Αυξημένα μέτρα στα νησιά ζητά ο Νικ. Γερονικόλας

Την ανάγκη να υπάρξουν αυξημένα μέτρα στα νησιά μας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και πλάνο διαχείρισης της κατάστασης στην περίπτωση που διαπιστωθούν κρούσματα, τονίζει ο περιφερειακός σύμβουλος (με την παράταξη της «Συμμαχίας Νοτίου Αιγαίου») κ. Νικόλαος Ι. Γερονικόλας.

Επί του θέματος ο κ. Γερονικόλας, απέστειλε επιστολή στον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο, στον οποίο αναφέρει τα εξής: 

«Αξιότιμε κύριε Περιφερειάρχα,
Το ενδιαφέρον όλων των ανθρώπων αυτές τις ημέρες είναι στραμμένο στις ραγδαίες εξελίξεις που αφορούν στην παγκόσμια διασπορά του νέου στελέχους κορωνοϊού Covid-19, που απειλεί τη ζωή, οι οποίοι παρακολουθούν με αγωνία και μεγάλη προσοχή τα μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις και πολιτικές ηγεσίες των χωρών σε ολόκληρο τον κόσμο. Εξαίρεση φυσικά δεν αποτελούν οι πολίτες του Νοτίου Αιγαίου, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που οι εξελίξεις θα καθορίσουν τις ζωές τους και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους. Η δική μας ευθύνη απέναντί τους, αν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid-19 ήταν μεγάλη, τώρα είναι τεράστια.

Ένας λάθος χειρισμός, μια λάθος εκτίμηση, θα μας οδηγήσει να βιώσουμε καταστάσεις που μόνο στα βιβλία της Ιστορίας έχουμε διαβάσει.
Τις τελευταίες εβδομάδες είδαν το φως της δημοσιότητας δύο περιστατικά στη Ρόδο, τα οποία προκάλεσαν ανησυχία και έντονο προβληματισμό σε όλους τους συμπολίτες μας.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, κρουαζιερόπλοιο γνωστής εταιρείας, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως ύποπτο μεταφοράς ατόμων που προσβλήθηκαν από τον ιό Covid-19, κατέπλευσε στο λιμάνι της Ρόδου και όταν απέπλευσε από εδώ κηρύχθηκε σε καραντίνα στο λιμάνι της Κέρκυρας, μετά το θόρυβο που προκλήθηκε στα ΜΜΕ.

Το άλλο περιστατικό, σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα έγκριτων μέσων, αφορά τους επιβάτες γνωστής αεροπορικής εταιρείας, οι οποίοι ύστερα από αναγκαστική προσγείωση της πτήσης τους από την Αίγυπτο, εν μέσω ισχύος περιοριστικών μέτρων που κηρύχθηκαν από την Κυβέρνηση, φέρονται να μην εφάρμοσαν τα μέτρα περί περιορισμού μετακινήσεων σε ομάδες.

Ερωτάται η Περιφερειακή Αρχή:
Οι συνθήκες που βιώνουμε είναι πρωτόγνωρες για τα παγκόσμια δεδομένα και οι δομές υγείας στα νησιά μας δεν έχουν την ίδια επάρκεια με αυτές των μεγάλων αστικών κέντρων. Παράλληλα με τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του ιού που εξήγγειλε η Κυβέρνηση και εφαρμόζονται σε όλη τη χώρα, θα έπρεπε να υπάρχει ένα πλαίσιο αυξημένων μέτρων και σε τοπικό επίπεδο. Χαρακτηριστικά αναφέρω, το γνωστό ως Crisis Preparedness Plan (CPP), ήτοι ένα πλάνο ετοιμότητας διαχείρισης κρίσης πανδημίας. Υπάρχει κάτι παρόμοιο για την νησιώτική Περιφέρεια μας; Και αν ναι, ποιο είναι;

Επίσης, πριν λίγες ημέρες σε κοινή σας ανακοίνωση με το Δήμαρχο Ρόδου, γνωστοποιήσατε την πρόθεση δημιουργίας Ειδικής Ομάδας Διαχείρισης της Κρίσης λόγω της επιδημίας, την οποία θα συντονίσετε οι ίδιοι. Παρότι ως μέτρο κρίνεται απόλυτα ορθό, εντούτοις οφείλω να σας επισημάνω τα εξής:

Δεδομένου ότι και οι δύο αιρετοί είστε επιβαρυμένοι με τη λειτουργία της Περιφέρειας και του Δήμου αντίστοιχα, είναι φύσει αδύνατον να αφοσιωθείτε πλήρως στις ανάγκες ενός τέτοιου οργάνου. Το ίδιο ισχύει και για τους Αντιπεριφερειάρχες, που έχουν επίσης βεβαρημένο πρόγραμμα και αυξημένες ευθύνες. Εξάλλου, καθώς η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, θεωρώ ότι ο επικεφαλής ενός τέτοιου οργάνου θα πρέπει να έχει συγκεκριμένη κατάρτιση και πείρα αντιμετώπισης παρόμοιων καταστάσεων. Όπως, για παράδειγμα κάποιος που έχει διατελέσει στο παρελθόν σε θέση διαχείρισης έκτακτων καταστάσεων. 

