Επίκαιρη ερώτηση του ΜέΡΑ25 για υπέρογκες δαπάνες επικοινωνιακής προβολής στις Περιφέρειες της χώρας

Επίκαιρη ερώτηση του ΜέΡΑ25 για υπέρογκες δαπάνες επικοινωνιακής προβολής στις Περιφέρειες της χώρας

Επίκαιρη ερώτηση του ΜέΡΑ25 για υπέρογκες δαπάνες επικοινωνιακής προβολής στις Περιφέρειες της χώρας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 374 ΦΟΡΕΣ

Στο πλαίσιο της άσκησης του κοινοβουλευτικού ελέγχου κατατέθηκε ερώτηση στις 06.04.2020 από την Βουλευτή Α΄ Αθηνών του ΜέΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου, προς τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Στέλιο Πέτσα, ώστε να δοθούν απαντήσεις σχετικά με ποιο κριτήριο έχουν εγκριθεί υπέρογκα ποσά για προγράμματα επικοινωνιακής προβολής στις Περιφέρειες της χώρας;

Προτίθεται να ανακαλέσει ο Υπουργός την έγκριση των «παρασιτικών δαπανών» για λόγους επικοινωνιακής προβολής, με σκοπό τα χρήματα αυτά να διοχετευθούν στο ΕΣΥ που μαστίζεται από σημαντικές ελλείψεις σε αναγκαίο εξοπλισμό ΜΕΘ και σε στελέχωση προσωπικού ενόψει των κινδύνων που ελλοχεύουν από την πανδημία για τη δημόσια υγεία;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, η κυβέρνηση έχει προωθήσει για το 2020 Προγράμματα επικοινωνιακής προβολής στις Περιφέρειες της χώρας, ύψους δεκάδων εκατομμυρίων, καίτοι θα έπρεπε να υπάρξει πρόνοια ώστε αυτά να διοχετευθούν προς το δημόσιο σύστημα υγείας ενόψει και της πανδημίας.

Το ζήτημα αυτό θέτει εμφατικά η Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Περιφέρειες, καθώς, όπως τονίζει, την ώρα που είναι αυξημένες οι ανάγκες για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό, είναι σε εξέλιξη η υλοποίηση των κυβερνητικών αυτών επιλογών.

Είναι ενδεικτικό ότι για έξι περιφέρειες της χώρας, ήδη από τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, έχουν εγκριθεί από την κυβέρνηση προγράμματα επικοινωνιακής προβολής ύψους 8.647.116 ευρώ (Αττικής - 2.471.885,27 ευρώ, Θεσσαλίας 630.000 ευρώ, Κρήτης 2.500.000 ευρώ, Πελοποννήσου 1.200.000 ευρώ, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 1.845.231,20 ευρώ, Κεντρικής Μακεδονίας 930.311,26 ευρώ και Νοτίου Αιγαίου 4.066.000 ευρώ).

Όπως επισημαίνεται από την Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε. - Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας , αν προστεθούν και τα ποσά που αφορούν στην επικοινωνιακή πολιτική και των Ειδικών Υπηρεσιών Διαχείρισης Ε.Π. των Περιφερειών, εάν προστεθούν και τα ποσά των άλλων φορέων του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, «τότε φτάνουμε σε εκατοντάδες εκατομμύρια».

Οι εργαζόμενοι στις Περιφέρειες κάνουν έκκληση να σταματήσουν όλες οι «παρασιτικές» δαπάνες και δηλώνουν ότι στηρίζουν τα αιτήματα γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού των δημόσιων νοσοκομείων.

Αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν να δαπανώνται για την επικοινωνιακή πολιτική μόνο των Περιφερειών της χώρας ποσά διπλάσια από όσα θα δοθούν στα νοσοκομεία για την προμήθεια εξοπλισμού ΜΕΘ (9.000.000€) ή περισσότερα απ’ ό, τι θα δοθεί για την πρόσληψη προσωπικού για την στελέχωση των επιπλέον κλινών ΜΕΘ (14.000.000€).

