Μονόδρομος η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ

Μονόδρομος η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ

Μονόδρομος η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1101 ΦΟΡΕΣ

Γ. Πάππου: Είναι το μοναδικό μέτρο νησιωτικής πολιτικής. Ν. Μπόνης: Η συγκυρία για την επαναφορά τους είναι καλή

Μονόδρομος θεωρείται πλέον η επαναφορά του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας, καθώς εκτιμάται ότι η οικονομία τους που ήδη υπέστη μεγάλο χτύπημα από την κατάργησή του, θα δεχτεί ίσως τη χαριστική βολή από την εφαρμογή των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν οι φωνές των νησιωτών για να επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς που καταργήθηκε λόγω μνημονίων, και μάλιστα τοπική αυτοδιοίκηση και επαγγελματικοί φορείς, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να συντονιστούν και να διεκδικήσουν από την κυβέρνηση την υλοποίηση του δίκαιου αυτού αιτήματος.

Πολλοί εκτιμούν ότι τώρα είναι η κατάλληλη εποχή για να διεκδικήσουμε σθεναρά την επαναφορά του, καθώς είναι και προς όφελος του κεντρικού κράτους ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και να μπορέσουν να έρθουν έσοδα στα ταμεία.

Κάθε μέρα όλο και περισσότερες φωνές ζητούν το αυτονόητο, αυτό που στερήθηκαν τα νησιά τόσο καιρό, τα οποία πρέπει να στηριχτούν παντοιοτρόπως για να μην επέλθει η οικονομική τους κατάρρευση και να μπορέσουν έτσι να στηρίξουν με τη σειρά τους και την εθνική οικονομία όταν παρέλθει η πανδημία. Πρώτος φορέας που ζήτησε επίσημα την επαναφορά τους το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, όπως δηλώνει στη «Ροδιακή» και ο πρόεδρός του Γιάννης Πάππου.

Τώρα βέβαια μπροστά μπαίνουν περιφέρεια και τοπική αυτοδιοίκηση στο νότιο Αιγαίο για να αφυπνίσουν την κυβέρνηση, δημιουργώντας κοινό μέτωπο αγώνα για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών.

Υπενθυμίζεται ότι προς αυτή την κατεύθυνση πραγματοποιήθηκε προ ημερών σύσκεψη που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος και στην οποία πήραν μέρος μέσω τηλεδιάσκεψης οι δήμαρχοι, οι έπαρχοι και οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες. Μάλιστα όπως αποφασίστηκε, ο Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου και Δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης καθώς και ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος θα καταθέσουν αίτημα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ζητώντας παράλληλα και την αύξηση του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Κοινή επίσης υπήρξε η θέση ότι η σημερινή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, όπως διαμορφώνεται από την κρίση της πανδημίας αλλά και το μεγάλο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας που η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει, της τάξης των 10 δισ. ευρώ, πλέον αφαιρεί όλα τα επιχειρήματα υπέρ της διατήρησης των αυστηρών δημοσιονομικών περιορισμών και διαμορφώνει το κατάλληλο έδαφος για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ ως κρίσιμο εργαλείο για την επανεκκίνηση της νησιώτικης οικονομίας.

Ο κ. Γιάννης Πάππου

Είναι καλή η συγκυρία
Όπως λοιπόν δήλωσε στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Πάππου, μπορεί να μην έχουμε δει ακόμη τα αποτελέσματα και τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν μετά τη λήξη των μέτρων αλλά το να διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν είναι κάτι που δεν πρόκειται να σταματήσουμε να κάνουμε. Το Επιμελητήριο, όπως τόνισε, από τη μέρα κατάργησης των συντελεστών ζητά την επαναφορά τους.

«Το έχουμε πει πολλές φορές και είμαστε οι πρώτοι που το κάναμε. Και όλοι οι υπόλοιποι βγήκαν πολύ μετά από εμάς. Είναι διαχρονική η θέση μας από τη μέρα κατάργησής τους. Το αίτημά μας αυτό το έχουμε στείλει με υπομνήματα παντού» δήλωσε ο κ. Πάππου ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση υπογράμμισε ότι αυτή η εποχή είναι κατάλληλη να πιέσουμε και να το πετύχουμε.