Προτείνω λοιπόν ως επικεφαλής της Ειδικής αυτής Ομάδας να τοποθετηθεί κάποιο πρόσωπο με ανάλογες σπουδές και με πείρα σε αντίστοιχες περιστάσεις. Το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τα άτομα που θα στελεχώσουν αυτή την ομάδα. Σημειωτέον δε, ότι για τη δημιουργία ενός πλήρους και ολοκληρωμένου πλάνου ετοιμότητας διαχείρισης κρίσης πανδημίας, απαιτείται η σύμπραξη επαγγελματιών εξειδικευμένων, διάφορων κλάδων και ειδικοτήτων. Επιπρόσθετα, το Περιφερειακό Συμβούλιο διαθέτει άτομα που εθελοντικά μπορούν να συνεπικουρήσουν το έργο της ομάδας και να συνδράμουν ουσιαστικά τόσο με τις γνώσεις τους όσο και με την εμπειρία τους.

Επιπλέον, υπάρχει ανάγκη σύνταξης ενός Πρωτοκόλλου, με τα προβλεπόμενα μέτρα που θα πρέπει να τηρούνται σε αεροδρόμια και  λιμάνια, ως και ενός ξεχωριστού πρωτοκόλλου για τα ξενοδοχεία και λοιπά καταλύματα.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι σήμερα στο αεροδρόμιο της Ρόδου δεν υπάρχει καμία απολύτως μέριμνα, π.χ. για τη θερμομέτρηση των ταξιδιωτών. Τα Πρωτόκολλα αυτά, οφείλουμε να τα εκδώσουμε όσο το δυνατόν συντομότερα και να έχουν πολύμηνη ισχύ, μέχρι οριστικής εξαλείψεως του προβλήματος. Η μελλοντική άρση της καραντίνας δεν θα σημαίνει απαραίτητα και την εξάλειψη της νόσου, και προς τούτο οφείλουμε να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα προστασίας των κατοίκων του τόπου μας και των ταξιδιωτών.

Τέλος, όσον αφορά την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων θεωρώ απαραίτητο να γίνουν οι εξής ενέργειες:
Η Περιφέρεια να αποδεσμεύσει κάποιο κονδύλιο του ΕΣΠΑ ή να χρησιμοποιήσει τους δικούς της πόρους προκειμένου να προβεί άμεσα στην αγορά του ειδικού μηχανήματος εργαστηριακού ελέγχου και διάγνωσης του ιού Covid-19, κόστους μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ, προκειμένου να εξοπλισθεί το Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου.

Με αυτό το μηχάνημα, τα αποτελέσματα των πιθανών κρουσμάτων -ενδεχομένως και ασυμπτωματικών- θα ολοκληρώνονται εντός μίας ώρας, με τη λήψη άμεσων, δραστικών μέτρων απομόνωσης του ασθενή. Σήμερα, λόγω της έλλειψης αυτού του μηχανήματος, τα αποτελέσματα των πιθανών κρουσμάτων, βγαίνουν μετά από μία εβδομάδα, με ορατό τον κίνδυνο διασποράς του ιού στο μεσοδιάστημα.

Το Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου, είναι ήδη υποστελεχωμένο και με σοβαρές ελλείψεις σε ιατρο-τεχνολογικό εξοπλισμό και φαρμακευτικό υλικό και επουδενί δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί σε επιπλέον επιβάρυνση με νοσούντες του Covid-19. Προς αντιμετώπιση αυτής της έκτακτης συγκυρίας κρίνεται αναγκαίο να δημιουργηθεί ειδικός χώρος υποδοχής και περίθαλψης ασθενών από τον επικίνδυνο ιό, στελεχωμένος φυσικά με το εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Αυτός ο χώρος θα μπορούσε να είναι μία εδαφική έκταση που θα τοποθετηθούν προκατασκευασμένοι θάλαμοι ειδικών προδιαγραφών, διαχωρισμένοι σε επιμέρους τμήματα, ανάλογα με τον βαθμό σοβαρότητας της υγείας κάθε περιστατικού. Η διαμόρφωση ενός τέτοιου χώρου θα προστατεύσει και τους υπόλοιπους ασθενείς του νοσοκομείου από πιθανή μετάδοση του ιού. Ας μην ξεχνάμε ότι το Νοσοκομείο της Ρόδου, μετά βεβαιότητας θα απαιτηθεί να περιθάλψει και ασθενείς από μικρότερα νησιά.

Τέλος, θεωρώ αναγκαίο να ενημερώσετε το Περιφερειακό Συμβούλιο τι μέλλει γενέσθαι με τα μικρά νησιά της Περιφέρειάς μας, καθώς οι υποδομές υγείας είναι ελλιπείς και σε κάποια από αυτά σχεδόν ανύπαρκτες. Ποια είναι τα μέτρα που θα λάβει η Περιφερειακή Αρχή προκειμένου να προστατεύσει τους κατοίκους αυτών των νησιών σε μια τέτοια έκτακτη κατάσταση;

Με την προσδοκία, ενωμένοι, με αίσθημα ευθύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης, να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό μέτωπο για την προστασία των πολιτών του τόπου μας, απέναντι σε τούτη την ασύμμετρη απειλή.
Το παρόν έγγραφο συγκοινοποιείται στους Περιφερειακούς Συμβούλους της Π.Ν.ΑΙ.».