«Και μετά από αυτά... ζητάνε από τους εργαζόμενους να δώσουν κι από το υστέρημά τους!!!!, προσπαθώντας να πατήσουν στην γνήσια αλληλεγγύη του λαού, που όμως δεν έχει καμιά σχέση με διαδικασίες συγκάλυψης ευθυνών, με απαλλαγή ευθυνών κράτους, Περιφερειαρχών, Δημάρχων και εργοδοσίας, με χαμήλωμα των απαιτήσεων για να παρθούν τώρα μέτρα προστασίας της υγείας όλου του λαού, μέτρα ενίσχυσης του Δημόσιου Υγειονομικού Συστήματος σε όλη τη χώρα», σημειώνουν.

Καλούν την κυβέρνηση να σταματήσει αυτή την τακτική και ζητούν να καλυφθούν όλες οι ανάγκες σε υγεία και πρόνοια και «να ληφθούν ολοκληρωμένα μέτρα προστασίας της υγείας όλου του λαού».

Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής ποσά: Περιφέρεια Αττικής, 2.471.885,27, Περιφέρεια Θεσσαλίας 630.000,00, Περιφέρεια Κρήτης 2.500.000,00, Περιφέρεια Πελοποννήσου 1.200,00,00, Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης 1.845.231,20, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 930.311, 26 και Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου 4.066.000,00.

Τα ποσά αυτά, όπως αναφέρει η Ο.Σ.Α.Π.Ε, προορίζονται μόνο για κάποιες Περιφέρειες. Αν στα ποσά αυτά συνυπολογισθούν και εκείνα που αφορούν την επικοινωνιακή πολιτική των Ειδικών Υπηρεσιών Διαχείρισης Ε.Π των Περιφερειών, τα ποσά των λοιπών φορέων του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα, το συνολικό ποσό υπερβαίνει εκατοντάδες εκατομμύρια (!!)

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υφυπουργός:

1. Με ποιο κριτήριο έχουν εγκριθεί και προωθούνται προγράμματα επικοινωνιακής προβολής ύψους δεκάδων εκατομμυρίων των οποίων οι υπέρογκες δαπάνες υπερβαίνουν στο διπλάσιο τα ποσά τα οποία θα δοθούν στα Νοσοκομεία της χώρας για αγορά εξοπλισμού ΜΕΘ (9.000.000 ευρώ), για πρόσληψη προσωπικού και για την στελέχωση κλινών των ΜΕΘ (14.000,000 ευρώ);

2. Προτίθεστε να ανακαλέσετε την έγκριση «παρασιτικών δαπανών» για λόγους επικοινωνιακής προβολής με σκοπό τα χρήματα αυτά να διοχετευθούν στο ΕΣΥ που μαστίζεται από σημαντικές ελλείψεις σε αναγκαίο εξοπλισμό ΜΕΘ και σε στελέχωση προσωπικού ενόψει των κινδύνων που ελλοχεύουν από την πανδημία για τη δημόσια υγεία;

Η ερωτώσα Βουλευτής
Αγγελική Αδαμοπούλου
Βουλευτής Α΄ Αθηνών, Μέρα25

Διαβάστε ακόμη

ΠΑΣΟΚ Ν. Δωδεκανήσου: Απαράδεκτη η τοποθέτηση της Β. Φλέσσα στη Βουλή για τα Τέμπη

Μ. Κόνσολας: «Εξετάζεται η αναγκαιότητα δημιουργίας αποκεντρωμένων παραρτημάτων της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, σε Ρόδο και Κω»

Γιάννης Παππάς Υφυπουργός Ναυτιλίας: «Παράταση στις προθεσμίες για τα χωρίς άδεια καταστήματα σε χερσαίες ζώνες λιμένων»

Μ. Κόνσολας: «Ενεργειακή μετάβαση των νησιών με έργα και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία»

Ενισχύεται το Κτηματολόγιο Ρόδου με τρεις μηχανικούς - Συνάντηση Μίκας Ιατρίδη με τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνο Κυρανάκη

Την ίδρυση Ενιαίου Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου στην Κω, ζητά ο Μάνος Κόνσολας

Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για την ενίσχυση του ΠΠΙ Κάσου και τις διακομιδές

Γ. Παππάς Υφυπουργός Ναυτιλίας: «Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους»