Αβεβαιότητα και ανησυχία για την τουριστική περίοδο και στη Ρόδο

Αβεβαιότητα και ανησυχία  για την τουριστική περίοδο και στη Ρόδο

Αβεβαιότητα και ανησυχία για την τουριστική περίοδο και στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 5221 ΦΟΡΕΣ

Παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις οι επιχειρηματίες της περιοχής μας

Μουδιασμένος και ανήσυχος παρακολουθεί ο τουριστικός κόσμος της Ρόδου τις δυσάρεστες εξελίξεις με την πανδημία του κορωνοϊού που έχει επηρεάσει καθοριστικά την εξέλιξη της φετινής τουριστικής περιόδου σε όλο τον κόσμο.

Πολλοί μάλιστα πιστεύουν ότι δεν θα υπάρξει καν τουριστική σεζόν, όπως τουλάχιστον είχαμε συνηθίσει να την εννοούμε τις τελευταίες δεκαετίες καθώς ακόμα και όταν οι καταστάσεις αλλάξουν τα πράγματα δε θα είναι σε καμία περίπτωση τα ίδια.

Από συνομιλίες που είχε «Η Ροδιακή» με τουριστικούς παράγοντες και επιχειρηματίες του νησιού, διαφάνηκε ότι η αγωνία όλων είναι έκδηλη κυρίως σε ό,τι αφορά την αβεβαιότητα από το εύρος των επιπτώσεων που θα έχει η πανδημία στη Ρόδο. Ως τουριστικός προορισμός βασίζει την οικονομία του στην τουριστική κίνηση, που είναι και η κινητήρια δύναμη για εκατοντάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Υπό τις παρούσες συνθήκες πάντως δεν θα πρέπει να περιμένουμε σε καμία περίπτωση οποιαδήποτε αλλαγή προς το καλύτερο πριν από τα τέλη Μαΐου, αν και πολλοί εκτιμούν ότι και ο Ιούνιος θα είναι χαμένος μήνας. Οι κρατήσεις έχουν παγώσει στην κυριολεξία, τα προγράμματα όλων των ταξιδιωτικών οργανισμών έχουν σταματήσει και άπαντες παραπέμπουν στο αβέβαιο μέλλον!

Αυτή τη στιγμή με τις πτήσεις να έχουν ματαιωθεί από πολλές αεροπορικές εταιρείες, και τις εταιρείες κρουαζιέρας να έχουν επίσης αναστείλει τα προγράμματά τους, το καλύτερο σενάριο φαίνεται να είναι εκείνο που θέλει τη σεζόν να ξεκινά στις αρχές Ιουλίου.

Ακόμα όμως και αν υποθέσει κανείς ότι εκείνος ο μήνας θα σημάνει επίσημα την έναρξη της σεζόν, υπάρχουν πολλές παράμετροι που θα τη χαρακτηρίσουν με την κυριότερη να είναι η οικονομική κατάσταση στην οποία θα βρίσκονται πλέον οι εργαζόμενοι για να μπορέσουν να κάνουν διακοπές.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συρρίκνωση των εισοδημάτων για μεγάλο αριθμό πολιτών θα είναι καθοριστική, καθώς θα έχουν ως προτεραιότητα να καλύψουν τις ανάγκες τους και μετά να διοργανώσουν ταξίδια.

Αν και κάποιοι άλλοι εκτιμούν ότι η ανάγκη των Ευρωπαίων για ταξίδι αναψυχής που ούτως ή άλλως είναι πάντα μεγάλη θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη εξ ανάγκης μετά από τέτοια σωματική και ψυχική δοκιμασία.
Από την άλλη, δεν μπορεί κανένας να γνωρίζει πώς θα διαμορφωθεί ο εργασιακός τομέας σε όλες τις χώρες της Ευρώπης μετά τους κρίσιμους μήνες, καθώς ο χάρτης της εργασίας θα έχει αλλάξει σίγουρα με πολλούς απολυμένους και πολλούς άλλους που δεν θα μπορούν να πάρουν άδειες για να καλυφθούν τα κενά της… καραντίνας και των μέτρων που επιβλήθηκαν από τις κυβερνήσεις.

Μία ακόμα παράμετρος είναι αυτή της ψυχολογικής επίπτωσης που θα έχει στη ζωή όλων των πολιτών αυτή η πανδημία καθώς μεγάλος αριθμός από αυτούς θα έχει χάσει δικούς του ανθρώπους και το κλίμα θα είναι βαρύ, πόσω μάλλον θα υπάρχει προθυμία για διακοπές.

O τουρισμός τρίτης ηλικίας είναι εκείνος που θα επηρεαστεί καίρια από την πανδημία
O τουρισμός τρίτης ηλικίας είναι εκείνος που θα επηρεαστεί καίρια από την πανδημία

Επίσης, δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε και το γεγονός ότι είναι πολύ πιθανό ο ηλικιωμένος πληθυσμός της Ευρώπης να αναγκαστεί να αλλάξει τις συνήθειές του, υπό την καθοδήγηση και του ιατρικού κόσμου καθώς είναι το πλέον ευάλωτο τμήμα του πληθυσμού κάθε κράτους και η ομάδα εκείνη που πλήττεται περισσότερο από τον κορωνοϊό.

Και δεν θα πρέπει να μας παραξενέψει αν λήξει πλέον και η διοργάνωση των ταξιδιών για άτομα τρίτης ηλικίας, που ήταν κινητήρια δύναμη και για τη Ρόδο καθώς έρχονταν για διακοπές στις αρχές της τουριστικής περιόδου κατά χιλιάδες.

Οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφονται από την Αγγλία όπου η κατάσταση είναι αρκετά κρίσιμη, ενώ και οι υπόλοιπες αγορές της Ρόδου είναι φοβισμένες για το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία στην Ευρώπη και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της.

Το σίγουρο είναι πάντως ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα θα επικρατεί αναβρασμός, ανησυχία και αγωνία καθώς η ανθρωπότητα ζει μία πρωτόγνωρη κατάσταση χωρίς να μπορεί να εκτιμήσει τις επιπτώσεις που θα αφήσει πίσω της.

Διαβάστε ακόμη

110 πτήσεις τσάρτερ το Σαββατοκύριακο 20-21 Απριλίου στο αεροδρόμιο της Ρόδου

Χιλιάδες Τούρκοι τουρίστες στη Ρόδο

Ασπρονήσια: Οι εξωτικές νησίδες του Ανατολικού Αιγαίου στα ανατολικά των Λειψών που μαγεύουν τους επισκέπτες

TUI: Με νέα πρωτοβουλία υποστηρίζει 500 Έλληνες παραγωγούς σε Ρόδο και Κρήτη

Τεράστιο ενδιαφέρον για το Rodos Week στα βρετανικά ΜΜΕ

Γ. Κάππα: Η σεζόν στη Ρόδο έχει ξεκινήσει με ικανοποιητικά στοιχεία

Συνεχείς ακυρώσεις στα νησιά από επαγγελματικά θαλαμηγά σκάφη

Γ. Χατζημάρκος: Ιστορική ημέρα η χθεσινή για τον Ευρωπαϊκό Τουρισμό