«Νομίζω ότι είναι κατάλληλη η εποχή γιατί τα νησιά πλήττονται βαθιά από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Η θέση μας διαχρονικά είναι ότι πρέπει να επανέλθει το καθεστώς. Είναι το μοναδικό μέτρο νησιωτικής πολιτικής που ίσχυσε ιστορικά, που ίσχυσε στη σύγχρονη ιστορία της περιοχής. Είναι κάτι που μας έδωσε ως δικαίωμα-δυνατότητα η Ευρωπαϊκή Ένωση και εμείς δεν το χρησιμοποιούμε. Το καταργήσαμε μόνοι μας» δήλωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου
και πρόσθεσε

«Είναι σαφώς κατάλληλη η εποχή γιατί τα νησιά μας είναι προσανατολισμένα μονοπαραγωγικά στον τουρισμό, όλα τα υπόλοιπα παραγωγικά προϊόντα του πρωτογενούς τομέα είναι ελάχιστα και δεν μπορούν να στηρίξουν την οικονομία. Η οικονομία μας κατά 90% στηρίζεται στον τουρισμό και θα φανούν τα αποτελέσματα φέτος. Μετά από μία άσχημη τουριστική περίοδο θα φανεί αυτή η μονοπαραγωγή και ο προσανατολισμός που έχουμε μόνο στον τουρισμό μοιραία, καθώς δεν μπορούσε να γίνει κάτι άλλο. Δεν έχουμε άλλες δυνατότητες για άλλη παραγωγική διαδικασία.

Μπορούμε να παράγουμε κάποια προϊόντα του πρωτογενούς τομέα αλλά είναι εξειδικευμένα και σε πολύ μικρές ποσότητες». Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου Νίκος Μπόνης, αναφερόμενος στο θέμα τόνισε ότι οι προσπάθειες όλων προς αυτή την κατέυθυνση είναι συντονισμένες καθώς όλοι συμφωνούν ότι αφορά την επιβίωσή μας.

Ο κ. Νίκος Μπόνης

«Τα νησιά μας είναι καθαρά τουριστικά θέρετρα και η ζωή και η οικονομία τους εξαρτώνται αποκλειστικά από τον τουρισμό και φέτος τουρισμό δεν θα έχουμε, οπότε θα είναι πολύ σημαντικό για τον ντόπιο καταναλωτή γιατί εκεί απευθύνεται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ: να έχει προϊόντα σε χαμηλότερη τιμή από αυτά τα οποία έχει σήμερα» δήλωσε και πρόσθεσε: «Η συγκυρία είναι καλή γιατί πάντα σε τέτοιες καταστάσεις μπορεί να υπάρξει η πιθανότητα να κερδίσεις κάτι. Εμείς θα αναγκαστούμε το 2021 να βγούμε σε μία πανευρωπαϊκή αγορά στην οποία θα πρέπει να έχουμε ανταγωνιστικότητα και η μείωση του ΦΠΑ θα βοηθήσει πολύ σε αυτό το κομμάτι. Έτσι θα είμαστε ανταγωνιστικοί και θα μπορέσουμε να πλασαριστούμε καλύτερα στην επόμενη μέρα. Γιατί χάνοντας μία χρονιά είναι πολύ δύσκολο για πολλές επιχειρήσεις να τα βγάλουν πέρα την επόμενη».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eμπορικού Συλλόγου, αν δε λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις και τα έσοδα του κράτους θα είναι λιγότερα ενώ από τη στιγμή που η ανταγωνιστικότητα όλων των επιχειρήσεων θα είναι κακή για την επόμενη χρονιά, τότε θα είναι πολύ δύσκολο τα έσοδα του κράτους να διατηρηθούν. Επομένως, όπως υπογράμμισε, είναι προς όφελος του κεντρικού κράτους να δοθούν αυτά τα κίνητρα ώστε να δυναμώσει η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και να μπορέσουν να έρθουν τα έσοδα που πρέπει να έρθουν στα ταμεία.

Διαβάστε ακόμη

Πως γιορτάζεται το Πάσχα σε όλη την Ελλάδα - Τα έθιμα της Δωδεκανήσου

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια

Το έθιμο επιστροφής της εικόνας της Παναγιάς Σκιαδενής στο μοναστήρι

Συλλυπητήριο μήνυμα του δημάρχου Ρόδου για την απώλεια υπαλλήλου του δήμου

Σε κατανυκτικό κλίμα η περιφορά επιταφίων - Στον Αρχάγγελο της Ρόδου ο Δήμαρχος Αλέξανδρος Κολιάδης

Πασχαλινό μήνυμα της βουλευτού Μίκας Ιατρίδη

Ευχετήριο μήνυμα του Αντ. Καμπουράκη

Ευχές του δημάρχου Ρόδου, Αλέξανδρου Κολιάδη για το Πάσχα