Στην αγορά υγειονομικού υλικού θα προχωρήσει η περιφέρεια

Στην αγορά υγειονομικού υλικού θα προχωρήσει η περιφέρεια

Στην αγορά υγειονομικού υλικού θα προχωρήσει η περιφέρεια

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 273 ΦΟΡΕΣ

Ομόφωνα ψηφίστηκαν χθες από τα μέλη της οικονομικής επιτροπής της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου τα δύο θέματα που περιλαμβάνονταν στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης και αφορούσαν την αγορά υγειονομικού υλικού για την κάλυψη αναγκών σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, αναφορικά με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στην περιφέρεια.

Η συνεδρίαση ήταν έκτακτη και πραγματοποιήθηκε δια περιφοράς λόγω εφαρμογής των μέτρων του υπουργείου Υγείας. Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν:
1. Έγκριση αναθέσεων δημοσίων συμβάσεων, Περιφερειακών Ενοτήτων Δωδεκανήσου.
2. Έγκριση απευθείας αναθέσεων, Περιφερειακών Ενοτήτων Κυκλάδων.
Το πρώτο θέμα αφορούσε την αγορά θαλάμων αρνητικής πίεσης μαζί με τον εξοπλισμό τους κόστους 193.000 ευρώ και το δεύτερο την αγορά φορητού αναλυτή αερίων αίματος κόστους 5.200 ευρώ, την αγορά τριών μηχανημάτων υποβοήθησης αναπνοής μαζί με μάσκες κόστους 5.300 ευρώ καθώς και τη μικροβιακή απολύμανση κτηρίων κόστους 520 ευρώ.

Ανακοίνωση περιφέρειας
Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η περιφέρεια αναφέρει τα εξής: «Από σήμερα, 8 Απριλίου 2020, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ρίχνει στη μάχη για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας και τους Ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Νοτίου Αιγαίου ΕΣΠΑ 2014-2020.

Το αμέσως προηγούμενο διάστημα ολοκληρώθηκε η διοικητική διαδικασία σε συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς (Υπουργείο Ανάπτυξης, Υπουργείο Υγείας, 2η ΔΥΠΕ Πειραιώς και Νήσων Αιγαίου, Γενική Γραμματεία ΕΣΠΑ) για τις αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο που θα επιτρέψουν την άμεση και με ταχείες διαδικασίες αύξηση του ήδη εγκεκριμένου προϋπολογισμού για την ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής των Νοσοκομείων, προκειμένου να αποκτήσουν εξοπλισμό που κρίνεται αναγκαίος για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Ξεκινώντας από το Νοσοκομείο της Σύρου, στο οποίο έχει ήδη πραγματοποιηθεί μια πρώτη αποτύπωση του επιπλέον εξοπλισμού που απαιτείται, συνέχεια θα έχει το Νοσοκομείο της Ρόδου, το οποίο αυτή τη στιγμή επεξεργάζεται την πρότασή του σε ό,τι αφορά τις ανάγκες του σε πρόσθετο υλικοτεχνικό εξοπλισμό για τη θωράκισή του στον αγώνα που δίνει ενάντια του Covid 19.

«Τη δέσμευσή μας ότι θα δώσουμε όλα τα όπλα σε αυτή τη μάχη σε αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή υλοποιούμε σήμερα και με την αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών πόρων της Περιφέρειάς μας, που θέτουμε στη διάθεση των Υπηρεσιών Υγείας, προκειμένου να θωρακισθούν υλικοτεχνικά απέναντι σε αυτό τον σκληρό αγώνα που δίνουν εναντίον του κορωνοϊού» δήλωσε σχετικά ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος».

Ανακοίνωση Λαϊκής Συσεπίρωσης
Σε ανακοίνωσή της η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωση την οποία υπογράφει ο επικεφαλής Γιάννης Ντουνιαδάκης εξηγεί τους λόγους για τους οποίους ψήφισε τα δύο θέματα στη χτεσινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής αναφέροντας τα εξής: «Σε προηγούμενη τηλεδιάσκεψη είχα ρωτήσει και πήρα απάντηση ότι η Περιφέρεια είχε επιχορηγηθεί από την κυβέρνηση με 265 χιλιάδες, εν όψει της πανδημίας. Το ποσό αυτό αναλώθηκε με τις πρώτες προμήθειες μόνο για τις ανάγκες των Κυκλάδων. Είναι γελοίο! Το υπουργείο έδωσε 265 χιλιάδες σε καιρό πανδημίας, για τα νησιά του νοτίου Αιγαίου.

