Παρατείνονται ως τις 10 Απριλίου οι αλλαγές στα δικαστήρια

Παρατείνονται ως τις 10 Απριλίου οι αλλαγές στα δικαστήρια

Παρατείνονται ως τις 10 Απριλίου οι αλλαγές στα δικαστήρια

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1117 ΦΟΡΕΣ

Παρατείνονται έως και τις 10 Απριλίου οι αλλαγές που ισχύουν από το προηγούμενο διάστημα σε ό,τι αφορά τον τρόπο λειτουργίας των δικαστηρίων της περιοχής μας, στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις που έχουν εκδοθεί, οι αλλαγές αυτές θα συνεχίσουν να ισχύουν με σκοπό την προστασία τόσο των υπαλλήλων όσο και των συναλλασσόμενων.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση για το Εφετείο Δωδεκανήσου αναφέρει τα εξής:
«Σύμφωνα με την υπ’ αριθ. Δ1α/Γ.Π.οικ.21159/27.3.2020 (ΦΕΚ 1074 τ. Β') Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας-Υγείας Δικαιοσύνης, αναστέλλονται από τις 28.3.2020 έως και τις 10.4.2020: Α) Οι δίκες ενώπιον των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων.

Σε εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων αναστέλλονται όλες οι δίκες ενώπιον του Πολιτικού Τμήματος του Εφετείου Δωδεκανήσου. Όλες οι δικογραφίες οι οποίες είχαν προσδιοριστεί να δικαστούν στο χρονικό διάστημα από 28.3.2020 έως 10.4.2020 στο Μονομελές και Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου αντίστοιχα (Πολιτικό Τμήμα) αποσύρθηκαν και συγκεντρώθηκαν σε συγκεκριμένο χώρο.

Μετά την αναστολή των εργασιών, θα επανέλθουν για προσδιορισμό με κλήση του επιμελέστερου των διαδίκων. Στο Ποινικό Τμήμα του Εφετείου Δωδεκανήσου, θα δικάζονται μόνο οι υποθέσεις, που αφορούν, εκδόσεις και κακουργήματα, που ο χρόνος παραγραφής τους συμπληρώνεται εντός του χρονικού διαστήματος από την έναρξη της αναστολής μέχρι τις 31.1.2021.

Οι υποθέσεις που δεν θα εκδικαστούν, θα προσδιοριστούν εκ νέου από την Εισαγγελία Εφετών Δωδεκανήσου, μετά το πέρας της αναστολής των εργασιών των δικαστηρίων. Β) αναστέλλονται οι νόμιμες και δικαστικές προθεσμίες για τη διενέργεια διαδικαστικών πράξεων και άλλων ενεργειών ενώπιον των υπηρεσιών των δικαστηρίων και των εισαγγελιών, καθώς και η παραγραφή των συναφών αξιώσεων.

Κατόπιν τούτου αναστέλλονται οι καταθέσεις στο Πολιτικό Τμήμα του Εφετείου Δωδεκανήσου, εφέσεων για προσδιορισμό, αιτήσεων αναίρεσης, πλην των αιτήσεων για τη χορήγηση ή ανάκληση προσωρινής διαταγής. Αναστέλλεται η κατάθεση αιτήσεων προτίμησης, προτάσεων, κατάθεση κλήσεων, η κατάθεση δηλώσεων για παράσταση στο δικαστήριο, η παραλαβή αποφάσεων, η παραλαβή σχετικών, η κατάθεση παραιτήσεων από το δικόγραφο, η κατάθεση αναψηλαφήσεων και η κατάθεση γενικά εγγράφων για το δικαστήριο. Αναστέλλεται η χορήγηση απογράφων και αντιγράφων των αποφάσεων.

Στο άρθρο τρίτο παρ. 2γ της ανωτέρω απόφασης επισημαίνεται, ότι «διενεργούνται διασκέψεις εξ αποστάσεως με τη χρήση υπηρεσιακών τεχνολογικών μέσων, καθώς και επείγουσες διασκέψεις με φυσική παρουσία». Προς διευκόλυνση της ενημέρωσης των διαδίκων, μαρτύρων και συνηγόρων, η κατά την παράγραφο 2 περ. ε ' και παράγραφο 3 διακοπή της δίκης και ο ορισμός νέας δικασίμου, γνωστοποιούνται από το γραμματέα της έδρας στο Δικηγορικό Σύλλογο της έδρας του Δικαστηρίου και αν το Δικαστήριο διαθέτει ιστοσελίδα, αναρτάται και σε αυτήν. Η Γραμματεία του Εφετείου Δωδεκανήσου, θα λειτουργεί με μειωμένο προσωπικό».

