Κορωνοϊός: Σχέδια έκτακτης ανάγκης στη Γερμανία λόγω έλλειψης  ιατρών και νοσηλευτών

Την ίδια στιγμή που στη χώρα μας εξαγγέλθηκαν πριν από λίγες ημέρες 2.000 προσλήψεις ιατρών, στη Γερμανία καταστρώνονται ήδη σχέδια έκτακτης ανάγκης λόγω των σοβαρών προβλημάτων από τον κορωνοϊό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει σθεναρά μετά και από το πρόσφατο τηλεοπτικό διάγγελμα, ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας.

Και αυτό γιατί δεν έχουμε ακόμη ξεκάθαρη εικόνα για τα αδιευκρίνιστης προέλευσης κρούσματα. Τα ελληνικά νοσοκομεία, πάντως φαίνεται να μην έχουν ακόμη επιβαρυνθεί από τον κορωνοϊό, η δε κυβέρνηση ισχυρίζεται πως ακόμη δεν υπάρχουν οι μεγάλες ελλείψεις σε ιατρο-νοσηλευτικό προσωπικό, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στη Γερμανία, σε πλήρη αντίθεση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των νοσοκομειακών ιατρών και νοσηλευτών.  

Πράγματι λοιπόν, στα γερμανικά  νοσοκομεία και τις κλινικές  υπάρχει όντως έλλειψη σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Αυτό ίσχυε και πριν από την πανδημία του κορωνοϊού.

Τώρα, με το ξέσπασμα του Covid-19, οι ανάγκες μεγαλώνουν και οι γερμανικές υγειονομικές Αρχές επεξεργάζονται ήδη σχέδια έκτακτης ανάγκης για τα νοσοκομεία, όπου μεταξύ άλλων προβλέπονται ακόμη και η περίθαλψη ασθενών σε ξενοδοχεία ή μη εξοπλισμένες αίθουσες. Με λίγα λόγια αδιάφορο πού οι ασθενείς θα μεταφέρονται, αρκεί να περιθάλπονται, κάτι που φυσικά απαιτεί πρόσθετο ιατρο-νοσηλευτικό προσωπικό.

Σύμφωνα με έρευνες για τις ελλείψεις σε ιατρο-νοσηλευτικό προσωπικό στα γερμανικά Νοσοκομεία και τις κλινικές, μόνο το 2019 υπήρχε ανάγκη για 20.000 εξειδικευμένο προσωπικό που θα μπορούσε να καλύψει τα υπάρχοντα κενά. Ιδιαίτερα στον τομέα της εντατικής νοσηλείας υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις και κενές θέσεις, κάτι που έχει ως συνέπεια να μην μπορούν να πιαστούν ήδη έτοιμα κρεβάτια στις κλινικές.  

Σε ορισμένες περιοχές της Γερμανίας, τα νοσοκομεία προσφέρουν  μέχρι και 15.000 ως μισθολογικό πριμ για εξειδικευμένο προσωπικό. Με αφορμή την κρίση του κορωνοϊού, εκπρόσωποι των γερμανικών νοσοκομείων, της πολιτικής και άλλων επαγγελματικών ομάδων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι θα υπάρξουν περαιτέρω ελλείψεις στο μέλλον.

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Jens Spahn, έκανε έκκληση τις τελευταίες ημέρες για  πρόσθετο προσωπικό. Ο πρόεδρος του γερμανικού ιατρικού συλλόγου, Klaus Reinhardt, πρότεινε μάλιστα να επαναδραστηριοποιηθούν οι συνταξιούχοι ιατροί με τη συμβολή και των φοιτητών ιατρικής.

Το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει online πρωτοβουλία μέσω facebook από  την ομάδα "medis vs. COVID-19", στην οποία μέχρι στιγμής έχουν δικτυωθεί 10.000 φοιτητές ιατρικής, ανταλλάσσοντας πληροφορίες και εκκλήσεις των κλινικών. Οι φοιτητές αυτοί θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ιατρούς και να ανακουφίσουν σημαντικά το εξειδικευμένο προσωπικό.

Ίσως αυτές να αποτελούν  κάποιες ιδέες που θα πρέπει να επεξεργαστεί το ελληνικό υπουργείο Υγείας και κατ’ επέκταση η κυβέρνηση. Πολλοί όμως ιατροί και καθηγητές πολιτικής Υγείας, αμφισβητούν ότι οι ηλικιωμένοι ιατροί μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτή την έκτακτη κατάσταση, μιας και οι ίδιοι λόγω ηλικίας ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.