Ανέπαφες συναλλαγές: Σε ισχύ το νέο όριο - Τι να προσέξετε

Ανέπαφες συναλλαγές: Σε ισχύ το νέο όριο - Τι να προσέξετε

Ανέπαφες συναλλαγές: Σε ισχύ το νέο όριο - Τι να προσέξετε

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 366 ΦΟΡΕΣ

Ανέπαφες συναλλαγές: Στα 50 ευρώ από 25 αυξάνεται από σήμερα Δευτέρα 30 Μαρτίου το όριο των ανέπαφων συναλλαγών με κάρτα (contactless) χωρίς τη χρήση PIN με απόφαση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Ωστόσο, το μέτρο είναι προσωρινό και θα ισχύει έως και τις 31 Μαΐου. Για συναλλαγές πέραν του ποσού των 50 ευρώ θα συνεχίσει να ζητείται από τον κάτοχο της κάρτας η πληκτρολόγηση του ΡΙΝ του στο POS.

Η απόφαση αυτή ελήφθη στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον περιορισμό των επιπτώσεων του κορωνοϊού (COVID-19), στη δημόσια υγεία και τη συναλλακτική πρακτική. Σύμφωνα με την ΕΕΤ, ποσοστό μεγαλύτερο του 80% των συναλλαγών σε καταστήματα τροφίμων, πρατήρια καυσίμων και φαρμακεία θα μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την πληκτρολόγηση του ΡΙΝ από τον κάτοχο της χρεωστικής, πιστωτικής και προπληρωμένης κάρτας.Με τον τρόπο αυτό ελαχιστοποιείται σημαντικά η φυσική επαφή των κατόχων καρτών με το πληκτρολόγιο του POS.

Σε όλες τις συναλλαγές, ανεξαρτήτως ορίου ποσού, πραγματοποιούνται ανέπαφα χωρίς να παραδίδεται η κάρτα πληρωμών στον εκάστοτε υπάλληλο του καταστήματος που διενεργείται η συναλλαγή. Για συναλλαγές πέραν του ποσού των 50 ευρώ θα συνεχίσει να ζητείται από τον κάτοχο της κάρτας η πληκτρολόγηση του ΡΙΝ του στο POS. Υπενθυμίζεται, σε κάθε περίπτωση, η προσοχή των συναλλασσόμενων στην ασφαλή φύλαξη της κάρτας τους.

Τα αυξημένα όρια για τις ανέπαφες συναλλαγές που αποφασίστηκαν σε άλλες χώρες και ισχύουν από σήμερα είναι στα 50 από 20 ευρώ για τη Μάλτα, στα 50 από 30 ευρώ για την Ιρλανδία, στα 50 από 25 ευρώ για την Πορτογαλία, στα 100 από 50 ζλότι για την Πολωνία και στις 250 από 120 τουρκικές λίρες για την Τουρκία. Από την 1η Απριλίου, αυξημένο όριο, από τις 30 στις 45 στερλίνες, πρόκειται να ισχύσει και για τις ανέπαφες συναλλαγές στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή: flash.gr

Διαβάστε ακόμη

Δ. Μιχαηλίδου: Την Τετάρτη ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας

Σε ιστορικά υψηλά, 28,5 δισ. ευρώ και 13% του ΑΕΠ η άμεση συμβολή του Τουρισμού

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 3,2% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο

e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών για την περίοδο 1 έως 5 Απριλίου

Νέος κατώτατος μισθός: Τι ισχύει για τους εργαζόμενους με προϋπηρεσία

Τράπεζες / Κλειστές για 4 ημέρες - Τι ισχύει με συναλλαγές και μισθοδοσίες

Παγκρήτια: Επεκτείνει το πρόγραμμα επιβράβευσης για συνεπείς δανειολήπτες

Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Με τρεις τριετίες φθάνει στα 1.079 ευρώ μεικτά