«Τρεις εισίν ικανοί...»

Γράφει ο Θανάσης Καραναστάσης

 

Δεν υπήρχε στην αρχαία Ελλάδα η δυνατότητα της κατ’ οίκον αφόδευσης. Η δουλειά γινόταν στην ύπαιθρο. Κι επειδή δεν είχε ανακαλυφθεί ακόμη το χαρτί υγείας οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν πέτρες!

Μας το λέει με ιδιαίτερη σαφήνεια ο Αριστοφάνης: «τρεις εισίν ικανοί τον πρωκτόν απομάξαι λίθοι».

Δεν ενθυμούμαι σε ποιο έργο του το αναφέρει, αλλά δεν έχει σημασία. Το σημαντικό είναι ότι από την εποχή του μεγάλου κωμωδιογράφου έως τις μέρες μας άλλαξαν πολύ τα πράγματα στη ζωή μας.

Σήμερα έχουμε πολλές ανέσεις. Επιπλέον, διαθέτουμε και χαρτί υγείας! Αυτό όμως που με απασχολεί τώρα είναι να βρω μια εξήγηση για τη σπουδή των ανθρώπων, Ελλήνων και ξένων, να προμηθευτούν μεγάλες ποσότητες του προϊόντος αυτού.

Τι τους σπρώχνει ν’ αδειάζουν τα ράφια των μεγάλων καταστημάτων; Φοβούνται άραγε ότι ο κορωνοϊός προκαλεί και διάρροιες;

Στην Ολλανδία αναγκάστηκε ο πρωθυπουργός της χώρας να διαβεβαιώσει τους συμπατριώτες του ότι τα αποθέματα σε χαρτί υγείας αρκούν για μια δεκαετία.

Τέτοια ...επένδυση ποιος μπορούσε να τη φανταστεί μέχρι σήμερα;

Επειδή πάντως υπάρχει ο φόβος για την έλλειψη αγαθών πρώτης ανάγκης, καλά θα κάνουμε να προμηθευτούμε οδοντογλυφίδες και φυστικοβούτυρο, είδη τα οποία πιθανότατα θα εξαντληθούν σύντομα.

Πώς θα επιβιώσουμε χωρίς αυτά; Είναι κάτι που με ανησυχεί και οφείλω να το πω δημόσια.