Εισαγγελία Εφετών Δωδεκανήσου
Παρόμοιες αλλαγές διατηρούνται και στην Εισαγγελία Εφετών Δωδεκανήσου, η οποία στην ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων κάνει γνωστό πως αναστέλλονται όλες οι συνεδριάσεις των δικαστηρίων για τον Απρίλιο, εκτός αυτής του Τριμελούς Εφετείου επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου στις 8 του μήνα.

Το δικαστήριο θα ασχοληθεί με την υπόθεση αλλοδαπού που συνελήφθη τον Μάιο του 2019 στην Κω για τη μεταφορά παράνομων προσφύγων και μεταναστών από τα τουρκικά παράλια.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Μετά την έκδοση της ΚΥΑ των Υπουργών Εθνικής Άμυνας -Υγείας-Δικαιοσύνης με αριθ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 21159/27.3.2020 (ΦΕΚ 1074 τ.Β΄), με την οποίαν επιβάλλεται το μέτρο της προσωρινής αναστολής λειτουργίας όλων των Δικαστηρίων και Εισαγγελιών στο σύνολο της Επικράτειας και της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, για το χρονικό διάστημα από 28.3.2020 έως και 10.4.2020 με τις εξαιρέσεις που αναφέρονται στο άρθρο 4 αυτής.

Η Εισαγγελία Εφετών Δωδεκανήσου για το πιο πάνω χρονικό διάστημα ανακοινώνει ότι:
Α. Κατά τη δικάσιμο της 8ης Απριλίου 2020 του Τριμελούς Εφετείου κακουργημάτων Δωδεκανήσου θα εκδικασθεί μόνο η ποινική υπόθεση με κατηγορούμενο αλλοδαπό, η οποία εμπίπτει στην εξαίρεση της παρ.2 περ. δ΄ της άνω ΚΥΑ.

Β. Αναστέλλονται οι παρακάτω δικάσιμοι μηνός Απριλίου 2020 των ποινικών δικαστηρίων του Εφετείου Δωδεκανήσου, που εμπίπτουν στο χρονικό διάστημα από 28.3.2020 έως και 10.4.2020:

1. Η δικάσιμος της 6ης Απριλίου 2020 του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Δωδεκανήσου.

2. Η δικάσιμος της 7ης Απριλίου 2020 του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Δωδεκανήσου.

3. Η δικάσιμος της 8ης Απριλίου 2020 του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Δωδεκανήσου με εξαίρεση την αναφερόμενη ποινική υπόθεση στο υπό στοιχείο Α της παρούσας.

4. Η δικάσιμος της 9ης Απριλίου 2020 του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Δωδεκανήσου.

5. Η δικάσιμος της 6ης Απριλίου 2020 του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Κω.

Την κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου ενημερώνουμε ότι κατά τον μήνα Απρίλιο 2020 δεν έχει προσδιορισθεί ποινική υπόθεση για εκδίκαση ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ρόδου.

Επίσης ανακοινώνεται ότι η εργασία της Εισαγγελίας Εφετών Δωδεκανήσου διεκπεραιώνεται με περιορισμένο αριθμό υπαλλήλων παρισταμένων εκ περιτροπής καθημερινά κατά τις εργάσιμες ημέρες, στα γραφεία της υπηρεσίας για την αντιμετώπιση των αναγκαίων ενεργειών για τη διεκπεραίωση των ποινικών υποθέσεων καθώς και εκείνων που κατά περίπτωση και κατά την κρίση του διευθύνοντος την υπηρεσία έχουν κατεπείγοντα χαρακτήρα και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, η δε λοιπή εργασία παρέχεται εξ αποστάσεως με χρήση ηλεκτρονικών μέσων».

Διαβάστε ακόμη

Απίστευτο περιστατικό στην Κω: 35χρονη πυρπόλησε μοτοποδήλατο και συνελήφθη επιτόπου

Γιάννης Φλεβάρης: Η εμμονή είναι κακό πράγμα κύριε Πρόεδρε!

Παναγιώτης Εγγλέζος για την εκμετάλλευση ασφαλισμένων από ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα

Τμήμα Προετοιμασίας για νέους γονείς από τον ΕΦΚΑ στη Ρόδο

Δύο συνεδριάσεις σήμερα για το περιφερειακό συμβούλιο

Εξηγήσεις για το “The Rhodes Co-Lab” ζητά η παράταξη της Χρ. Καραγιάννη

Σε ανακατανομή αρμοδιοτήτων προέβη με Αποφάσεις του ο δήμαρχος Ρόδου

Συμφωνία Δημάρχου Ρόδου και Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για άμεση λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης του Κτηματολογίου