Ο Μαραθώνιος Ρόδου ως υπόδειγμα συνεργασίας

Ένα από τα σημαντικότερα εγχειρήματα στη διοργάνωση αθλητικών συναντήσεων διεθνούς βεληνεκούς στο Νότιο Αιγαίο είναι ο Μαραθώνιος Ρόδου κι εδώ και εφτά χρόνια αποτελεί ένα συν στο πεδίο της προσπάθειας για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Όπως έχει αναφερθεί και παλαιότερα, η συνάντηση αυτή δεν ήταν ένα ευκαιριακό φαινόμενο ή μια κίνηση εντυπωσιασμού και προβολής συγκεκριμένων προσώπων. Από το 2014 με την πρωτοβουλία της τότε αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, Μαριέτας Παπαβασιλείου και μιας ομάδας σημαντικών ανθρώπων του αθλητισμού του νησιού μας, ο Μαραθώνιος Ρόδου συνεχώς αναβαθμίζεται και είναι πια πόλος έλξης γι’ αρκετούς δρομείς από δεκάδες χώρες του κόσμου. 

Κάθε χρόνο ο αγώνας αποκτά νέους υποστηρικτές που δεν έχουν να κάνουν μόνο με την οικονομική ενίσχυση μέσω των τοπικών και όχι μόνο επιχειρήσεων. Κάθε τομέας για την ανάδειξη του Μαραθωνίου Ρόδου αναπτύσσεται ταχέως και δίνει επιπλέον πόντους επιτυχίας, προσελκύοντας και νέα άτομα, ώστε να γίνουν μέλη μιας σημαντικής ομάδας.

Πέραν από το τεχνικό κομμάτι με τον σχεδιασμό από ειδικούς μιας διαδρομής επίπεδης χωρίς ανηφόρια στην πόλη με αφετηρία και τερματισμό στο ίδιο σημείο, όπως επιτάσσει η σύγχρονη… μόδα των αγώνων αντοχής, υπάρχουν οι κινήσεις για την προβολή και τον εθελοντισμό. 

Αυτό σημαίνει πως ελεύθεροι επαγγελματίες, εξειδικευμένοι στους παραπάνω τομείς, αξιοποιούνται και προσφέρουν για τη συνεχή ανάπτυξη του αγώνα, ενώ και αρκετός κόσμος έχει κινητοποιηθεί, για να προσφέρει τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς, δείχνοντας πως η διοργάνωση μπορεί να φτάσει πολύ ψηλά χρόνο με το χρόνο.

Όλη αυτή η κινητοποίηση των επιχειρηματιών κι ελευθέρων επαγγελματιών αλλά και των εθελοντών είναι το μυστικό της επιτυχίας, αφού υπήρχαν αρκετοί πριν εφτά χρόνια που πίστευαν πως ήταν… θέμα χρόνου να δοθεί ένα τέλος σ’ αυτόν τον αγώνα. Παράλληλα η μεγάλη στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου περισσότερο αλλά και του Δήμου Ρόδου συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάπτυξη του αγώνα και την όσο γίνεται μεγαλύτερη συμμετοχή αυτά τα χρόνια.

Οι άνθρωποι της οργανωτικής επιτροπής άλλωστε λόγω της σοβαρής ενασχόλησής τους με τον αθλητισμό γενικότερα, είχαν την ικανότητα να προβλέψουν αυτήν την …έκρηξη του δρομικού κινήματος, εντάσσοντας στον αγώνα τις αποστάσεις του ημιμαραθωνίου, των 5 και των 10χλμ., όπως επίσης τα 1.000μ. για μαθητές και μαθήτριες δημοτικών σχολείων.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι δηλώσεις συμμετοχής στον κάθε αγώνα μικρότερων αποστάσεων είναι πάρα πολλές με αποτέλεσμα ακόμα και δρομείς να μένουν εκτός της λίστας εκκίνησης, μιας και οι διοργανωτές θέλουν έναν αριθμό που θα μπορούν να εξυπηρετήσουν και να μην έχει κανείς παράπονο από τη στιγμή της έγκρισης της παρουσίας του ηλεκτρονικά μέχρι την παραλαβή του αναμνηστικού στον τερματισμό. 

