Κορωνοϊός: Πότε θα έχουμε το εμβόλιο – Τι ισχύει για το «παράθυρο» των 12-18 μηνών

Κορωνοϊός: Πότε θα έχουμε το εμβόλιο – Τι ισχύει για το «παράθυρο» των 12-18 μηνών

Κορωνοϊός: Πότε θα έχουμε το εμβόλιο – Τι ισχύει για το «παράθυρο» των 12-18 μηνών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 341 ΦΟΡΕΣ

Κορωνοϊός: Τι ισχύει με τα δύο πιο βασικά εμβόλια που δοκιμάζονται
Εκτός από τα γενικά εμπόδια στην ανάπτυξη εμβολίων DΝΑ/RNA, οι ειδικοί υπογραμμίζουν τα πολλά άγνωστα γύρω από τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2. Μάλιστα, κρατούν επιφυλακτική στάση και ως προς ένα από τα πιο προβεβλημένα αντιιικά που δοκιμάζονται αυτό τον καιρό, το Remdesivir που είναι σε επίπεδο 3ης Φάσης δοκιμών από την Gilead Sciences. Η μεγάλη μεταβλητότητα στον τρόπο με τον οποίο οι ασθενείς ανταποκρίνονται σε αυτό καθιστούν κάθε πρόβλεψη δύσκολη.

Το εμβόλιο mRNA-1273 της Moderna αντιμετωπίζεται με ανάλογη επιφύλαξη από τους εμπειρογνώμονες ως προς την αποτελεσματικότητά του, καθώς εξαρτάται από παράγοντες που δεν είναι εμφανείς, όπως η ανοσογονική έκθεση, ο τρόπος ζωής, η χρήση άλλων φαρμάκων και η ποικιλία συνδυασμών μεταξύ του DNA των ασθενών και του ιού RNA, που πλήττει τον καθέναν.

Από την άλλη, ένα ενδιάμεσο εμβόλιο, ή αντιιικό φάρμακο, που θα παρουσιάζει 30-40% καταστολή της αντιγραφής του ιού θα μπορούσε να είναι πολύτιμο για την ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων, ανέφεραν ορισμένοι ειδικοί. Το Remdesivir και το mRNA-1273 βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο δοκιμών. Τα αποτελέσματα για το πρώτο αναμένονται στις 27 Απριλίου και τα αποτελέσματα για το δεύτερο κάπου στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Κορωνοϊός: Τα εμπόδια στη γρήγορη ανάπτυξη εμβολίου
Συνήθως απαιτείται περίπου ένα έτος για να ελεγχθεί αρχικά ένα τέτοιο εμβόλιο, ή αντιιικό φάρμακο, προτού περάσει σε φάση κλινικών δοκιμών, δήλωσε ο δρ. Barry Robson, συνιδρυτής της εταιρείας Ingine στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας πανδημίας COVID-19, υπάρχει προφανής ανάγκη για ταχύτερη πρόοδο, αλλά ένα βιαστικό εμβόλιο, ή αντιιικό φάρμακο οποιουδήποτε είδους θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά ζητήματα ασφάλειας για τη δημόσια υγεία, όπως για παράδειγμα μια αυτοάνοση αντίδραση κατά των πρωτεϊνών του ίδιου του ασθενούς.

Τα εμβόλια DNA/RNA που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη νόσο COVID-19 τροποποιούν το DNA ενός ασθενή και δημιουργούν ένα αντιγόνο, συγκεκριμένα τον ιό. Τότε ο οργανισμός θέτει σε λειτουργία έναν αμυντικό μηχανισμό για να τον εξοντώσει, δήλωσε ο Hedley Rees, σύμβουλος και μέλος της εταιρείας PharmaFlow στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι προκλινικές απαιτήσεις για την ανάπτυξη εμβολίων είναι πολύ αυστηρές σε αυτές τις περιπτώσεις.
Ως εκ τούτου, είναι πολύ περίεργο και καθόλου ρεαλιστικό το ενδεχόμενο ένα εμβόλιο για τη νόσο COVID-19 να διατεθεί στην αγορά σε 12-18 μήνες, πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος γι’ αυτό το μη ρεαλιστικό χρονικό πλαίσιο κινείται και Javier Jaimes, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Τμήμα Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας του πανεπιστημίου Cornell, ο οποίος σημείωσε ότι η επιλογή ασθενών κι εθελοντών για τέτοιες δοκιμές και η πρόοδος των διαφορετικών φάσεων είναι δύσκολη. Η μόλυνση των εθελοντών με έναν μη γνωστό ιό και η βιασύνη για αποτελέσματα θα δημιουργούσε προβλήματα ασφάλειας, ποιότητας και αποτελεσματικότητας, πρόσθεσε.

Η ανάπτυξη του εμβολίου θα διαρκέσει τουλάχιστον 18 μήνες, σύμφωνα με σχεδόν όλους τους ειδικούς.

Πηγή: iatropedia.gr

Διαβάστε ακόμη

Υπέρταση και ινομυώματα: Πώς συσχετίζονται

Ηπατική νόσος: Πώς εκδηλώνεται στις διάφορες μορφές της

Ποιες είναι οι συνέπειες της χαμηλής βιταμίνης D

Λουτεΐνη: Ποια τα οφέλη της & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος): Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πνευμονική ατρησία: Προσοχή στα συμπτώματα της καρδιακής νόσου

«Μίνι» εγκεφαλικό: Ποια είναι τα συμπτώματά του

Ο «Κήπος της γνώσης και της φαντασίας» στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ιαλυσού