Είμαστε σε πόλεμο και δεν πρέπει να τον «φορτωθούν» μόνο οι εργαζόμενοι

«Είμαστε σε πόλεμο και τον πόλεμο αυτό δεν θα τον φορτωθεί μόνο η μεριά των εργαζομένων!», ξεκαθαρίζει ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Παναγιώτης Εγγλέζος, περιγράφοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τους εργαζόμενους της περιοχής μας, μετά και τα μέτρα στήριξης που εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση για επιχειρήσεις και εργαζόμενους που πλήττονται λόγω του κορωνοϊού.

Σε δηλώσεις του χθες, ο κ. Εγγλέζος, καταρχάς, αναφέρθηκε στο υπόμνημα που έστειλαν στους αρμόδιους Υπουργούς τα Εργατικά Κέντρα Ρόδου και Κρήτης καθώς από την πρώτη ημέρα έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια ώστε στις εξαγγελίες των μέτρων της κυβέρνησης να συμπεριληφθεί  η πλειοψηφία των εργαζομένων.

Η πρώτη παρέμβασή τους έγινε την περασμένη Τετάρτη, με τα πρώτα μέτρα  που εξήγγειλαν ο Υπουργός Εργασίας και το Υπουργείο Τουρισμού σε ό,τι έχει να κάνει με τα επιδόματα ανεργίας. Με το άκουσμα ότι δεν συμπεριλαμβάνονταν σ’ αυτά οι εργαζόμενοι που οι ανεργίες τους ήταν τρίμηνες και είχαν λήξει από την αρχή του χρόνου, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον συμπατριώτη μας Υφυπουργό Τουρισμού, κ. Μάνο Κόνσολα-τον οποίο και ευχαρίστησε δημόσια για την άμεση ανταπόκρισή του-προκάλεσαν παρέμβασή του προς τον Υπουργό Εργασίας ο οποίος και διευθέτησε το θέμα. Μετά απ’ αυτό, στα επιδόματα ανεργίας που είχαν λήξει και στη δίμηνη παράταση, θα συμπεριληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι που η ανεργία τους είχε λήξει από την 1η  Ιανουαρίου του 2020. 

Η απόφαση έχει ήδη αναρτηθεί  και σ’ αυτήν περιλαμβάνονται όλοι οι άνεργοι που είχαν δικαίωμα στο επίδομα ανεργίας και η ανεργία τους λήγει από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και σήμερα. Ο Πρόεδρος του ΕΚΡ χαρακτηρίζει ικανοποιητικά τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν καθώς τα αντανακλαστικά ήταν  άμεσα ενώ οι παρεμβάσεις των  Εργατικών Κέντρων, των Συνδικάτων και των Σωματείων θεωρεί ότι στο μεγαλύτερο βαθμό έχουν εισακουστεί.

Χθες ετοιμάζονταν να στείλουν ακόμα ένα υπόμνημα στο Υπουργείο Εργασίας,  ζητώντας να ολοκληρωθεί η κάλυψη όλων των εργαζομένων και η αδικία που υφίσταται αυτή τη στιγμή και για την περιοχή μας αλλά και για την περιοχή της Κρήτης, να συμπεριληφθούν δηλαδή και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι.

Όπως εξήγησε ο κ. Εγγλέζος, στις διατάξεις που έχουν ανακοινωθεί, δεν έχουν υπολογιστεί μέχρι στιγμής στη δίμηνη παράταση στο επίδομα ανεργίας, οι εργαζόμενοι που δεν είχαν τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων για να ενταχθούν  την προηγούμενη σεζόν στο επίδομα ανεργίας, όπως και οι μακροχρόνια άνεργοι, οι οποίοι αυτή τη στιγμή είναι «στον αέρα».

Εκείνο που ζητάει λοιπόν το ΕΚΡ,  είναι να δοθεί το επίδομα ανεργίας ή το έκτακτο βοήθημα των 800 ευρώ και για τη συγκεκριμένη κατηγορία, όπως επίσης δεν έχει γίνει καμία πρόβλεψη για τα επαγγέλματα της οικοδομής που αυτή τη στιγμή είναι πάρα πολλά εκείνα που πλήττονται. 

«Τότε, πλέον, μπορούμε να μιλάμε ότι η κάλυψη των εργαζομένων έχει γίνει για το μεγαλύτερο δυνατόν ποσοστό και τυγχάνουν της προστασίας που αυτή τη στιγμή παρέχει η κυβέρνηση μέσα από σειρά μέτρων τα οποία και εγώ αλλά και οι συνομιλητές μου στα Εργατικά Κέντρα Κρήτης και τη ΓΣΕΕ θεωρούν ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο κ. Εγγλέζος και συμπλήρωσε: «Βέβαια, κανείς μα κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα γίνει αύριο. Γι’ αυτό καθημερινά αντιμετωπίζουμε κάτι καινούργιο που βγαίνει».

