Διακίνηση πλαστών προϊόντων και επιβάρυνση διαδικτύου λόγω κορωνοϊού

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα με την έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού, υπάρχουν και κάποιες άλλες πτυχές που αξίζει να δείξουμε το ενδιαφέρον μας.

Μεταξύ αυτών και τα πλαστά προϊόντα και οι ψευδείς διαδόσεις για θεραπευτικά μέσα κατά του Covid 19, που κυκλοφορούν είτε από στόμα σε στόμα είτε από το ήδη επιβαρυμένο διαδίκτυο.

Το αποτέλεσμα είναι να κερδοσκοπούν κάποιοι ακόμη και τούτες τις στιγμές που το μόνο που δεν χρειάζεται, είναι η παραπληροφόρηση και η εκμετάλλευση της ανθρώπινης αγωνίας. Δυστυχώς όμως όλα αυτά συμβαίνουν και συνήθως με τον χειρότερο τρόπο.   
 
Πλαστά προϊόντα
Από τότε που ξεκίνησε η επιδημία COVID-19, σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται η Κομισιόν, παρατηρείται αύξηση της πώλησης πλαστών προϊόντων από ανέντιμους εμπόρους στο διαδίκτυο, τα οποία υποτίθεται ότι προστατεύουν ή θεραπεύουν από τον ιό. Οι ψευδείς αυτοί ισχυρισμοί αφορούν διάφορα αγαθά όπως μάσκες, καλύμματα και απολυμαντικά χεριών.

Οι εν λόγω έμποροι εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε πολύ υψηλές τιμές, ισχυριζόμενοι π.χ. ότι βρίσκονται σε έλλειψη και έτσι παραπλανούν τους καταναλωτές στην ΕΕ.

Για την αντιμετώπιση του ζητήματος, η Κομισιόν και το δίκτυο των εθνικών αρχών προστασίας των καταναλωτών σε επίπεδο ΕΕ (CPC) ξεκίνησαν κοινές δράσεις, κατόπιν των μέτρων που έλαβε η ιταλική αρχή. 

Πλέον ανταλλάσσουν ενεργά πληροφορίες και συνεργάζονται για μια συνεκτική προσέγγιση καταπολέμησης αυτών των πρακτικών, ώστε οι καταναλωτές να μην εξαπατώνται από ανέντιμους εμπόρους. Σκοπεύουν επίσης να ευαισθητοποιήσουν τους καταναλωτές σχετικά με τις πρακτικές αυτές. 

Το ζήτημα βέβαια είναι κατά πόσο αποτελεσματική είναι η καμπάνια για τα πλαστά προϊόντα και φυσικά πόση απήχηση έχει στον πληθυσμό. Γιατί όλοι αυτοί που εξαπατούν τους καταναλωτές δεν πρόκειται να παύσουν τη δραστηριότητά τους μιας και η εποχή αυτή αποτελεί για αυτούς την κατάλληλη ευκαιρία για να αυξήσουν την κερδοφορία τους.

Για τον λόγο αυτό επιβάλλεται η λήψη αυστηρών κανόνων και μέτρων με διαρκείς ελέγχους και επιβολή προστίμων. 

Προληπτικά μέτρα λόγω επιβάρυνσης του internet
Πέρα όμως από τη διακίνηση πλαστών προϊόντων, μια άλλη σημαντική πλευρά της κρίσης λόγω κορωνοϊού  είναι και η μεγάλη επιβάρυνση του διαδικτύου λόγω της παραμονής του κόσμου στο σπίτι. Λόγω των μέτρων κοινωνικής απόστασης που τέθηκαν σε ισχύ σε όλη την Ευρώπη για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού, έχει αυξηθεί η ζήτηση για διαδικτυακή χωρητικότητα για σκοπούς τηλεργασίας, διαδικτυακής μάθησης και ψυχαγωγίας. 

Η αύξηση αυτή μπορεί να θέσει τα δίκτυα υπό πίεση, τη στιγμή που είναι αναγκαίο να λειτουργούν στο καλύτερο δυνατό επίπεδο.

Για να προληφθεί ενδεχόμενη συμφόρηση και να διασφαλιστεί το ανοιχτό διαδίκτυο, ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερί Μπρετόν κάλεσε τις υπηρεσίες συνεχούς ροής, τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών και τους χρήστες να φερθούν υπεύθυνα.

Οι πλατφόρμες συνεχούς ροής καλούνται να προσφέρουν κανονική και όχι υψηλή ανάλυση και να συνεργαστούν με τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, τονίζεται ότι θα πρέπει να λάβουν προληπτικά μέτρα και μέτρα μετριασμού και να παρακινήσουν τους χρήστες να χρησιμοποιούν ρυθμίσεις που μειώνουν την κατανάλωση δεδομένων, όπως χρήση Wi-Fi και προβολή περιεχομένου σε χαμηλότερη ανάλυση.

Μηχανισμός παρατήρησης διαδικτυακής κίνησης 
Σύμφωνα πάντως με τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών της ΕΕ, η ζήτηση για συνδεσιμότητα είναι αυξημένη. Παρόλο που μέχρι στιγμής δεν παρατηρείται γενικευμένη συμφόρηση του δικτύου, η Επιτροπή και ο Φορέας Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (BEREC) συζητούν προληπτικά τη δημιουργία ειδικού μηχανισμού αναφοράς για την παρακολούθηση της κατάστασης της διαδικτυακής κίνησης σε κάθε κράτος - μέλος, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα χωρητικότητας.

 Γενικότερα, η κατάσταση καταδεικνύει τη σημασία που έχει η συνέχιση των επενδύσεων στα δίκτυα ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της Επιτροπής για την κοινωνία των Gigabit ως το 2025, ιδίως μέσω δικτύων 5G και οπτικής ίνας.