονόητο. Πώς μας θεωρείτε επάγγελμα που δεν έχει πληγεί, όταν μετά το κλείσιμο των καταστημάτων Λιανικής δεν εισπράττουμε τις μηνιαίες αμοιβές μας;

8o Αυτονόητο. Εμείς οι Λογιστές Φοροτεχνικοί, σε τουριστικές περιοχές (που έχουν μεγάλη συμμετοχή στο ΑΕΠ), πως θα διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας μας με τουριστική περίοδο 2 μηνών (και αν...).
9o Αυτονόητο. Το σύνολο των επιχειρήσεων και των εργαζομένων θα στραφεί στους Λογιστές - Φοροτεχνικούς, για να υποβάλλουν το πλήθος των νέων απαιτήσεων (άδεια ειδικού σκοπού, δήλωση αναστολής δραστηριότητας κ.λπ.).
Κύριοι, στα μέτρα που λάβατε για τους οικονομικά πληγέντες από αυτή την κρίση, αγνοήσατε επιδεικτικά τους Λογιστές Φοροτεχνικούς. Τους «συνεργάτες» σας.

Όπως λοιπόν, θεωρούμε αυτονόητο σε αυτή την νέα κρίση θα σηκώσουμε και πάλι το βάρος, ώστε να στηρίξουμε τους πελάτες μας, το προσωπικό τους και την ιδιωτική πελατεία μας, πρέπει όμως και εσείς να θεωρήσετε αυτονόητο ότι «χωρίς τους Λογιστές Φοροτεχνικούς» δεν μπορεί να ασκηθεί κοινωνική και οικονομική πολιτική.

Στον Νομό Ηρακλείου, όπως γνωρίζετε, έχει νοσήσει συνάδελφός μας. Έκανε το «λάθος», κάτι που δεν προβλέπει ο Νόμος, να νοσήσει με τον ιό.    Το κοινωνικό μας κράτος λοιπόν δεν σκέφτηκε ότι οι Λογιστές – Φοροτεχνικοί είναι άνθρωποι. Αγνοήθηκαν με τους προηγούμενους Νόμους και δεν παρατείνονται οι προθεσμίες για λόγους ανωτέρας βίας. Σήμερα και σε αυτό τον πόλεμο που ζούμε, μας αγνοείτε ακόμα μια φορά. Δεν μας έχετε θεωρήσει πληγέντες.

Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση που θεωρείτε τον άμεσο συνεργάτη σας ως αναλώσιμο, σας ενημερώνουμε πως στα γραφεία μας υπάρχουν υπάλληλοι. Φυσικά, ούτε αυτοί είναι πληγέντες, λόγω ότι αν πάρουν την ειδική άδεια, που δικαιωματικά δικαιούνται, δεν δύναται να εκπληρώσουμε τις δηλωτικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων – φορολογουμένων.

Κύριοι, δεν ζητάμε να κλείσουν τα Λογιστικά – Φοροτεχνικά μας γραφεία. Δεν γίνεται όπως αναφέραμε να κλείσει ο συνδετικός κρίκος μεταξύ κράτους και πολιτών. Εντάξτε μας όμως στους πληγέντες και δώστε δικαίωμα σε εμάς και στο προσωπικό μας να κρατήσουμε τις προφυλάξεις που χρειάζεται ώστε να είμαστε καλά στην υγεία μας.
Έχετε σκεφτεί πως αν νοσήσει μεγάλο ποσοστό Λογιστών – Φοροτεχνικών, θα έχει ως συνέπεια την κατάρρευση κάθε κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής;

Τα Λογιστικά Γραφεία ανήκουν στις επιχειρήσεις που δεν έκλεισαν από τις πρόσφατες Υπουργικές Αποφάσεις, έχουν όμως μεγάλο μέρος πελατών που έκλεισαν και βεβαίως σταμάτησαν οι εισπράξεις. Δεν πρέπει συνεπώς να παραβλέψετε πως και οι λειτουργούσες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν παρόμοιες ασφυκτικές πιέσεις δηλωτικών υποχρεώσεων που γίνονται από Λογιστές - Φοροτεχνικούς.

Κύριοι, ζητάμε να ενταχθούν οι Λογιστές-Φοροτεχνικοί στις πληγείσες επιχειρήσεις με όλα τα ευεργετήματά τους όπως την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών, αποδοχών των εργαζομένων, επαγγελματικών δανείων κ.λπ. Την παράταση των Δηλωτικών Φορολογικών – Ασφαλιστικών Υποχρεώσεων για το διάστημα που δεν λειτουργεί η αγορά ώστε να εργαστούμε με περισσότερη ασφάλεια.
Συντασσόμαστε στις προτάσεις του Ο.Ε.Ε. και της Π.Ο.Φ.Ε.Ε οι οποίες μας καλύπτουν πλήρως.


Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτές οι στιγμές είναι δύσκολες και προέχει η ανθρώπινη υγεία. Όμως στην πυραμίδα αξιών, βρίσκεται και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Αυτή τη στιγμή ο κλάδος μας θα κληθεί να σηκώσει ένα τεράστιο βάρος το προσεχές διάστημα. Απαιτούμε ισονομία αξιοκρατία και δικαιοσύνη.

Με τιμή
Το Δ.Σ. της Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου
Με τιμή
Το Δ.Σ. Σ.Λ.Φ.Π.Ε. Καλύμνου
Με τιμή
Το Δ.Σ. της Ε.Φ.Ε.Ε. Ηρακλείου
Με τιμή
Το Δ.Σ. της Σ.Ε.Ε.Λ.Φ. Μεσσαράς».