Σ’ αυτό το σημείο απηύθυνε έκκληση  προς τους εργαζόμενους της Ρόδου ότι εάν διαπιστώσουν ότι εξαιρούνται από τις εξαγγελίες, να απευθυνθούν άμεσα στο ΕΚΡ ή τα Σωματεία τους και να ζητήσουν να ληφθεί μέριμνα ώστε να περιληφθούν και αυτοί αφού δυστυχώς δεν μπορούν να γνωρίζουν όλες τις κατηγορίες εργαζομένων, τη μορφή εργασίας τους κτλ. Θεωρούν, όμως, ότι με την παρέμβασή τους αυτή, καλύπτεται  η πλειοψηφία των εργαζομένων.

Σημαντικό θέμα για την περιοχή μας, όπως και για τη χώρα-και θα υποβάλουν σχετικό αίτημα στους αρμόδιους-είναι να υπάρξει μεγάλη μέριμνα στη λειτουργία των σούπερ-μάρκετ, να σταματήσουν να δουλεύουν οι άνθρωποι εκεί 13 και 14 ώρες την ημέρα, όπως και να σταματήσει η λειτουργία της Κυριακής αφού, όπως λέει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΕΚΡ «είναι απάνθρωπο τόσες ώρες επί επτά ημέρες. Ναι, να γίνει διεύρυνση του ωραρίου, αλλά να γίνει και πρόσληψη προσωπικού ώστε να μην καταστρατηγείται το οκτάωρο», λέει και συμπληρώνει:

«Πρέπει να προστατεύονται αυτή τη στιγμή οι κλάδοι που βρίσκονται εκεί για να μας εξυπηρετήσουν». Όπως τονίζει, δεν μπορούν οι εργαζόμενοι να είναι απροστάτευτοι και να κυκλοφορούν χωρίς γάντια, μάσκες και αντισηπτικά, τη στιγμή που συναναστρέφονται χιλιάδες κόσμου.

Μάλιστα, είχε καταθέσει αίτημα στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου  και σε όλους τους αρμόδιους φορείς και τους παρακάλεσε να επιτηρήσουν οι ίδιοι της επιχειρήσεις που είναι ανοιχτές και να επιβάλουν στους εργοδότες να εφαρμόσουν τα μέτρα προστασίας στους εργαζόμενους.

Σχετικά με την περίπτωση που οι επιχειρήσεις παραμένουν ανοιχτές αλλά έχουν δραματική μείωση του τζίρου τους, όπως είπε, με το σχέδιο νόμου έχει προβλεφθεί ότι οι προβληματικές επιχειρήσεις με τη μείωση του τζίρου τους θα λάβουν και αυτές επίδομα ως επιχειρηματίες.  

«Άρα, λοιπόν, δεν υπάρχει δικαιολογία ότι επειδή έχω μείωση του τζίρου μου διώχνω κόσμο ή απολύω τους εργαζόμενούς μου. Είναι ξεκάθαρη η διάταξη και το ΦΕΚ που θα βγει το λέει  ξεκάθαρα ότι και οι προβληματικές επιχειρήσεις που έχουν μείωση τζίρου, οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει, όλες αυτές θα πάρουν το επίδομα αυτό, όπως και οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε προβληματικές επιχειρήσεις, και αυτοί θα αμειφθούν κανονικά. Άρα, λοιπόν, και κάνω έκκληση στους εργοδότες:

Να σταματήσουν να εκβιάζουν τους εργαζόμενους λόγω της κρίσης, να σταματήσουν να απειλούν με απόλυση ή να ολοκληρώνουν απολύσεις. Καμία απόλυση δεν έχει ισχύ. Μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, οποιαδήποτε απόλυση γίνει από εδώ και στο εξής θεωρείται άκυρη».

Σύμφωνα με τον κ. Εγγλέζο, είναι σημαντικό αυτό γιατί αντιμετωπίσαμε καταστάσεις και στην περιοχή μας με πολλούς εργοδότες οι οποίοι είτε κάνουν διακοπή της σύμβασης εργασίας στους εργαζόμενους ή τους απολύουν ή τους αναγκάζουν να δηλώσουν οικειοθελή αποχώρηση. «Κανένας εργαζόμενος αυτή τη στιγμή να μην υπογράψει το παραμικρό, καμία απόλυση δεν είναι έγκυρη, βάσει του Π.Δ. και βάσει της ΚΥΑ που έχει δημοσιευτεί», τονίζει.

Εξηγεί, ακόμη, ο Πρόεδρος του ΕΚΡ, ότι η επιχείρηση, για να μπει στην κατηγορία της επιδότησης πρέπει να απασχολεί τους εργαζόμενους. «Όποιος εργοδότης απολύσει ή κάνει αναστολή της εργασίας τους δεν θα μπει στην επιδότηση τη συγκεκριμένη. Είναι ξεκάθαρη η νομοθεσία. Άρα λοιπόν, δεν έχει κανένα νόημα να διώξουν εργαζόμενο», είπε χαρακτηρίζοντας πολύ ικανοποιητικό αυτό το μέτρο.

