Τεράστιο πρόβλημα με τους εκπαιδευτικούς που διαμένουν σε ξενοδοχεία στη Ρόδο

Την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων φορέων και υπουργείων  ζήτησαν χθες με επιστολή τους οι εκπρόσωποι του συλλόγου καθηγητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του νομού μας, προκειμένου να δοθεί άμεση λύση για τους 300 και πλέον συναδέλφους τους που υπηρετούν στα νησιά μας και οι οποίοι διαμένουν σε μικρά ξενοδοχεία ή σε ενοικιαζόμενα δωμάτια τα οποία όμως υποχρεώνονται σε κλείσιμο με αφορμή τα έκτακτα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Στην επιστολή που υπογράφεται από τον πρόεδρο κο Ανδρέα Μαρίνο και τον Γενικό Γραμματέα της Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου κο Θεόδωρο Ξάφη, αναφέρεται συγκεκριμένα:  «Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη των αρμόδιων υπουργείων   και γενικά της κυβέρνησης  πως στα ξενοδοχεία με 12μηνη λειτουργία για τα οποία αποφασίστηκε αιφνιδίως το κλείσιμό τους ως 30/4, διαμένει ένας μεγάλος αριθμός αναπληρωτών και μόνιμων εκπαιδευτικών. Συγκεκριμένα,  αναφερόμαστε στην περιοχή της Δωδεκανήσου όπου απασχολείται πολύ μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών.
Η απόφασή σας για κλείσιμο αυτών των ξενοδοχείων θα οδηγήσει στην αναγκαστική φυγή όλων αυτών των εκπαιδευτικών οι οποίοι ενώ παραμένουν στη βάση εργασίας τους θα υποχρεωθούν σε επιστροφή στον τόπο κατοικίας τους. Το μήνυμα «μείνετε στο σπίτι και μην μετακινείστε άσκοπα» καταργείται αυτόματα και οδηγείτε ένα πολύ μεγάλο πλήθος σε αναγκαστικές μετακινήσεις. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί συμπλεύσανε με τις παροτρύνσεις  του κράτους και  της υπηρεσίας και παρέμειναν στον τόπο κατοικίας τους με σκοπό την αποφυγή της διασποράς του ιού. Με την απόφαση αυτή τους εξαναγκάζετε να οδηγηθούν σε αυτό ακριβώς: στη διασπορά του ιού. Τα ξενοδοχεία, από τα οποία τους εξωθούνται  σε φυγή είναι εδώ και μήνες το σπίτι τους. Το σπίτι από το οποίο διατυμπανίζετε και φωνάζετε να μην αφήνουν οι πολίτες για κανέναν λόγο. Και τώρα τον λόγο τον επιβάλλετε εσείς;»

Άμεση παρέμβαση της υπουργού
Ανοικτή γραμμή έχει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας με το υπουργείο Τουρισμού, προκειμένου να ληφθεί μέριμνα για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, που διαμένουν σε ξενοδοχεία και λόγω της αναστολής λειτουργίας τους με κυβερνητική απόφαση, θα πρέπει να αναζητήσουν άλλη στέγη. Σύμφωνα με πληροφορίες,  το υπουργείο Παιδείας ζήτησε από το υπουργείο Τουρισμού να εφαρμοστεί και για τους αναπληρωτές ό,τι ισχύει και για τα σώματα ασφαλείας, που υπηρετούν στη Θράκη και στα νησιά. Το ζήτημα έχει τεθεί στη Διυπουργική Επιτροπή και στην Πολιτική Προστασία προκειμένου να ρυθμισετί το θέμα των δημόσιων υπαλλήλων και εκπαιδευτικών που διαμένουν σε ξενοδοχεία.
Για το θέμα έθεσε στην  πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και το ΔΣ της ΔΟΕ.