Α, ώστε, η κολύμβηση δεν είναι σωματική άσκηση;

Α, ώστε, η κολύμβηση δεν είναι σωματική άσκηση;

Α, ώστε, η κολύμβηση δεν είναι σωματική άσκηση;

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 15053 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Ιωάννης Καραμήτσας
Εκπαιδευτικός, Διευθυντής του 1ου ΕΠΑ.Λ. Ρόδου

Σύμφωνα με την ερμηνεία της παραγράφου 2 του άρθρου-πρώτου της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Κ.Υ.Α.) με αριθμό Δ1α/Γ.Π οικ 20036/22-3-2020 (Β΄986) από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, η κολύμβηση δεν εμπίπτει στις εξαιρέσεις της παρ. 2. Επομένως διευκρινίζει το Λιμενικό Σώμα ότι η κολύμβηση δεν είναι σωματική άσκηση ως εκ τούτου απαγορεύεται.

Πράγματι για βασικούς λόγους εδώ και δεκαετίες είμαι χειμερινός κολυμβητής. Όμως, υπάρχουν ακόμα πιο σημαντικοί λόγοι και δεν είναι μόνο για σωματική άσκηση.
Χρόνια υπέφερα από ιγμορίτιδα και ημικρανίες και αναγκαζόμουν να παίρνω σε καθημερινή βάση χαπάκια για να ανακουφίζομαι. Όταν άρχισα συστηματικά τα χειμερινά μπάνια απαλλάχθηκα.

Εδώ και δεκαετίες πάσχω από οστεοαρθρίτιδα στο δεξί μου πόδι εξαιτίας της ενασχόλησής μου με το μπάσκετ στα νιάτα μου, με αποτέλεσμα να δυσκολεύομαι τώρα πια ακόμα και στο περπάτημα. Χάρη στην κολύμβηση έχω καταφέρει να επιβραδύνω σημαντικά τη χειροτέρευση της κατάστασής μου (η οποία είναι δυστυχώς αναπόφευκτη μιας και πρόκειται για εκφυλιστική νόσο).

Τα τέσσερα τελευταία χρόνια υποφέρω και από ρευματοειδή αρθρίτιδα, ένα αυτοάνοσο που προκαλεί φλεγμονή στις αρθρώσεις οι οποίες εμφανίζονται θερμές, διογκωμένες, πονούν, μπορεί να είναι ερυθρές και έχουν μειωμένο εύρος κίνησης. Είναι χρόνια νόσος, προσβάλλει σχεδόν όλες τις αρθρώσεις του σώματος και το αποτέλεσμά της είναι η καταστροφή του χόνδρου των οστών, των τενόντων και συνδέσμων τους. Μερικές φορές φλεγμονή μπορεί να εμφανιστεί στους πνεύμονες και την καρδιά με τη μορφή πλευρίτιδας ή περικαρδίτιδας αλλά και με προσβολή του ίδιου του πνεύμονα. Δεν υπάρχει θεραπεία αφού το αίτιό της είναι άγνωστο.

Δύο είναι οι πυλώνες αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της νόσου: τα φάρμακα και η κολύμβηση στη θάλασσα. Χάρη στο συνδυασμό αυτών των δύο έχω καταφέρει να έχω μια φυσιολογική ζωή. Στην περίπτωση της Ρευματοειδούς αρθρίτιδας ο οργανισμός λανθασμένα αναγνωρίζει κύτταρα των αρθρώσεων σαν ξένα και προσπαθεί να τα καταστρέψει για να προφυλάξει τον εαυτό του οπότε η φαρμακευτική αγωγή αναπόφευκτα επηρεάζει το ανοσολογικό σύστημα του ασθενούς.

Εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, ο γιατρός μού συνέστησε να σταματήσω προσωρινά τη φαρμακευτική αγωγή, για να αυξηθούν τα λευκά μου αιμοσφαίρια που είναι κάτω από το όριο. Επομένως ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης που μου απέμεινε είναι η καθημερινή κολύμβηση. Ανάμεσα στα οφέλη της χειμερινής κολύμβησης είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού (απόδειξη αυτού οι χειμερινοί κολυμβητές πολύ σπάνια νοσούν), μια βουτιά σε κρύο νερό είναι σαν μια επίθεση σοκ και το σώμα μας ανταποκρίνεται με την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων στην επίθεση. Οι επιστήμονες μελέτησαν τα άτομα που βυθίστηκαν σε κρύο νερό για μία ώρα καθημερινά και ανακαλύφθηκε ότι ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων τους είχε αυξηθεί μαζί με τη γενική ασυλία τους.

Καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι αυτό σε συνθήκες πανδημίας;
Η χειμερινή κολύμβηση βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι αυτό για κάποιον σαν και μένα που κινδυνεύει από περικαρδίτιδα εξαιτίας της νόσου;
Επίσης, μια βουτιά στο κρύο νερό βοηθά στην παραγωγή ενδορφίνης από το σώμα, το οποίο είναι το φυσικό παυσίπονο του σώματος. Καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι αυτό για κάποιον που έχει σταματήσει τα παυσίπονα;
Η εξωτερική κολύμβηση έχει ψυχολογικό αποτέλεσμα που προάγει ένα αίσθημα γενικής ευημερίας που είναι απαραίτητο για την ανακούφιση του στρες, προωθώντας μια θετική στάση που θα ενισχύσει τα επίπεδα ενέργειας και μερικές φορές έχει ένα εικονικό αποτέλεσμα αρκετά ισχυρό ώστε να προωθεί την επούλωση του σώματος.

Καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι αυτό μιας και μια από τις πιθανές αιτίες εμφάνισης των αυτοάνοσων είναι το άγχος;
Η κολύμβηση που γίνεται σε εξωτερικούς χώρους παράγει διπλάσιο έργο από αυτό σε μια θερμαινόμενη πισίνα. Το αποτέλεσμα είναι καλύτερη λειτουργία του πνεύμονα και της καρδιάς, βελτιωμένος συντονισμός των μυών και καλύτερη αντοχή του σώματος. Καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι αυτό για ένα άνθρωπο με κινητικά προβλήματα όπως εγώ;
Φυσικά και δεν είναι η χειμερινή κολύμβηση μόνο σωματική άσκηση, είναι τρόπος ζωής είναι θεραπευτικό μέσο για ψυχικές και σωματικές παθήσεις, είναι τρόπος επιβίωσης.

Υ.Γ.: Ο Ολυμπιονίκης μας στα 10Km ανοικτής θάλασσας , Σπύρος Γιαννιώτης και όλοι υπόλοιποι ολυμπιονίκες παρακαλώ να επιστρέψουν τα μετάλλιά τους γιατί νίκησαν σε ανύπαρκτο άθλημα.

Διαβάστε ακόμη

Πάνος Δρακόπουλος: «Στη θέση των διωκόμενων εκπαιδευτικών – ο καθένας»

Ιωάννης Ηλ. Βολανάκης: Λονικέρα η ιαπωνική (Lonicera japonica), κοινώς αιγόκλημα, αγιόκλημα

Δημήτρης Προκοπίου: Θαλάσσιος τουρισμός

Ηλίας Καραβόλιας: Το συμβάν που έγινε σημείο

Αργύρης Αργυριάδης: Απορίες για μία φαραωνική μεταρρύθμιση στον χώρο της Δικαιοσύνης

Ηλίας Καραβόλιας: Οι νέοι μεγάλοι πόλεμοι

Κυριάκος Μιχ. Χονδρός: 109 χρόνια από ένα μεγάλο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και του πολιτισμού

Χρήστος Γιαννούτσος: Ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές επειδή δεν υπάρχει Planet B