Ανέφερε, ακόμη, ότι από την αρχή Μαρτίου, όταν ξεκίνησε η κρίση, έχουμε πολλές απολύσεις και πολλές τέτοιες καταγγελίες, ωστόσο το ποσοστό αυτή τη στιγμή στην περιοχή μας, ευτυχώς, είναι περιορισμένο. Οι ίδιοι μάλιστα πραγματοποίησαν αυτοψία σε τέσσερις επιχειρήσεις και απέτρεψαν πέντε απολύσεις. Η εικόνα που έχουν, μέχρι στιγμής, είναι ότι στην περιοχή μας αυτή τη στιγμή είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις αυτές, ωστόσο υπάρχει η ειδοποίηση στους εργαζόμενους για αναστολή της σύμβασής τους. «Τους προειδοποιούμε, λοιπόν, ότι αυτά είναι παράνομα. Αν εφαρμόσουν αυτή τη σκέψη δεν θα ενταχθούν στην επιδότηση», διαμηνύει ο Πρόεδρος του ΕΚΡ.

Για τη «μαύρη» εργασία
«Δυστυχώς, όσοι εργάζονται με «μαύρη» εργασία, δεν μπορούμε να τους εντάξουμε σε κανένα μέτρο διότι δεν φαίνονται πουθενά…Είναι αυτό που φωνάζουμε τόσα χρόνια και προσπαθούμε σαν Εργατικά Κέντρα και Σωματεία να αποτρέψουμε τη «μαύρη» εργασία. Δυστυχώς, ερχόμαστε σε μία τέτοια συγκυρία και αποδεικνύεται ότι η “μαύρη” εργασία η οποία δεν φαίνεται πουθενά, είναι αδήλωτη, δεν μπορούν να ενταχθούν σε καμία κατηγορία αυτοί οι άνθρωποι», λέει ο κ. Εγγλέζος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όμως, ευτυχώς, στην περιοχή μας, αυτή την περίοδο, που δεν έχει ανοίξει η σεζόν, είναι μικρά τα ποσοστά αδήλωτης εργασίας-αν και υπάρχουν και εδώ. Από τα στοιχεία και τα ερωτήματα είχε αυτό το τριήμερο, συμπέρανε ότι είναι μικρό το ποσοστό.

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος του ΕΚΡ καλεί όλους τους εργαζόμενους, εάν μία κατηγορία δεν υπάγεται στα μέτρα, να απευθυνθούν στο ΕΚΡ, ώστε να τους συμπεριλάβουν στο αίτημα και να μην υπογράφουν καμία απόλυση ή οικειοθελή αποχώρηση γιατί είναι παράνομο, και προς τους εργοδότες να σεβαστούν την κατάσταση που βιώνει αυτή τη στιγμή η χώρα.

«Είμαστε σε πόλεμο και τον πόλεμο αυτό δεν θα τον φορτωθεί μόνο η μεριά των εργαζομένων», καταλήγει ο Πρόεδρος του ΕΚΡ.

Το υπόμνημα
Ειδικότερα, στο υπόμνημα που απέστειλαν τα Εργατικά Κέντρα Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων, Λασιθίου και Ρόδου προς τους Υπουργούς Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση, Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνη Γεωργιάδη και Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη, η οποία κοινοποιήθηκε και στους βουλευτές όλων των νομών, αναφέρουν τα εξής

«Αξιότιμοι  κύριοι υπουργοί, 
Τα Εργατικά Κέντρα Κρήτης και Ρόδου ζητούν άμεσα να μεριμνήσετε ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης  κάλυψη στο σύνολο των εργαζομένων .στις περιοχές μας που δεν συμπεριλαμβάνονται καθόλου στα μέτρα προστασίας που εξαγγέλθηκαν και που ο ίδιος ο πρωθυπουργός τόνισε ότι κανείς εργαζόμενος δεν θα μείνει απροστάτευτος 

Ειδικά ζητάμε να συμπεριληφθούν στα μέτρα και στην επέκταση του επιδόματος ή της παράτασης δίμηνης ανεργίας στους μακροχρόνια ανέργους, στους εργαζόμενους που δεν κατάφεραν την προηγούμενη σεζόν να συμπληρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων για να ενταχθούν στο ταμείο ανεργίας καθώς και όσους η ανεργία έχει λήξει πριν τον Δεκέμβριο, όπως  και σε αυτούς που αναγκάστηκαν σε απολύσεις ή οικιοθελείς αποχωρήσεις η άδειες άνευ αποδοχών. Να καταβληθεί το Δώρο του Πάσχα και στις καθαρίστριες που εργάζονται στα Νοσοκομεία.

Να υπάρξει επίσης  μέριμνα και να δοθεί το επίδομα της οικονομικής ενίσχυσης στους εργαζόμενους στην οικοδομή και των συναφών επαγγελμάτων της. Τα επαγγέλματα της οικοδομής είναι πολλά, όπως οικοδόμοι, σοβατζήδες, σιδεράδες, πλακατζήδες, ελαιοχρωματιστές και πολλοί άλλοι, που στην παρούσα φάση έχουν πληγεί  σε μεγάλο βαθμό .

Ευελπιστούμε στην άμεση αποκατάσταση της αδικίας και την υλοποίηση του δίκαιου αιτήματός μας.
Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση».