Επίθεση με πέτρες και σίδερα δέχθηκαν οι πυροσβέστες στον καταυλισμό των ΡΟΜΑ

Φωτιά στον καταυλισμό των Ρομά, στο Καρακόνερο, κλήθηκε να σβήσει προχθές βράδυ το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου και όταν μετέβη στο σημείο, δέχτηκε επίθεση με πέτρες και σίδερα ενώ ακούστηκαν και πυροβολισμοί!

Το περιστατικό, για το οποίο έχει ήδη ενημερωθεί η αρμόδια Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρόδου, απασχολεί έντονα τους πυροσβέστες της περιοχής μας, οι οποίοι δια του συνδικαλιστικού τους οργάνου απέστειλαν ήδη επιστολή στην Εισαγγελία Ρόδου.

Όπως δήλωσε μιλώντας στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Νήσου Ρόδου και Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Χατζηκυριάκος, όλα ξεκίνησαν όταν έγινε κλήση από περίοικους οι οποίοι δήλωσαν πως στην περιοχή του καταυλισμού των Ρομά στο Καρακόνερο υπήρχε φωτιά με πυκνούς καπνούς που τους ενοχλούσαν.

Άμεσα στο σημείο έσπευσε όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου ενώ στη διαδρομή, ενημερώθηκε και η αστυνομία, προκειμένου περιπολικό να συνδράμει την προσπάθεια κατάσβεσης από τους Πυροσβέστες, σύμφωνα και με παλαιότερη εισαγγελική εντολή.

Όταν οι πυροσβέστες έφθασαν στον καταυλισμό, καθώς στην είσοδο υπήρχαν και πάλι σκουπίδια (πριν λίγο καιρό είχαν καθαριστεί), δεν μπορούσε να εισέλθει το όχημα εντός και έτσι πεζοί πήγαν να ελέγξουν αν πράγματι υπήρχε φωτιά και σε ποιο σημείο.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηκυριάκο καθώς οι συνάδελφοι του έγιναν αντιληπτοί από τους διαμένοντες στον καταυλισμό, άρχισαν να τους πετούν πέτρες και σίδερα, ενώ κάποια στιγμή ακούστηκαν και πυροβολισμοί στον αέρα! Οι πυροσβέστες απομακρύνθηκαν από το σημείο, για το περιστατικό ενημερώθηκε η αρμόδια Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρόδου, ενώ έγινα αναφορά από τον αξιωματικό υπηρεσίας και προς τη διοίκηση της υπηρεσίας.

Όπως είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Νήσου Ρόδου και Δωδεκανήσου, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν όλα αυτά, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει το παραμικρό για την αποτροπή τέτοιων καταστάσεων.

Ο κ. Χατζηκυριάκος έκανε γνωστό πως ως ένωση το αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να στείλουν σχετικό έγγραφο προς την αρμόδια Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρόδου επισημαίνοντας τις δυσκολίες και τους κινδύνους άσκησης των καθηκόντων τους, στην εν λόγω περιοχή, ζητώντας να παρθούν μέτρα.

Η επιστολή σε εισαγγελέα, περιφερειάρχη δήμαρχο αστυνομία και βουλευτές

Στην επιστολή τους το δ.σ. της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Δωδεκανήσου αναφέρει:

 "Αξιότιμη κα Εισαγγελέα, είναι γνωστό τοις πάσι το γνωμικό «η υπομονή είναι αρετή» υπάρχει όμως κάποιο σημείο, πέρα από το οποίο, η υπομονή παύει να είναι αρετή. Άλλωστε αυτός που περιμένει πολύ, δεν πρέπει να περιμένει πολλά. Τα παραπάνω αισθήματα διακατέχουν την πλειονότητα των συναδέλφων μας που υπηρετούν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου.

Για ακόμη μία φορά καλούμαστε να αφυπνίσουμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, κρούοντας των κώδωνα του κινδύνου, για ακόμη μία φορά καλούμαστε να καταγγείλουμε γεγονότα, την ίδια στιγμή που οι πλέον αρμόδιοι να τα επιλύσουν σφυρίζουν αδιάφορα, μια αδιαφορία όμως που από τύχη δεν έχει στοιχίσει την ζωή των Πυροσβεστών, αφού η σωματική ακεραιότητα τους «τζογάρεται» καθημερινώς.

  Για ακόμη μία φορά καταγγέλλουμε κρούσματα βίας ΡΟΜΑ εναντίον συναδέλφων μας που κλήθηκαν να επέμβουν και να κατασβήσουν πυρκαγιά στον καταυλισμό στην περιοχή  Κορακόνερο Ρόδου.

   Για ακόμη μία φορά καταγγέλλουμε επιθέσεις με πέτρες και ξύλα, κατά συναδέλφων μας που απλά κλήθηκαν να κάνουν την δουλειά τους. Για ακόμη μία φορά καταγγέλλουμε πυροβολισμούς ΡΟΜΑ εναντίον των πυροσβεστών, προκειμένου να τους αποτρέψουν από την προσπάθεια τους να κατασβήσουν τις πυρκαγιές.

Διερωτόμαστε τι παραπάνω πρέπει να κάνει ένα πολίτης σε μία ευνομούμενη πολιτεία ώστε να προστατεύσει τη ζωή του; Πρέπει να θρηνήσουμε θύματα ώστε να αντιληφθούν οι υπεύθυνοι ότι η δική τους υπομονή που έχουν επιδείξει όλα αυτά τα χρόνια σε τέτοιου είδους παραβατικές συμπεριφορές, φτάνει τα όρια της δειλίας; Μήπως τελικά η υπομονή τους είναι μια μικρή μορφή απελπισίας, μεταμφιεσμένη σε αρετή;

     Αξιότιμη κα Εισαγγελέα

   ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας ώστε: Επιτέλους οι αρμόδιοι φορείς, αυτή τη φορά αναλάβουν τις όποιες ευθύνες τους αναλογούν, πράττοντας όλες εκείνες τις απαιτούμενες ενέργειές προκειμένου να δοθεί επιτέλους λύση

Να δοθούν από μεριάς σας αυστηρότερες εντολές, για τον τρόπο μετάβασης και επιστροφής των Πυροσβεστικών δυνάμεων σε αντίστοιχα συμβάντα, ώστε να διασφαλιστεί η ζωή και η σωματική ακεραιότητα των Πυροσβεστών  
Το συγκεκριμένο κρούσμα να είναι το τελευταίο    Ως Πυροσβεστικό Σώμα ουδέποτε αρνηθήκαμε τη βοήθειά μας στο κοινωνικό σύνολο, για το λόγο αυτό άλλωστε είμαστε ψηλά στη συνείδηση του Ελληνικού λαού. Τέτοιου είδους περιστατικά όμως μας στεναχωρούν, μας αποθαρρύνουν, θίγοντας παράλληλα την αξιοπρέπεια και το κύρος της Υπηρεσίας. Δεν θα επιτρέψουμε οι Πυροσβέστες να γίνουν τα εξιλαστήρια θύματα μιας αρρωστημένης κατάστασης.             Η Ένωσή μας θα παρακολουθεί την εξέλιξη του συγκεκριμένου θέματος και δηλώνουμε ρητά ότι επιφυλασσόμαστε να προσφύγουμε χρησιμοποιώντας κάθε ένδικο μέσο προκειμένου να προστατευθεί η ζωή και η σωματική ακεραιότητα των συναδέλφων μας.  Όπως έλεγε και ένας από τους μεγαλύτερους σατιρικούς συγγραφείς της νεώτερης Ελλάδας «Ως πότε τέλος πάντων θα λέγωμεν «ως πότε;»