Επίσης η άμεση σύνδεση του αθλητικού αυτού «προϊόντος», όσο κι αν έχει τις ιδιαιτερότητές της, με τον τουρισμό, συμβάλλει για ν’ αποκτήσει ο Μαραθώνιος Ρόδου μια διαφορετική υπόσταση και να προβάλλει το νησί σε κάθε σημείο του πλανήτη με τη συνεργασία αεροπορικών και ακτοπλοϊκών εταιρειών.

Δεν είναι μόνο άλλωστε όσοι ταξιδεύουν από το εξωτερικό στη Ρόδο και μένουν εδώ για κάποιες μέρες, δίνοντας πόντους και στην οικονομία του νησιού. Είναι και όλοι όσοι έχουν τη Ρόδο ως αθλητικό προορισμό στο καλεντάρι τους από τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, λειτουργώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο ν’ αναπτυχθεί ο αγώνας από …στόμα σε στόμα. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο της συνεργασίας για την επιτυχία είναι και η προβολή μέσω του Τύπου, ηλεκτρονικού κυρίως μα και έντυπου. 

Συντάκτες κορυφαίων ιστοσελίδων και περιοδικών, έντυπων και ηλεκτρονικών, βρίσκονται κάθε χρονιά στη Ρόδο και δίνουν τη δική τους ιδιαίτερη ανταπόκριση με κύρος, παράλληλα με τα τοπικά μέσα που αξιοποιούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Με τον τρόπο αυτόν μάλιστα αποκτά ο κάτοικος της πόλης συνείδηση και παύει ν’ αντιδρά στο κλείσιμο των δρόμων κάθε άνοιξη, στην αρχή της τουριστικής περιόδου, όταν πρέπει να διατίθενται για τους δρομείς. 

Οι αγώνες δρόμου παράλληλα παίρνουν περισσότερους πόντους όταν είναι ασφαλείς κι έτσι είναι έγκυροι και βοηθούν τους δρομείς να τρέξουν, ξέροντας πως το κάθε απρόοπτο μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί όπως πρέπει κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Εκτός λοιπόν απ’ όσες συνεργασίες αναφέρθηκαν παραπάνω, αυτή με Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό, ΕΚΑΒ, Εθελοντές Σαμαρείτες κι άλλες εθελοντικές ομάδες, αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την κατασκευή του οικοδομήματος της επιτυχίας.

Λαμβάνοντας υπόψη, έστω και περιληπτικά, όλα τα παραπάνω, προκύπτει πως ήταν απολύτως λογική η μεταφορά του 7ου Διεθνούς Μαραθωνίου Ρόδου το 2021, και τη 18η Απριλίου, στο πλαίσιο προσπάθειας για να μην εξαπλωθεί ο κορωνοϊός στη χώρα μας. Η σοβαρότητα των ατόμων της οργανωτικής επιτροπής σε συνδυασμό με τον τρόπο που αντιμετωπίζεται ο αγώνας για το καλό της κοινωνίας της Ρόδου, επέβαλλαν ουσιαστικά την παραπάνω απόφαση για φέτος. Είναι άλλωστε ηλίου φαεινότερον πως του χρόνου ο αγώνας θα έχει διπλή επιτυχία σε κάθε πεδίο, λόγω της δίψας και της προσμονής μετά τη φετινή αναβολή του, όπως έπρεπε. 

Ο Μαραθώνιος Ρόδου δεν μπορεί με την …καμία να συναγωνιστεί αυτούς των μεγαλουπόλεων ανά τον κόσμο, μπορεί όμως να γίνει από τους κορυφαίους στην κατηγορία του, αν θέλουμε να κάνουμε σωστές συγκρίσεις. Η αδελφοποίηση άλλωστε με τον Μαραθώνιο Λάρνακας στην Κύπρο λέει πολλά… 

Για το τέλος σημειώνεται πως συνδιοργανωτές του αγώνα είναι, η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΡΟΔΟΥ, η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Δωδεκανήσου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Ρόδου-ΔΟΠΑΡ, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και υποστηρίζεται από την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου.

Ο Διεθνής Μαραθώνιος Ρόδου διεξάγεται με την πιστοποίηση του ΣΕΓΑΣ και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μαραθωνίων Δρόμων AIMS, σε μια εξαιρετική παραθαλάσσια διαδρομή που αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τα αξιοθέατα της Ρόδου.