Δεν ξέρω αν εντωμεταξύ έχει συνεχιστεί η χρηματοδότηση. Χαρακτηριστικό είναι επίσης το ζήτημα των κλωβών για την αεροδιακομιδή των ασθενών. Με ευθύνη του υπουργείου υγείας υπήρχε μόνο ένας (!) για όλη την Ελλάδα, αν και το κόστος των 60 χιλιάδων νομίζουμε δεν μπορεί να θεωρηθεί απαγορευτικό.
Η Λαϊκή Συσπείρωση και με την ευκαιρία αυτή θέλει να τονίσει ότι, όπως θεωρούμε, ο εξοπλισμός όλων των δομών υγείας καθώς και η στελέχωσή τους είναι υποχρέωση της κεντρικής κυβέρνησης. Δεν είναι υποχρέωση της τοπικής διοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού. Άλλωστε τι άλλο θα πρέπει να φορτωθεί η τοπική διοίκηση και μάλιστα χωρίς την αναγκαία παράλληλη παροχή πόρων από την κυβέρνηση.

Οι συμπολίτες μας – ο λαός- πληρώνει φόρους στο κράτος και εισφορές στα ταμεία και περιμένει από την κυβέρνηση να καλύπτει τις ανάγκες του.
Κυρίες και κύριοι, νομίζουμε ότι η τακτική που ακολουθείται στις μέρες μας εν μέσω πανδημίας, να αναλαμβάνει η Περιφέρεια την προμήθεια εξοπλισμού των Νοσοκομείων και Κέντρων υγείας, θα αποτελέσει μια «γενική δοκιμή» και προετοιμασία, ώστε κάποια στιγμή να νομοθετηθεί η ανάθεση της σχετικής ευθύνης πάγια στους Δήμους ή στις Περιφέρειες. Θα συμβεί φοβούμαστε, το ίδιο με την περίπτωση των σχολείων, που ανατέθηκαν στους δήμους χωρίς να τους δοθούν τα απαραίτητα κονδύλια. Έμμεσα η κυβέρνηση ώθησε τους δήμους να αυξήσουν τα δημοτικά τέλη για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις. Με τον τρόπο αυτό όμως οι πολίτες φορολογούνται διπλά και από την εφορία και από τους δήμους.

Προτείνουμε, όλοι μας να εκφράσουμε την αντίθεσή μας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Επίσης προτείνουμε η Περιφερειακή αρχή να διεκδικήσει τα αναγκαία κονδύλια από την κεντρική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Έτσι στη συνέχεια θα μπορέσει να διατηρήσει τη δυνατότητα εκτέλεσης έργων που αφορούν την ασφάλεια του λαού, που είναι αρμοδιότητά της.
Με αυτό το σκεπτικό η Λαϊκή Συσπείρωση, για μια ακόμα φορά, θα ψηφίσει θετικά τις δαπάνες (θέματα 1 & 2) που προτείνονται για σήμερα 8/4/20, μόνο και μόνο επειδή η κατάσταση είναι έκτακτη και οι προμήθειες επείγουσες, όπως για παράδειγμα οι κλωβοί για τις αεροδιακομιδές, που είναι αναγκαίοι για το λαό των νησιών».

Διαβάστε ακόμη

Ν. Γερονικόλας: Περί πολιτικής ηθικής

Απεργία δικαστικών υπαλλήλων στις 24 Απριλίου

Μαθήματα πυρόσβεσης σε εθελοντές για λήψη πιστοποίησης στη Ρόδο

Να καθαριστούν τα οικόπεδα ζητά η κοινότητα Σορωνής

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς Ν. Δωδεκανήσου για την καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης στη Νίσυρο

Ανακοίνωση της παράταξης του Αντώνη Καμπουράκη για την έκπτωση του Βάιου Καλοπήτα

Συλλυπητήριο μήνυμα Μίκας Ιατρίδη για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Κινητοποίηση της πυροσβεστικής για φωτιά στην πόλη της Ρόδου